Προεκλογικές αντιπαραθέσεις με φόντο το τουριστικό περίπτερο στο ΚΑΣΤΡΟ-ΗΧΗΤΙΚΟ-


Με αφορμή τα ασφαλιστικά μέτρα που κέρδισε η εταιρεία Notion το θέμα της επένδυσης του Τουριστικού περιπτέρου συζητήθηκε στο δημοτικό συμβούλιο.

Στην τοποθέτηση της η Μαριάννα Καρφάκη είπε ότι έγιναν λάθη στην διαδικασία, καθώς  από τη στιγμή που ανοίχτηκαν οι τεχνικές και οικονομικές προσφορές, το λιμενικό ταμείο είναι υποχρεωμένο να τηρήσει αυτό που λέει η διακήρυξη.

Μάλιστα η κυρία Καρφάκη για όλο το θέμα είπε ότι το δημοτικό συμβούλιο αγνόησε τις ανησυχίες τ της, παραπέμποντας στο ηχητικό από τις  τοποθετήσεις της στο τέλος του 2016, επισημαίνοντας λάθη στην προκήρυξη, εκτιμώντας ότι η συμφωνία δεν ήταν επωφελής για το Δήμο.

Έχουν διαπραχθεί λάθη, με αποτέλεσμα να αφήνουμε την ίδια εικόνα στην είσοδο του νησιού, λέγοντας ότι φέτος η παραλία του Αγίου Γιάννη μπλοκάρισε, γιατί δεν υπάρχει άλλη παραλία εκτός από την είσοδο της πόλης.

Μετακομίσαμε στο άγνωστο μέλλον αυτή την ιστορία, με επιβάρυνση  των οικονομικών συμφερόντων του δήμου και της πόλης της Λευκάδας.

Στην επισήμανση του ο Βασίλης Αραβανής, ανέφερε ότι τις εξελίξεις για τα ασφαλιστικά μέτρα,  τις έμαθαν μέσα από τον Prisma  91,6, και οι ίδιοι είχαν προειδοποιήσει πάρα πολλές φορές για το αποτέλεσμα, συμπληρώνοντας ότι δεν μπορεί να καταλάβει πως κάτι τόσο απλό το κάνατε δύσκολο.

“Αφήστε το να το χειριστεί η επόμενη δημοτική αρχή δεν ξέρετε πως να κινηθείτε.”, συμπλήρωσε.

Αρχικά είπαμε να κάνετε  μια συνεννόηση με  τον έτερο φορέα το Ταολ, πρέπει να υπάρχει μία ενιαία λειτουργία και αισθητική.

Είναι αδιανόητο σε μία μελέτη κατασκευής να μη βάζετε μελέτη αξιολόγησης, ποιος θα αξιολογήσει αυτή την επένδυση η τεχνική υπηρεσία του δήμου;

Ίσως είναι καλύτερα το γεγονός ότι το θέμα αυτό Θα το διαχειριστεί η επόμενη δημοτική αρχή, καθώς δεν ήσασταν ικανοί να αντιμετωπίσετε αυτό το απλό για μένα, -ίσως λόγω της εμπειρίας μου- θέμα.

Οι χειρισμοί σας δεν ήταν σωστοί και δεν το λέω κατόπιν εορτής σας είχα προειδοποιήσει για αυτό.

Ο Θωμάς Kαββαδάς ανέφερε ότι πριν μερικές μέρες του τηλεφώνησαν από την ΔΟΥ Πρέβεζας να δώσει αν μπορεί διευκρινίσεις για το πού βρίσκεται κάποιος κύριος Δημόπουλος.

Ο ίδιος ήταν κάποιος που είχε μισθώσει πολύ παλιά το τουριστικό περίπτερο του 1997.

Μάλιστα κάλεσε τον δήμαρχο να προσέξει μήπως σκάσει σε  εμάς το πρόβλημα, παροτρύνοντας το λιμενικό ταμείο να μην το μισθώσει αλλά να το αξιοποιήσει για το λευκαδίτικο λαό.

