Ο Μάκης Μελάς αναλύει το χρονικό δημιουργίας της ΜΟΠΑΚ και σχολιάζει τις εξελίξεις στο ΤΑΟΛ στον Prisma 91,6.


Στο απογευματινό μαγκαζίνο του Prisma 91,6, μίλησε ο Μάκης Μελάς, με αφορμή τις τελευταίες εξελίξεις στο θέμα των απορριμμάτων και την εξασφάλιση χρηματοδότησης της με ΜΟΠΑΚ.

Σχολιάζοντας τα όσα ακούστηκαν στο δημοτικό συμβούλιο, λέγοντας ότι θέλει να είναι δίκαιος προς όλους, ανέφερε ότι πρώτο κομβικό στάδιο ήταν  η σύσταση του συνδέσμου που  έγινε το 2001-2002 από τον τότε δήμαρχο Λευκάδας Παναγιώτη Σκληρό, με παρότρυνση της τότε αντιπεριφερειάρχη κυρίας Κανελλόπουλου, καθώς έπρεπε να υπάρχει ένας φορέας που θα διαχειριζόταν το πρόβλημα των απορριμμάτων.

Ο κύριος Σκληρός χάνει τις εκλογές, τον διαδέχεται ο γιατρός Γληγόρης, ωστόσο η λειτουργία του συνδέσμου που είχε  ο  ίδιος στην πλάτη του  επί τέσσερα χρόνια δεν ανεστάλη, καθώς κανείς δεν ήθελε από τον Δήμο Λευκάδας να αναλάβει την προεδρία.

Όπως ανέφερε ο κύριος Μελάς επειδή κανείς δεν είχε τότε την εμπειρία, φώναξαν τον μελετητή τον κύριο Τσιλιγιάννη, ο οποίος τους υπέδειξε τι να κάνουν βήμα βήμα, ωστόσο το πρώτο κομβικό σημείο ήταν η σύσταση του συνδέσμου, το δεύτερο ήταν ο περιφερειακός σχεδιασμός που έγινε τόσο από τα Ιόνια νησιά όσο και από την περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας.

Όπως είπε, Γενικός Γραμματέας στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας ήταν ο κύριος Καββαδάς Παναγιώτης και στην περιφέρεια Ιονίων νήσων ο Σωτήρης Βόσδου. Φρόντισε λοιπόν να γίνει περιφερειακός σχεδιασμός για τη Λευκάδα, όσο θα προχωρούσε το πρόβλημα της επίλυσης των σκουπιδιών του νησιού και θα οδεύουμε σε οριστική λύση, το υπόλειμμα να πάει σε ένα ΧΥΤΥ που έφτιαξε, ο μακαρίτης δήμαρχος Παλαίρου Σπύρος Αχείμαστος.

Στη συνέχεια πάλεψαν να γίνουν οι σταθμοί μεταφόρτωσης, οι προμελέτες και οι  χωροθετήσεις και όταν έφυγε από Γενικός Γραμματέας περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας ο κ Καββαδάς, για πολιτικούς λόγους ο αντικαταστάτης του ανακάλεσε αυτό το σχεδιασμό και  έκανε  άλλον.

“Ο χώρος που θα πάει το υπόλειμμα εφόσον λειτουργήσει η ΜΟΠΑΚ είναι αυτός οφείλεται στον για περιφερειακό σχεδιασμό, της Δυτικής Ελλάδας και των Ιονίων νήσων και τον είχε φτιάξει ο μακαρίτης ο Αχείμαστος, βοηθώντας πολύ ο Παναγιώτης Καββαδάς να ενδώσει,  χρηματοδοτώντας και την αποχέτευση της Παλαίρου.”

Όταν ο κύριος Μελάς το 2007 αποσύρθηκε από τον σύνδεσμο και κατέβηκε υποψήφιος στις νομαρχιακές εκλογές όπου και έχασε, συνέχισε ο κύριος Καρύδης επί δημαρχίας Φέτση και έκανε την ανάπλαση της χωματερής την οποία είχαμε μελετήσει οι προηγούμενοι με τον κύριο Τσιλιγιάννη μελετητή,  χωρίστηκε η χωματερή στα δυο,  το κομμάτι δίπλα από τη Μαρίνα έκλεισε και αφού έγινε η ανάπλαση βρήκε την ευκαιρία ο δήμαρχος Φέτσης και έκανε και την χωροθέτηση της ΜΟΠΑΚ.

Όταν μετά τον κύριο Φέτση εκλέγεται ο Κώστας Αραβανής, προχώρησε το έργο των προ εγκρίσεων και των μελετών περιβαλλοντικών επιπτώσεων, υπήρχανε και οι χρηματοδοτήσεις, ο κύριος Μαργέλης δεν ήταν υποψήφιος και με βουλευτή τον κύριο Σολδάτο, πετυχαίνουν την εγγραφή πίστωσης ύψους περίπου έξι εκατομμυρίων ευρώ.

