Πέτρος Πιζάνιας στον Prisma 91.6: Το “Μακεδονικό” δεν είναι ιστορικό, αλλά πολιτικό θέμα. Οι ελάχιστοι πολιτικοί που γνωρίζουν ιστορία το αγνοούν.


Τις εξελίξεις στα εθνικά μας θέματα και ιδιαίτερα στο Σκοπιανό σχολίασε στο απογευματινό μαγκαζίνο του Prisma 91,6 και τον δημοσιογράφο Παναγιώτη Kουνιάκη ο ιστορικός και ομότιμος καθηγητής του τμήματος Ιστορίας του Ιονίου πανεπιστημίου Πέτρος Πιζάνιας.

Στο ερώτημα αν η μαζική συμμετοχή στο συλλαλητήριο μπορεί να αποτελέσει διαπραγματευτικό εργαλείο για την κυβέρνηση απάντησε αρνητικά, λέγοντας ότι πρέπει να υπογραμμίσουμε, ότι το Κυπριακό είναι ένα πάρα πολύ σοβαρό θέμα, οι σχέσεις μας καθώς και εντάσεις μας με την Τουρκία είναι σοβαρές, εννοώ το μακεδονικό είναι ένα δευτερεύον αν όχι και λιγότερο θέμα.

Το μακεδονικό θέμα δεν είναι ιστορικό, παρότι οι πολιτικοί, κατά κανόνα ανιστόρητοι, αλλά και οι ελάχιστοι που ξέρουν ιστορία δεν τo λένε, καθώς και πολλοί δημοσιογράφοι, υποστηρίζοντας  ότι το θέμα είναι πολιτικό και μικρό γεωπολιτικό.

Το πρώτο και κύριο που ξεχνάμε ότι σε αυτή την περίπτωση και πάνω από όλα η αριστερή κυβέρνηση, είναι η  πολύ σοβαρή και θεμελιώδη αρχή η οποία είναι η αρχή της αυτοδιάθεσης των λαών, αυτό το ξεχνάμε και θεωρούμε ότι εμείς είμαστε ενωμένοι και θα πάμε με το ζόρι να τους δώσουμε ένα όνομα.

Τα αλυτρωτικά ζητήματα που έχουν στα Σκόπια είναι σοβαρά και αυτά πρέπει να ληφθούν σοβαρά,  παρότι τα Σκόπια είναι μία μικρή χώρα και δεν πρέπει να μας ανησυχεί, αλλά για το μέλλον, καθώς  επειδή οι Γερμανοί είναι πάντοτε διατεθειμένοι να χρησιμοποιούν κάποιους γείτονες σε βάρος μας όπως και οι Τούρκοι, καλώ είναι αυτά να απαλειφθούν, ως αναφορά το όνομα και ο σύνθετος προσδιορισμός δεν θα έπρεπε να μας απασχολεί.

Ο κύριος Πιζάνιας, είπε ότι δεν μπορεί να καταλάβει γιατί πρέπει να μας ανησυχεί το γεγονός ότι οι Σκοπιανοί έχουν τρελαθεί και έχουν γεμίσει την πρωτεύουσα τους με διάφορα αγάλματα κιτς, λέγοντας ότι είμαστε ένας αρκετά σοβαρός λαός ώστε να μην μας ανησυχούν τέτοιες σαχλαμάρες.

Με το ότι τρελάθηκαν και ανεβάζουν συνέχεια αγάλματα του Φιλίππου και του Μέγα Αλέξανδρου είναι τρελοί για δέσιμο, όμως το έκανε ένα καθεστώς, το καθεστώς Γκρούεφσκι, το οποιο μέσα από αυτά προσπάθησε να ισχυροποιηθεί ως καθεστώς και όχι ως Δημοκρατική κυβέρνηση και επίσης σύμφωνα  με όσα γράφονται και λέγονται έχει πάρα πολύ μεγάλη φαυλότητα και διαφθορά η οποία καλύφθηκε πίσω από έναν υπερεθνικισμό.

 

About Ομάδα Σύνταξης 27920 Articles
To LefkadaToday.gr είναι μια σύγχρονη ενημερωτική ιστοσελίδα για όσα συμβαίνουν στην Λευκάδα και την ευρύτερη περιοχή.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.