Ο Κώστας Γληγόρης ανέφερε ότι εδώ και τρία χρόνια το θέμα το αναφέρουμε. Ο ίδιος έμεινε στην επισήμανση τέσσερα χρόνια πριν ο κύριος Βλάχος είχε πει στα πρώτα θέματα ότι το Λιμενικό ταμείο θα είναι έτοιμο, παραπέμποντας στην τότε αναφορά του Σπύρου Μαργέλη ότι θα τελειώσει η θητεία σας και δεν θα το έχετε ολοκληρώσει.

Παρέμβαση για το θέμα έκανε και ο Μπάμπης Καλός  συμφωνώντας  με τον Βασίλη Αραβανή στο  ότι είναι απαραίτητη προϋπόθεση οποιαδήποτε επένδυση,  να εντάσσεται στη μεγάλη εικόνα που έχει ο δήμος για τον τόπο του, καθώς πρόκειται για την είσοδο της πόλης..

Ο ίδιος ανέφερε ότι υπάρχουν σύγχρονες μέθοδοι που ορίζουν την αξιολόγηση μιας επένδυσης και αυτό θα μπορούσε να έχει γίνει και όχι να μπαίνουμε σε μπακαλίστικα πράγματα.“Δεν αξιολογούνται έτσι οι επενδύσεις θα μπορούσε η διοίκηση του Λιμενικού ταμείου να έχει προβεί σε συνεργασία με κάποιους συμβούλους  ώστε να καθοδηγήσει καλύτερα την όλη διαδικασία.”

Επίσης ανέφερε ότι εντελώς τυχαία κοίταξε τους ισολογισμούς της εταιρείας η οποία επιλέχθηκε, λέγοντας ότι οι τρεις τελευταίες χρήσεις είναι ζημιογόνες, ρωτώντας να μάθει αν αυτό το γεγονός ελήφθη στην αξιολόγηση όταν έγινε από το λιμενικό ταμείο.

Επίσης ο κύκλος εργασιών της συγκεκριμένης Εταιρείας για τις τρεις τελευταίες χρήσεις είναι χωρίς αντικείμενο, ότι τέτοια στοιχεία πρέπει να λαμβάνονται υπόψη πριν τις αποφάσεις

Ο δήμαρχος Λευκάδας Kωνσταντίνος Δρακονταειδής, σχολιάζοντας  αναφορές τύπου ότι κάποιοι  μας είχαν προειδοποιήσει, καθώς και τοποθετήσεις  γιατί έλλειψη ενημέρωσης  , απάντησε  ότι είναι προφανές  πως το Λιμενικό ταμείο είναι ξεχωριστό νομικό πρόσωπο, επομένως οι εκπρόσωποι των παρατάξεων σε αυτό θα πρέπει να ενημερώνουν τις παρατάξεις τους.

“Αν δεν υπάρχουν, οφείλει και η ίδια η παράταξή να ζητήσει ενημέρωση από τον φορέα και συμπληρωματικά και στο Δημοτικό Συμβούλιο. Δεκάδες φορές έχει ενημερώσει παλιότερα κ Βλάχος, εσχάτως ο κ Χαλικιάς και δεν είναι αυτό που λένε μερικοί ότι δεν γνωρίζουν τίποτα. Όποιος θέλει μπορεί να απευθυνθεί στο λιμενικό ταμείο και να έχει αναλυτική ενημέρωση με χαρτιά.”

Ο κύριος δρακονταειδής είπε ότι έγιναν δύο διαγωνισμοί, πέρασαν μήνες προετοιμασιών και ήταν άγωνοι. Ο διαγωνισμός δεν  γνωρίζουμε πότε θα λήξει καθώς μπορεί να καταλήξει στις δικαστικές αίθουσες, ωστόσο σε όλους τους διαγωνισμούς γίνονται τέτοιες ιστορίες κατά κόρον. Μάλιστα στο γήπεδο, είπε ότι μέρος προσφύγων οδήγησαν σε  κάποιες καθυστερήσεις που έχουν πραγματοποιηθεί. Το ίδιο έχει συμβεί και για το θέμα του Δεματοποιητή, λέγοντας ότι αυτό είναι γνωστό στο δημοτικό συμβούλιο.

