Πράσινο φως για την δημιουργία Λιμνοδεξαμενής στην Εγκλουβή. Πλήρως κατεστραμένη η ομβροδεξαμενή της Καρυάς…ΗΧΗΤΙΚΟΤο εκτός ημερησίας διάταξης θέμα «Παροχή σύμφωνης γνώμης για την χρήση από την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων των κοινοτικών εκτάσεων με σκοπό την κατασκευή Λιμνοδεξαμενής», συζητήθηκε στο περασμένο δημοτικό συμβούλιο.

Στην εισήγησή του ο αντιδήμαρχος κ Βλάχος, αναφέρθηκε στο ιστορικό του θέματος το οποίο ξεκινάει το 2007, με μία μελέτη που υπάρχει, καθώς η περιφέρεια είναι διατεθειμένη να κατασκευάσει το έργο, το οποίο θα ωφελήσει την περιοχή αυτή, ένα έργο  προϋπολογισμού 2,5 εκατομμυρίων ευρώ, με την χωρητικότητα της δεξαμενής να είναι στα 50.000 κυβικά μέτρα και θα αρδεύονται περίπου 390 στρέμματα.

Στην τοποθέτησή της η Μαριάννα Καρφάκη, έκανε λόγο για ένα πάγιο αίτημα της Καρυάς, καθώς και ένα πάγιο πρόβλημα για όσους έχουν φακοχώραφα και όταν υπάρχει ξηρασία δεν μπορούν να ποτίσουν, εκφράζοντας τη σύμφωνη γνώμη της.

Ο κύριος Ζουριδάκης είπε ότι οπωσδήποτε πρέπει να υπάρξει νέα απόφαση και γνωμοδότηση του δημοτικού συμβουλίου, καθώς πρόκειται για έργα αναπτυξιακού χαρακτήρα που θα ωφελήσουν την ορεινή Λευκάδα.

Ο Θωμάς Καββαδάς έκανε λόγο για μία σκόπιμη αμέλεια του παρελθόντος και τώρα πρέπει να προχωρήσουμε.

“Ωστόσο δεν μπορώ να πω ότι με προβληματίζει ιδιαίτερα η συγκεκριμένη ομβροδεξαμενή στην Καρυά. Όταν περνάς  από εκεί σε πιάνει θλίψη, καθώς έγινε ένα τεράστιο έργο το οποίο το πλήρωσε ο  λαός μας και είναι σε πλήρη εγκατάλειψη.

Από την πλευρά του ο Κώστας Γληγόρης, ανέφερε ότι δεν γνωρίζει αν έχει νόημα η γνωμοδότηση όταν η θέση έχει προσδιοριστεί, καθώς υπάρχει η παλιά απόφαση παραχώρησης του δημοτικού συμβουλίου, η οποία θα πρέπει να επικαιροποιηθεί.

Στην επισήμανση του κ Βλάχος, είπε ότι η υπηρεσία του δήμου δεν μπορούσε να κάνει μελέτη για την δεξαμενή της Καρυάς, καθώς  είναι μία πολύ δύσκολη μελέτη, γιατί  η δεξαμενή έχει καταστραφεί όπως  και τα ηλεκτρομηχανικά κομμάτια, ωστόσο χρειάζεται μία συνολική μελέτη που μόνο ένα γραφείο θα μπορούσε να την κάνει και όχι ο δήμος.

Επειδή η απόφαση της περιφέρειας ήταν το θέμα να επισπευσθεί, επιλέξαμε να γίνει το έργο αυτό στην Εγκλουβή.

 

 

LefkadaToday.gr – Σημαντική Ενημέρωση:

Στο πλαίσιο της νέας πολιτικής του Facebook, πολλές από τις αναρτήσεις μας, είναι πιθανόν να μην σας εμφανίζονται στο news feed τόσο συχνά όσο παλιότερα. Προκειμένου να μην χάνετε καμία από τις αναρτήσεις μας, ακολουθήστε την παρακάτω απλή διαδικασία:
– Στη σελίδα του Lefkada Today στο Facebook, Επιλέξτε το κουμπί ‘Ακολουθείτε‘ και στη συνέχεια την επιλογή ‘Να Εμφανίζονται πρώτα

About Ομάδα Σύνταξης 25694 Articles
To LefkadaToday.gr είναι μια σύγχρονη ενημερωτική ιστοσελίδα για όσα συμβαίνουν στην Λευκάδα και την ευρύτερη περιοχή.

3 Comments

 1. Παναγιωτη δεν προκειται να γινει τιποτε! Η ομβρολιμνοδεξαμενη της Εγκλουβης εχει τεραστια προβληματα με τα ιδιοκτησιακα των ιδιωτων ,τα τευχη δημοπρατησης που ειναι ανυπογραφα , τα τιμολογια ειναι του 2007. Με τις εκλογες περιφερειακες και δημοτικες καθε κατεργαρης θα ξεθαψει και …πεθαμενους!!! Που ηταν τοσα χρονια οι Οφελουμενοι πολιτευτες , Βουλευτες , δημοτικοι αρχοντες περιφερειακοι διοιουντες και κυριως οι Γκλουβησανοι;;;; Που ηταν::::Ολοι τωρα ξυπνησανε!!!! Ψαξε στην Αντιπεριφερεια τι εικονα εχουν για το εργο…Τ αλλα ειναι παραμυθια. Τι σχεση εχει η ομβρολιμνοδεξαμενη στη Καρυα με το θεμα της Εγκλουβης;;; Ελπιζω να τα πουμε ζωντανα!