Ένα άλλο κομβικό σημείο, ανέφερε  έχει να κάνει ότι πρόπερσι, ανατρέψαμε όπως είπε,  όλους τους σχεδιασμούς του δημάρχου κ Δρακονταειδή ο οποίος  επαίρεται ότι έλυσε το πρόβλημα, λέγοντας ότι δεν αρνείται πως δούλεψε γραφειοκρατικά μετά την λύση που του επιβάλαμε να πάει στην ΜΟΠΑΚ και στην τη λύση με το δήμο Ακτίου-Βόνιτσας,  καθώς έψαχνε να βρει να πάει το ΧΥΤΥ στον Αμμόκαμπο προκαλώντας αντιδράσεις.

“Αν διαβάσει κανείς το πρόγραμμα της παράταξης Δρακονταειδή, θα δει ότι έχουν μία άλλη φιλοσοφία λύσης  για τα σκουπίδια, καθώς αμφισβητούσαν την σωστή λειτουργία του δεματοποιητή, ενώ τώρα τον εφαρμόζουν.”

Αναφερόμενος στην ανακοίνωση της ΝΟΔΕ Νέας Δημοκρατίας, ο καιρός Μελάς είπε ότι όλο το έργο δεν ανήκει αποκλειστικά στη Νέα Δημοκρατία, αλλά και στα υπόλοιπα πολιτικά κόμματα.

Σχολιάζοντας τις εξελίξεις του Ταολ, ο καιρός Μελάς είπε ότι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει διοίκηση, καθώς 31/12 έληξε η θητεία της προηγούμενης.

Αναφερόμενος στον καινούργιο νόμο του 2016, είπε ότι για είναι κάποιος υποψήφιος πρόεδρος, απαιτείται να παραδίδει το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής που παράγει στο συνεταιρισμό.

Και ενώ ο νόμος λέει αυτό,  κάποιοι σταφυλοπαραγωγοί, δεν παρέδωσαν ούτε ένα κιλό από την παραγωγή τους, γιατί βρήκαν καλύτερη τιμή από τον συνεταιρισμό, ζητώντας παράλληλα να είναι υποψήφιοι, ζητώντας είτε να πάρουν τη βεβαίωση ότι παρέδωσαν την παραγωγή, είτε να πάνε όλοι χύμα στις εκλογές.

“Αν ο πρόεδρος δώσει ψεύτικη βεβαίωση είναι ποινικά υπόλογος, από την άλλη τον πιέζουν,  λέγοντας ότι δεν θα αφήσουν να γίνουν εκλογές, επισημαίνοντας ότι δεν μπορούμε να λέμε ότι μας αρέσει αλλά να εφαρμόσουμε το νόμο.

Μάλιστα όπως είπε ο κ Μελάς έχει εμφανιστεί κάποιος αρχηγός της πυροσβεστικής και θέλει να βγει πρόεδρος λέγοντας ότι ενδιαφέρεται για τα συμφέροντα του συνεταιρισμού. “Κάποιοι είδαν φως και μπήκαν”,  είπε συγκεκριμένα.

Είναι ευκαιρία πλέον να ξεκαθαρίσουν τα πράγματα στο συνεταιρισμό, καθώς παρελθοντικά καταπατούσαμε  το νόμο, ωστόσο δεν γινόταν καμία ένσταση για να ακυρωθούν οι εκλογές.

Όπως είπε  μπορούν  όσοι θέλουν να πάρουν τις βεβαιώσεις, να  πάνε οι ίδιοι να οριστούν ως προσωρινή διοίκηση και  έπειτα κατηγορούμενοι για ψεύτικη βεβαίωση

αφού ενδιαφέρονται τόσο πολύ.

Δεν το κάνουν, γιατί φοβούνται μήπως χρειαστεί να υποθηκεύσουν δικά τους περιουσιακά στοιχεία, καθώς αυτό συνέβη με τους τρεις τελευταίους προέδρους, όταν  η τράπεζα Πειραιώς, δέσμευσε τις καταθέσεις των προέδρων.

“Τα πράγματα δεν είναι τόσο εύκολα, καθώς γίνεται μία τεράστια προσπάθεια να ανασηκωθεί ο συνεταιρισμός, υπάρχει επενδυτής το κάστρο, έχει κατατεθεί και αξιολόγηση προσφορά, ωστόσο και αυτή θέλει χρόνο να τρέξει και να ωριμάσει, καθώς πρέπει να περάσει από το αρχαιολογικό συμβούλιο, είναι σε μία προστατευόμενη περιοχή natura, θέλει διάφορες εγκρίσεις και δεν γίνεται η επένδυση από τη μία μέρα στην άλλη.

 

Κλείνοντας την ομιλία του είπε ότι το επόμενο διάστημα θα είναι έτοιμο το πρόγραμμα του, λέγοντας ότι θα διώξει την δημοτική αρχή, καθώς είναι “πειρατές”  και πολιτικοί κατεργάρηδες, ενώ όπως είπε ενώ τις προάλλες γινόταν δικαστήριο για καταπάτηση εκτάσεων ο Δήμος δεν εμφανίστηκε, έστειλε ως μάρτυρα ένα πρόεδρο τοπικού συμβουλίου, με τους δικηγόρους του δήμου να είναι έξω με αποτέλεσμα να αθωωθούν, αφήνοντας αιχμές  για ψηφοθηρική συναλλαγή.

 

About Ομάδα Σύνταξης 27909 Articles
To LefkadaToday.gr είναι μια σύγχρονη ενημερωτική ιστοσελίδα για όσα συμβαίνουν στην Λευκάδα και την ευρύτερη περιοχή.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.