Πλήθος κόσμου στην αναπαράσταση του Χωριάτικου Γάμου στην Καρυά.


Ο Απόλλων Καρυάς, από το 1979 μέχρι και σήμερα πραγματοποιεί ανελλιπώς σε ετήσια βάση την τριήμερης διάρκειας εκδήλωση της «Αναπαράστασης του Χωριάτικου Γάμου«, που θεωρείται μια από τις σπουδαιότερες πολιτιστικές εκδηλώσεις στο Νομό της Λευκάδας.

 

Η πρώτη αναπαράσταση του «Χωριάτικου Γάμου» πραγματοποιείται για πρώτη φορά το 1954 στην πλατεία της Καρυάς και παρουσιάζονται με κάθε λεπτομέρεια όλα τα έθιμα του γάμου, από την πρώτη ως την τελευταία μέρα. Σύσσωμο το χωριό συμμετέχει στην κορυφαία αυτή εκδήλωση, η οποία απετέλεσε τη σπίθα για τον προγραμματισμό των «Γιορτών Λόγου και Τέχνης«

Την Πρώτη Ημέρα πραγματοποιείταιη σκηνική αναπαράσταση, όπου παρουσιάζονται κατά σειρά όλα τα έθιμα, που προηγούνται του μυστηρίου. Πρόκειται για μια σειρά προετοιμασιών, που αφορούν την προίκα της νύφης, το σπίτι, τη φορεσιά της και όλα τα απαραίτητα για το Μυστήριο και το Γλέντι: «τα Προξενιά«, «οι Αρραβώνες«, «το Πλύσιμο των Μαλλιών«, «τα Προζύμια«, «τα Καρφώματα«.

Τη Δεύτερη Ημέρα λαμβάνει χώρα το Μυστήριο και το Γλέντι. Το Ζευγάρι, ο Παπάς και ο Κουμπάρος, πάνω στα άλογα, συνοδεία μουσικών οργάνων και πλήθους κόσμου, πηγαίνουν σε ένα παραδοσιακό λιθόκτιστο σπίτι, όπου γίνεται η αναπαράσταση του Μυστηρίου, όπως στο Παρελθόν. Μετά το τέλος του μυστηρίου, τα προικιά φορτώνονται στα άλογα και μεταφέρονται στο σπίιτι του Γαμπρού, ενώ την πομπή συνοδεύουν γαμήλια τραγούδια. Ακολουθεί το παραδοσιακό Γλέντι στην Πλατεία του Χωριού.

Την Τρίτη Ημέρα ολοκληρώνεται η εκδήλωση με το έθιμο της Πίτας του Γάμου. Πρόκειται για την παρασκευή παραδοσιακής λευκαδίτικης λαδόπιτας, γλύκισμα που φτιάχνεται αποκλειστικά και μόνο στη Λευκάδα σε όλες τις σημαντικές στιγμές της κοινωνικής και οικογενειακής ζωής. Στο τέλος ακολουθεί γλέντι με παραδοσιακή ορχήστρα.

Δείτε φωτογραφίες και βίντεο του Θανάση Κατωπόδη από την πρώτη ημέρα της αναπαράστασης.

 

About Ομάδα Σύνταξης 28549 Articles
To LefkadaToday.gr είναι μια σύγχρονη ενημερωτική ιστοσελίδα για όσα συμβαίνουν στην Λευκάδα και την ευρύτερη περιοχή.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.