Παρουσίαση Βιβλίου:”Λογοτεχνία και Λογοτέχνες της Λευκάδας”


Παρουσίαση Βιβλίου

ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ ΚΑΙ ΛΟΓΟΤΕΧΝΕΣ
ΤΗΣ ΛΕΥΚΑΔΑΣ, 19ος -20ός αι.

Με τη χρηματοδότηση του Ιδρύματος Κώστα και Ελένης Ουράνη, της Ακαδημίας Αθηνών, κυκλοφόρησαν πρόσφατα τα πρακτικά του 22ου Συμποσίου της Εταιρείας Λευκαδικών Μελετών, που πραγματοποιήθηκε το Καλοκαίρι του 2017 (9 και 10 Αυγούστου) στη Λευκάδα, στην περίοδο των Γιορτών Λόγου και Τέχνης, με τον τίτλο:

Λογοτεχνία και λογοτέχνες της Λευκάδας, 19ος 20ός αι.

Πρόκειται για ένα καλαίσθητο βιβλίο των 280 σ, στο οποίο οκτώ (8) διακεκριμένοι φιλόλογοι, άριστοι χειριστές του λόγου, με πλούσια ενασχόληση στην ελληνική Λογοτεχνία παρουσιάζουν το έργο των Μεγάλων και Μικρών Λευκαδίων Λογοτεχνών του 19ου και 20ού αι.
Η θεματογραφία των ανακοινώσεων που περιέχονται στον τόμο είναι:
1.- Τριαντάφυλλος Σκλαβενίτης, Ιστορικός, Ερευνητής, Ομότιμος Διευθυντής Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών: Λογοτεχνία και Λογοτέχνες της Λευκάδας, 19ος – 20ός αι.

2.- Γιάννης Ξούριας, Επίκουρος Καθηγητής Νεοελληνικής Φιλολογίας του ΕΚΠΑ: «Περί Ιστορίας εν τη ποιήσει». Σχόλια στο έργο του Ιωάννη και του Σπυρίδωνα Ζαμπέλιου.
3.-Γιάννης Παπαθεοδώρου, Αναπληρωτής Καθηγητής Νεοελληνικής Φιλολογία ς του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Αριστοτέλης Βαλαωρίτης: ποίηση και πολιτική στον καιρό της Μεγάλης Ιδέας.
4.- Βασίλης Φίλιππας, Γραφίστας, Υπό την σκιάν του Βαλαωρίτη. Οι «ελάσσονες» Λευκαδίτες Λογοτέχνες του 19ου αι.
5.- Ευθαλία Παπαδάκη, Δρ. Ιστορίας, «Χνούδια και πούπουλα, μικρά φτερά, ξυλάκια, φύλλα, όσα σωρεύει το πουλί στου δάσου τη μαυρίλα…». Μια περιδιάβαση στην ποίηση του Άγγελου Σικελιανού.
6.-Δημήτρης Τσερές, Φιλόλογος- συγγραφέας: Λευκάδιοι πεζογράφοι: Από τη ηθογραφία του19ου αι. στην ψυχογραφία και την κοινωνική αναζήτηση .
7.-Παρασκευή Κοψιδά, Δρ. Φιλολογίας, Λογοτεχνία και λογοτέχνες της Λευκάδας του 20ου αι. Κατευθύνσεις και όρια.
8.- Παντελής Μπουκάλας, Συγγραφέας – δημοσιογράφος, Αναφορά στο Νίκο Νίκο Κατηφόρη και Γεράσιμο Γρηγόρη.-
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το μελετητή του βιβλίου έχει το κεφάλαιο το γραμμένα από τον Τριαντάφυλλο Σκλαβενίτη με τον τίτλο, Επιλογή βιβλιογραφίας για τη λογοτεχνία, την κριτική και τη φιλολογία της Λευκάδας, 19ος- 20ός αι. με 275 γενικές αναφορές και το κεφάλαιο με την Εργογραφία του Άγγελου Φ. Καλκάνη του Β. Φίλιππα.-
Θ.Μελάς

LefkadaToday.gr – Σημαντική Ενημέρωση:

Στο πλαίσιο της νέας πολιτικής του Facebook, πολλές από τις αναρτήσεις μας, είναι πιθανόν να μην σας εμφανίζονται στο news feed τόσο συχνά όσο παλιότερα. Προκειμένου να μην χάνετε καμία από τις αναρτήσεις μας, ακολουθήστε την παρακάτω απλή διαδικασία:
– Στη σελίδα του Lefkada Today στο Facebook, Επιλέξτε το κουμπί ‘Ακολουθείτε‘ και στη συνέχεια την επιλογή ‘Να Εμφανίζονται πρώτα

About Ομάδα Σύνταξης 20617 Articles
To LefkadaToday.gr είναι μια σύγχρονη ενημερωτική ιστοσελίδα για όσα συμβαίνουν στην Λευκάδα και την ευρύτερη περιοχή.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.