 2. Τόσα χρόνια η περίφημη δεξαμενή του κάμπου Καρυάς, μόνο προβλήματα θα παραγάγει.
  Με τι μελέτη σκοπιμότητος έγινε ??? Ποια ήταν η ανάλυση Κόστους Ωφελειών ?? Τι εξωτερικές οικονομίες παρήγαγε ??? Τι αναπτυξιακές προοπτικές δρομολόγησε ????
  Την φορολογία του ολικά άχρηστου και επικίνδυνου – κάθε άχρηστο είναι εξ ορισμού επικίνδυνο- αυτού πλέον κατασκευάσματος, την φορολογία τελικά την επέβαλαν να την πληρώσουν οι πολίτες, απλά ο λογαριασμός ήρθε λίγο αργότερα, για το είδος και την επικίνδυνη ιστορική διάσταση του όλου αυτού ρεντίκολου.
  Και κάποια φορά, αν θέλουν κάποιοι να τιμήσουν τους πολίτες που πληρώνουν το επίκίνδυνο για αυτό κατασκεύασμα ( φωλεά ρυπαρότητας, κουνουπιών, μπορεί και χειρότερα εξελικτικά ) μ καλά είναι να μην παραπέμπουν στην αδιαφανή διοικητική γραφειοκρατική κρατική λογιστική ( αυτή κάποιοι άνθρωποι την διαχειρίζονται κατά καιρούς – όπως τους φόρους τους πληρώνει ονομαστικά ο κάθε πολίτης και με πρόστιμο 15% τον μήνα (180% τον χρόνο αν χάσει την δόση της ρύθμισης φόρων)- αν θέλουν να τιμήσουν τους ίδιους τους πολίτες καλά είναι να υπάρξει η διαύγαση για το μιαρό αυτό ανοσιούργημα, που η ύπαρξή του και μόνο στην πορεία θα επιφέρει και μικρομεταλλάξεις στο όλο μικροκλίμα και συνθήκες υγιεινής της περιοχής , περιοχή που ζούν άνθρωποι και ζώα. Γιατί αυτοί που εμπλέχτηκαν στο όλο αυτό consept ούτε για τα ζώα κάθε λογής ενδιαφέρθηκαν, μετά την παράκαμψη των ανθρώπων. Και πολλοί απ αυτούς μπορεί να χρωστάνε από νεαρότερες ηλικίες την διαβιωσή των στην σημασία του μεταφορικού ζώου και οικόσιτου ζώου.

 3. Να ερευνηθεθεί αν η κατασκευή λιμνοδεξαμενής στον κάμπο ή την περιοχή ευρύτερα των χωραφιών της φακής στην Εγκουβή, δεν θα επιφέρει προβλήματα και αλλαγή του μικροκλίματος και των συνθηκών που είναι απαραίτητες για την καλλιέργεια της φακής. Στο οροπέδιο αυτό τα χώματα που συνιστούν το καλλιεργήσιμο μέρος προέρχονται και σχηματίστηκαν φυσικά και με βάση τις μακροχρονιότερες συνθήκες γεωλογικής και κλιματολογικής σώρευσης, – για να επιτυγχάνεται η συγκεκριμένη καλλιέργεια -και κάθε παρέμβαση σε επίπεδο αναστολής αυτής της φυσικής διαδικασίας ίσως επιφέρει αρχικά αφανείς αλλοιώσεις που όμως σωρευτικά θα ανακατανείμουν την εδαφική ικανότητα για την εν λόγω καλλιέργεια.
  Μια παρατήρηση που έχει γίνει για το τοπίο του οροπεδίου αυτού, είναι ότι διαθέτει μεγαλύτερη ικανότητα αυτοκαθαρισμού και αποστράγγισης και στο βραχώδες μέρος και στα καλλιεργούμενα μέρη ( λόγω επίδρασης και των συγκεκριμένων καιρικών συνθηκών υψομετρικά ) και μαζί προοδευτικής και ύγρανσης των εδαφών. Για να ερμηνευτεί έτσι και η καλλιέργεια του φυτού της φακής που δεν έχει μεγάλα στελέχη ως καθ ύψος άλλες ποικιλίες καλλιεργιών.
  Κάθε παρέμβαση στο καλλιεργητικό και ευρύτερο τοπίο αυτό τοπίο πρέπει να εξετασθεί με προσοχή, γιατι οι μικροκλιματικές συνθήκες παίζουν τεράστια σημασία στο καλλιεργητικό υπόβαθρο.
  Δεδομένης της απουσίας της έξωθεν καλής , μαλλον στα όρια της κακής απ τα πράγματα τα ίδια, μαρτυρίας για την περίπτωση της αντίτοιχης δεξαμενής Καρυάς στον κάμπο, αλλά και αλλαχού, σε έργα δήθεν υποδομής στην Ελλάδα , τα οποία ως μακροχρονιότερη αναφορά ως ” υποδομές” φέρνουν και τον λογαριασμό των φόρων για να πληρωθούν σε παραπέρα περιόδους,καταλήγοντας έτσι οι μαύρες τρύπες – αυτό συμβολίζει το μαύρο πλαστικό που είναι επενδεδυμένη η λιμνοδεξαμενή Καρυάς – καλλιεργητικά- παραγωγικά-αισθητικά κοινωνικά της κάθε περιοχής.

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.