Ο συγγραφέας και ιστορικός Γιώργος Αλεξάτος στον Prisma 91,6


Tην Δευτέρα 30/4 είχαμε τη χαρά να φιλοξενούμε τηλεφωνικά ”στο ίδιο έργο θεατές” και στο prisma radio 91.6 το Γιώργο Αλεξάτο.

Ο Γιώργος Αλεξάτος είναι Έλληνας συγγραφέας, ιστορικός και λογοτέχνης. Κατάγεται από την Κεφαλονιά, γεννήθηκε στον Αστακό Αιτωλοακαρνανίας το 1956 και από τα παιδικά του χρόνια ζει στην Αθήνα. Κατά καιρούς έχει ζήσει και στην Πάτρα και τη Θεσσαλονίκη.

Έχει τελειώσει 7τάξιο νυχτερινό γυμνάσιο, εργαζόμενος ως οικοδόμος, και έχει εργαστεί και ως δημοσιογράφος, εκδότης κ.λπ. Έχοντας ενταχθεί από τα τελευταία χρόνια της δικτατορίας στην αριστερά, υπήρξε μέλος του Κ.Σ. του Ρήγα Φεραίου και στέλεχος του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας Εσωτερικού /ΑΑ – ΑΚΟΑ.Σήμερα ασχολείται με τη μελέτη της νεότερης και σύγχρονης ελληνικής κοινωνικής ιστορίας και δηλώνει διαρκώς παρών στους κοινωνικούς αγώνες της εποχής μας. Έχουν κυκλοφορήσει βιβλία του σχετικά με την ιστορία του εργατικού κινήματος, αλλά και το λαϊκό τραγούδι. Τα βιβλία που έχει γράψει είναι:
(2015) Η εργατική τάξη στην Ελλάδα, Κουκκίδα
(2014) Το τραγούδι των ηττημένων, Κουκκίδα
(2012) Η παράξενη υπόσχεση, Άπαρσις
(2010) Πλατεία Μπελογιάννη, ΚΨΜ
(2008) Ιστορικό λεξικό του ελληνικού εργατικού κινήματος, Ιδιωτική Έκδοση.

Συζητήσαμε μαζί του επηρεασμένοι από τα βιβλία του ”Ιστορικό λεξικό του ελληνικού εργατικού κινήματος”, ”Το τραγούδι των ηττημένων” και ”Η εργατική τάξη στην Ελλάδα”. Βαδίζουμε στην άναλυση του εργατικού κινήματος και στη σκιαγράφηση μύθων και πραγματικών ιστορικών γεγονότων, που συναντήθηκαν με τη λαική παράδοση και κλειρονομιά και το ακολούθησαν.

 

About Ομάδα Σύνταξης 27498 Articles
To LefkadaToday.gr είναι μια σύγχρονη ενημερωτική ιστοσελίδα για όσα συμβαίνουν στην Λευκάδα και την ευρύτερη περιοχή.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.