Οι αποφάσεις  που πήρε το λιμενικό ταμείο είναι ή  σχεδόν ομόφωνες η ομόφωνες, λέγοντας ότι θα πρέπει να είμαστε πιο προσεκτικοί στις τοποθετήσεις μας καθώς αυτά είναι προβλήματα που κανείς δεν μπορεί να προβλέψει τις οποίες  εξελίξεις.

Με παρέμβασή του ο κ Αραβανής  είπε ότι ο δήμαρχος είναι εκτός θέματος στην τοποθέτησή του, με στόχο τον  αποπροσανατολισμό του κόσμου.

“Δεν ξέρετε πώς να κάνετε τον διαγωνισμό, όχι σανό στον κόσμο, δεν έγινε καλός διαγωνισμός όπως έπρεπε να γίνει.”

Ο δήμαρχος απάντησε  στον κύριο Αραβανή ότι αντιλαμβάνεται πως δέκα μήνες πριν από τις εκλογές μπορεί να έχετε τις οποιοσδήποτε προθέσεις, η δημοτική αρχή ωστόσο δεν υπάρχει περίπτωση να ακολουθήσει το πανηγυράκι το προεκλογικό όσο και αν προκληθεί.

“Θα κάνουμε τη δουλειά μας, όπως μας έστειλαν οι πολίτες μέχρι τις 31 Αυγούστου του 2019 που τελειώνει η θητεία μας και τα υπόλοιπα είναι μέρος των πολιτών να κρίνουν.”

Ο πρόεδρος του Λιμενικού ταμείου Βαγγέλης Χαλικιάς, υπογράμμισε ότι υπάρχει μία διαδικασία σε εξέλιξη, υπάρχει μία απόφαση για τα ασφαλιστικά μέτρα από το μονομελές δικαστήριο, λέγοντας ότι για να ισχύσουν τα ασφαλιστικά μέτρα πρέπει να γίνει αγωγή η οποία θα επακολουθήσει από  αυτόν ο οποίος κέρδισε τα ασφαλιστικά.

Ο κύριος Χαλικιάς επανέλαβε ότι η διαδικασία δεν έχει  ολοκληρωθεί ακόμα, υπάρχει η σύμφωνη γνώμη της αποκεντρωμένης, η οποία απέρριψε την προσφυγή της notion, το λιμενικό ταμείο περιμένει την απόφαση από το Υπουργείο Ναυτιλίας, για αυτό και απέφυγε να προβεί σε χαρακτηρισμούς.

Ωστόσο θύμισε ότι για την όλη διαδικασία  είναι ενήμερο το δημοτικό συμβούλιο και για την ομόφωνη απόφαση του δ.σ. του Λιμενικού ταμείου, λέγοντας ότι στην τρίτη δημοπρασία ήρθε χαρτί ειδικά από την notion που στην τεχνική περιγραφή της ουσιαστικά έλεγε ότι είχε πάρει του ταολ.

“Αν αυτό σημαίνει ότι σαν λιμενικό ταμείο να δώσουμε και το περίπτερο στην notion, τότε δεν υπήρχε λόγος να γίνει διαγωνισμός.”

Σαν επιτροπή ανέφερε ο κύριος Χαλκιάς, προτείναμε τις δύο εταιρείες  με τα μειονεκτήματα  και τα πλεονεκτήματά τους στο Δ Σ του Λιμενικού ταμείου και με βάση τους όρους διακήρυξης το δ.σ. του Λιμενικού ταμείου πήρε  την απόφαση.

Όταν συνήλθε το δ.σ. λαμβάνοντας υπόψιν και τη γνώμη της Νομικής συμβούλου πάρθηκε μία ομόφωνη απόφαση και  είμαι υποχρεωμένος να την στηρίξω, είπε.

Στο ερώτημα του κυρίου Καλού, απάντησε  ότι ελήφθησαν υπόψιν και οι  ισολογισμοί,  η εταιρεία είχε προβεί σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου και όλα αυτά είχαν διευθετηθεί.

Συμπληρωματική τοποθέτηση έκανε και ο πρώην πρόεδρος του Λιμενικού ταμείου Κώστας Βλάχος, λέγοντας ότι τον Οκτώβριο του 2014 που ανέλαβε ως Πρόεδρος, βρήκαν από την προηγούμενη δημοτική αρχή μία διακήρυξη για το τουριστικό περίπτερο του Κάστρου η οποία είχε ακυρωθεί από την Αποκεντρωμένη και τίποτε άλλο.

