Πλήθος κόσμου έδωσε το παρών στην εκδήλωση του πολιτιστικού συλλόγου “Φωτεινός”, τιμώντας την μνήμη του Ξενοφώντα Γρηγόρη.Πλήθος κόσμου έδωσε το παρόν εξαιρετική πρωτοβουλία του πολιτιστικού συλλόγου Σφακιωτών “Φωτεινός”, μνήμης και τιμής στο γιατρό Ξενοφώντα Γρήγορη στην Ρούγα Σπανοχωρίου.

Την εκδήλωση παρουσίαζε ο διακεκριμένος δημοσιογράφος Ηλίας Γεωργάκης, όποιος έκανε λόγο για μία σημαντική στιγμή για τη Λευκάδα, καθώς ‘όπως ανέφερε  τιμούμε τη μνήμη του σπουδαιότερου Λευκαδίτη, ως κορυφαία προσωπικότητα που έχει αναδείξει το νησί, γιατί δεν ήταν απλά ένας γιατρός αλλά ένας άνθρωπος με Α κεφαλαίο.
Ένας γιατρός που πόνεσε, έσκυψε και αγκάλιασε τον άνθρωπο, με τη φήμη του τη δεκαετία του 60 να ξεπερνά από τα σύνορα της Λευκάδας.

Σύντομο χαιρετισμό έκανε και ο πρόεδρος του συλλόγου Φωτεινός Γιάννης Λιβιτσάνος, λέγοντας ότι ο Πολιτιστικός Σύλλογος Φωτεινός διοργάνωσε την εκδήλωση για να τιμήσει τη μνήμη ενός ξεχωριστού Σφακισάνου, του γιατρού Ξενοφώντα Γρήγορη, ο οποίος άφησε τεράστια πατήματα στη λευκαδίτικη γη, με το τεράστιο κοινωνικό πολιτικό του έργο.

Μάλιστα παράλληλα με τις πολιτιστικές εκδηλώσεις, ο κύριος Λιβιτσάνος ανέφερε ότι ο σύλλογος θα στραφεί σε αντίστοιχες εκδηλώσεις μνήμης.

Ξεχωριστή μουσική πινελιά εδώ στο τραγούδι η Πάττυ Καλού, με τον Διονύση Σκλαβενίτη, ερμηνεύοντας τραγούδια κορυφαίων Ελλήνων μουσικοσυνθετών.

Παρέμβαση στην εκδήλωση έκανα και ο κ Γεώργιος Γρηγόρης, εκπρόσωπος της οικογένειας του γιατρού ο οποίος μετέφερε τις ευχαριστίες της οικογένειας για την εκδήλωση αυτή.

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, ως πατέρας μας φρόντισε με αγάπη και η πορεία της ζωής του μας άφησε βαριά παρακαταθήκη.

Ακολούθησε η ομιλία του καθηγητή Πανεπιστημίου Γεώργιου Κοντογιώργη, ο οποίος συνεχάρη με τη σειρά του τους οργανωτές της εκδήλωσης, με αφορμή τα 30 χρόνια αποχώρησης από τη ζωή του γιατρού, ευχαριστώντας για την τιμή που του έγινε να αναφερθεί στη μνήμη του και να κάνει μία “αξιολόγηση” και προσωπικότητας του.

“Ο γιατρός υπήρξε και διατηρεί την εικόνα ακόμα ενός μύθου, υπήρξε ένα σύμβολο και λειτουργεί έτσι σε πολλούς όσοι τον γνώρισαν η άκουσαν για αυτό.”

Ακολούθησε η ομιλία του συγγραφέα λαογράφου Θεοδώρου Γεωργάκη, όποιος αναφερόμενος στην συμπλήρωση 30 χρόνων από την εκδημία του γιατρού, θεώρησε  ότι είναι ικανό, για να αξιολογήσουμε πολύπλευρα αυτής της Λευκαδίτικης προσωπικότητα, η οποία μπόλιασε την Λευκαδίτικη κοινωνία, με ένα προσωπικό μοντέλο ζωής και πολιτικής πρακτικής, με κεντρικό πυρήνα τον άνθρωπο.

Ιδιαίτερα συγκινημένος πήρε το λόγο ο πρώην Δήμαρχος Λευκάδας καθηγητής κύριος Φέτσης, καθώς όπως είπε ο γιατρός στεφάνωσε τον πατέρα του, το ξεγέννησε και τον βάφτισε, σε ένα φτωχό σπίτι στον Άγιο Νικήτα με το φως ενός λυχναριού και τα φτωχά ιατρικά μέσα, τα οποία να πληρώνονταν από αυτά που είχε πλούσια η ψυχή του, συναίσθηση, χρέους ευθύνης και αγάπης προς το συνάνθρωπο.

 

Δυο λόγια είπε και ο δάσκαλος Αντρέας Παπαδόπουλος, ο οποίος ανέφερε ότι από τα αρχεία του πολιτιστικού Συλλόγου Φωτεινού, έχει διασωθεί η τελευταία ομιλία του γιατρού, στην πλατεία των Λαζαράτων στις 28 Ιουλίου 1985, λέγοντας ότι οποιοσδήποτε μπορεί να την πάρει και να την κάνει κτήμα του.

 

 

Η όλη εκδήλωση μεταδόθηκε ζωντανά από τον Prisma 91,6 και μπορείτε να την ακούσετε παρακάτω.

 

 

About Ομάδα Σύνταξης 27444 Articles
To LefkadaToday.gr είναι μια σύγχρονη ενημερωτική ιστοσελίδα για όσα συμβαίνουν στην Λευκάδα και την ευρύτερη περιοχή.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.