Περί ανέμων και υδάτων – Του Ευάγγελου Αυδίκου


Φαντάζομαι πως αρκετοί θα γνωρίζουν μια από τις παραδόσεις, που επιχειρούν να εξηγήσουν  τις  συχνές μεταβολές του καιρού κατά τη διάρκεια του Μαρτίου. Ο Μάρτης είχε δυο γυναίκες, η μια όμορφη και η άλλη άσχημη. Αυτές καθόριζαν και την ακαταστασία του καιρού. Κάθε φορά που ο Μάρτης άλλαζε πλευρό και εικόνα γυναίκας, άλλαζε η διάθεσή του κι επομένως και οι καιρικές συνθήκες. Η όμορφη γυναίκα του έφερνε το καλοσύνεμα του καιρού, ενώ η άσχημα ήταν υπεύθυνη για tη χειροτέρευση του καιρού.

Αντιλαμβάνομαι πως ο συνδυασμός αυτός προκαλεί  συνειρμούς  υπερτονίζοντας τον συσχετισμό του περιεχομένου(καιρός) με  τη μορφή(αισθητική). Πέρα από την τολμηρή αποδοχή της διγαμίας ως συστατικού στοιχείου μιας κατά βάση μονογαμικής κοινωνίας στο παρελθόν, η παράδοση διασώζει κατάλοιπα μιας πολιτισμικής παράδοσης, για την οποία η γυναίκα ήταν φορέας πολλών αντιφατικών συμπεριφορών. Συχνά ήταν ο αποδιοπομπαίος τράγος.

Κάθε φορά που έχουμε αυτές τις αλλαγές, θυμάμαι την παράδοση. Αυτό μάλιστα γίνεται με μεγαλύτερη ένταση, όταν η επιστήμη δεν καταφέρνει να προσδιορίσει επακριβώς το είδος και την ένταση των μεταβολών. Για την ορθολογική επιστήμη, είναι φυσικό να συμβαίνει αυτό. Ωστόσο, φαίνεται ότι τα μουστάκια του Μάρτη-αν δεν έχει αφήσει μούσι πλέον προσαρμοζόμενος στα νέα ήθη- περιγελάνε κάθε φορά που ξεγελάει τους περισπούδαστους μελετητές του. Καταφέρνει να ξεφεύγει από τον επιστημονικό ορθολογισμό.

Ευτυχώς που συμβαίνει έτσι, γιατί διασώζεται το ρεπερτόριο στις συζητήσεις που κάνουν οι παρέες. Ο καιρός αποτελεί το πιο αγαπημένο θέμα. Είναι το εισαγωγικό μοτίβο για κάθε συζήτηση, σοβαρή ή τρέχουσα. Αποτελεί την αρχή των γνωριμιών . Ο καιρός βγάζει από τα δύσκολα τους συζητητές.

Στον προφορικό λόγο και την καθημερινή επικοινωνία ο καιρός γεμίζει τα κενά. Χρησιμεύει σαν όχημα και μέσο για να σπάσει η αμηχανία και να ανανεωθεί η ανυπαρξία νέων θεμάτων. Λειτουργεί ως σταθερό μοτίβο της καθημερινότητάς μας.  Περί ανέμων και υδάτων, είναι η φράση που χρησιμοποιούμε όταν η συζήτηση  κινείται με τσιμπολογήματα θεμάτων.

Ωστόσο, η συζήτηση για τον καιρό δεν είναι περί ανέμων και υδάτων. Ο Μάρτης με τα καγκέλια του αναδεικνύεται ως ο τυπικός εκπρόσωπος του σύγχρονου πολιτισμού, για τον οποίο η σταθερότητα στις σχέσεις και η προβλεψιμότητα δεν είναι συστατικό στοιχείο της ιδιοπροσωπίας του. Η συζήτηση δεν είναι ανωφελής για τους αγρότες. Γι΄αυτούς ο καιρός είναι ο αστάθμητος παράγοντας στον προγραμματισμό της παραγωγικής τους μονάδας αλλά και του οικογενειακού τους προϋπολογισμού. Η ιδιοπροσωπία του μαρτιάτικου καιρού βάζει σε σκέψεις και τους τουριστικούς προορισμούς που περιμένουν ως μάννα εξ ουρανού τους εκδρομείς τριημέρων.

Πριτς, λοιπόν, Μάρτη, τα ` βγαλα τα αρνιά και τα κατσίκια. Όπως και να `χει , η άνοιξη ήρθε. Βοήθειά σας.

 

Ευάγγελος Αυδίκος

Καθηγητής Πανεπιστημίου Θεσσαλίας

About Ομάδα Σύνταξης 27933 Articles
To LefkadaToday.gr είναι μια σύγχρονη ενημερωτική ιστοσελίδα για όσα συμβαίνουν στην Λευκάδα και την ευρύτερη περιοχή.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.