Έπειτα ανέφερε,  ξεκίνησε ένας αγώνας, να βρεθεί τρόπος να ξεπεραστεί η αποκεντρωμένη και να γίνει η διακήρυξη μέσα στα πλαίσια που έβαζε, αλλά και μέσω ενός προεδρικού διατάγματος, σύμφωνα με το οποίο γίνονται οι δημοπρασίες νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου, όπως είναι το λιμενικό ταμείο.

“Η ιστορία αυτή δεν ήταν καθόλου εύκολη, ήταν καθαρά ένα νομικό θέμα, ξεκίνησε μία αλληλογραφία υπουργείο κατευθείαν, το οποίο κάθε φορά διόρθωνε τη διακήρυξη για να είναι σύννομη.”

“Παράλληλα εκτός από την διακήρυξη, προσπαθήσαμε να φέρουμε σε μία μορφή το υπάρχον κτίριο, το οποίο ήταν ένα ερείπιο, μέγας κίνδυνος για τη δημόσια υγεία και ακεραιότητα των πολιτών, με τον περιβάλλοντα χώρο να είναι σε άθλια κατάσταση.”

Από εκεί και πέρα προχωράμε πρώτη δημοπρασία και πριν Αλέκτωρ λαλήσει έγιναν τα πρώτα ασφαλιστικά μέτρα από συμπολίτη μας, διότι μέσα στη διακήρυξη δεν είχε τις προϋποθέσεις και κατά την άποψή του φύγαμε εκεί του δραστηριότητα και πρεστίζ.

Αυτή η ιστορία ξεκίνησε στραβά από την αρχή, δεν προλαβαίναμε να ετοιμαστούμε με την διακήρυξη γινόταν συνέχεια παρέμβαση στη δικαιοσύνη και αυτή η ιστορία καλά κρατεί μέχρι σήμερα.

Είναι θέμα κάθε επιχειρηματία πώς βλέπει το προσωπικό του συμφέρον και κάθε τόσο ξεκινάει πρόσφυγες.

Μέχρι να αποφασιστούν τα ασφαλιστικά μέτρα, να καθαρογραφεί η απόφαση, να κοινοποιηθεί στους διαδίκους, να πάρουν τα αντίγραφα και να πάνε σε νέες προσφυγές υπάρχουν καθυστερήσεις. Ξαφνικά εκεί που δεν εμφανιζόταν κανείς στους διαγωνισμούς εμφανίστηκαν δύο που είναι σε δικαστική διαμάχη.

Η διακήρυξη είναι άρτια νομικά και ενάντια στην διακήρυξη δεν θα βρεθούν προβλήματα, από κει και πέρα είναι θέμα πώς ερμηνεύει ο καθένας το προσωπικό του συμφέρον, σύμφωνα με τη διακήρυξη να μπορέσουν κάποια στιγμή να καταλήξουν τα δικαστήρια σε μία απόφαση ώστε να βρεθεί ο πλειοδότης και μετά από 22 χρόνια να προχωρήσουμε ξανά στο τουριστικό περίπτερο που οι παλιότεροι Λευκαδίτες έχουμε όμορφες αναμνήσεις.

LefkadaToday.gr – Σημαντική Ενημέρωση:

Στο πλαίσιο της νέας πολιτικής του Facebook, πολλές από τις αναρτήσεις μας, είναι πιθανόν να μην σας εμφανίζονται στο news feed τόσο συχνά όσο παλιότερα. Προκειμένου να μην χάνετε καμία από τις αναρτήσεις μας, ακολουθήστε την παρακάτω απλή διαδικασία:
– Στη σελίδα του Lefkada Today στο Facebook, Επιλέξτε το κουμπί ‘Ακολουθείτε‘ και στη συνέχεια την επιλογή ‘Να Εμφανίζονται πρώτα

About Ομάδα Σύνταξης 21700 Articles
To LefkadaToday.gr είναι μια σύγχρονη ενημερωτική ιστοσελίδα για όσα συμβαίνουν στην Λευκάδα και την ευρύτερη περιοχή.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.