Ο κ. Ξενοφών Βεργίνης απαντά στη Περιφέρεια για το έργο Λιμνοδεξαμενή της ΕγκλουβήςΟ κ. Ξενοφών Βεργίνης απαντά  στη Περιφέρεια  για το έργο  Λιμνοδεξαμενή της Εγκλουβής

 

Κύριε Περιφερειάρχη,

Όπως έγραψα και σε σχετικό άρθρο που δημοσιεύτηκε στα «Νέα της  Λευκάδας» (αριθ. φύλλου 1514/ 7-12-18) πράγματι χάρηκα και χαίρομαι  γιατί  με ανταπάντησή σας  αναφέρεστε  σε ενέργειες της ΠΙΝ, της οποίας προΐστασθε , προκειμένου να κατασκευασθεί  η λιμνοδεξαμενή Εγκλουβής!

Όπως έγραψα «το έργο αυτό είναι  έργο πνοής για τον ορεινό  όγκο Εγκλουβής – Καρυάς. Είναι έργο καθαρά αναπτυξιακό- παραγωγικό και περιβαλλοντικό και εξίσου  περισσότερο σημαντικό είναι και  η άλλη λιμνοδεξαμενή στον Άγιο Πέτρο – Ρουπακιά – Βασιλική!

Τα δύο αυτά έργα μαζί με τους δρόμους, που συνδέουν Εγκλουβή και Καρυά με Άγιο Ηλία  και Χορτάτα αντίστοιχα,  ήταν από τα μοναδικά έργα που αφορούν την ανάπτυξη και την έξοδο από την απομόνωση του ορεινού  όγκου Λευκάδος !

Τα έργα  αυτά ήταν στο  Πρόγραμμά μου  για την ανάπτυξη της Λευκάδος, κατά τη βουλευτική μου θητεία (2004-2007). Τους δρόμους πρόφθασα να τους υλοποιήσω. Τις λιμνοδεξαμενές, όμως, αν και ολοκληρώθηκαν οι μελέτες και μπήκαν  στο πρόγραμμα   χρηματοδότησης με το ποσό  των 5.650.000€. δεν το πρόφθασα γιατί στις εκλογές, του Οκτωβρίου του 2007 δεν εκλέχτηκα βουλευτής!

Οι κάτοικοι  των χωριών  θα θυμούνται  τις εργασίες των μελετητών  και τις δικές μου επισκέψεις! Παρακαλώ τους αναγνώστες να διαβάσουν τις σχετικές αποφάσεις  που καταχωρούνται   παρακάτω .

Επομένως, κ. Γαλιτσάτο πρέπει να παραδεχτείτε:
Πρώτον : ότι τα έργα αυτά ήταν δικού σχεδιασμού και ενεργειών μελέτης και χρηματοδότησης επί Κυβερνήσεως ΝΔ και δεύτερον ότι χωρίς την υποστήριξη μελέτης έργο δεν θα μπορούσε να υλοποιήσετε!

Βέβαια, να επαναλάβω ότι λυπάμαι γιατί οι δύο μελέτες παρέμειναν στα συρτάρια και τα έργα δεν υλοποιήθηκαν, κατά τη περίοδο 2007-2008! Δηλαδή, διάστημα πάνω από μια δεκαετία, όπου τα 3 χρόνια και πλέον είναι της δική σας Κυβερνήσεως και δικής σας περιόδου.
Εγώ να σας συγχαρώ γι’ αυτή σας την πρωτοβουλία να υλοποιήσετε το έργο!

Όμως , στο άρθρο που είχα γράψει απηύθυνα δύο ερωτήματα , που θάθελα να απαντήσετε. Ήταν ερωτήματα προς εσάς και τον λευκαδίτη Αντιπεριφερειάρχη κ. Θεόδωρο Χαλικιά.

Ερωτήματα:
Πρώτον: γιατί το συγκεκριμένο έργο το θυμήθηκαν λίγους μήνες προ των εκλογών; Πρόκειται να υλοποιηθεί στο χρονικό διάστημα που απομένει μέχρι τις εκλογές ή είναι ένα προεκλογικό πυροτέχνημα

Δεύτερον: Γιατί ούτε «μια κουβέντα» για το άλλο μεγάλο έργο, δηλαδή, τη Λιμνοδεξαμενή στον Άγιο Πέτρο – Ρουπακιά – Βασιλική;

Έργο πολλαπλάσιας δυναμικότητας και απόδοσης, αφού αφορά λιμνοδεξαμενή 700.000 κυβικά νερού έναντι 50.000 κυβικών της λιμνοδεξαμενής της Εγκλουβής; Εάν δεν υπάρχουν χρηματοδοτικοί πόροι, τουλάχιστον, ας μας πείτε για την προοπτική του έργου!

 

About Ομάδα Σύνταξης 27527 Articles
To LefkadaToday.gr είναι μια σύγχρονη ενημερωτική ιστοσελίδα για όσα συμβαίνουν στην Λευκάδα και την ευρύτερη περιοχή.

1 Comment

 1. Στο σημαντικό συνέδριο που έγινε τον Αύγουστο του 2002 στο κτίριο του Δημαρχίου Καρυάς με πολλούς ομιλητές και ενημερωμένους σφαιρικά, ο Κος Ξενοφών Βεργίνης ως ομιλητής παρουσίασε μια σφαιρική αναπτυξιακή προοπτική με βάση και έργα αναγκαίων υποδομών σύνδεσης εγκάρσια της Νήσου και γεωργικής και κτηνοτροφικής ανάπτυξης πλέον του τουρισμού.
  ΧΑρακτηριστικά ανέφερε τότε ότι ” η άποψη ότι η αναπαραγωγική πρακτική της πόλης μπορεί να συνεχίσει να αυτοτροφοδοτείται χωρίς την σημασία της ενδοχώρας και των συναλλαγών πόλης και ενδοχώρας , θα ήταν λάθος ”.
  Για όσους θυμούνται το ωραίο και μεστό συνέδριο και ήθελαν να ακούσουν- το ενδιαφέρον ήταν μεγάλο και η προσέλευση μεγάλη- ακούγοντας την άποψη του Ξενοφώντα Βεργίνη σαν μια πρόταση δυνάμει εφηρμοσμένης πολιτικής ( δηλαδή έργων και ενεργειών που ήταν επιτεύξιμα και όχιθεωρητικά προσδιορισμένα ) κατάλαβαν τότε ότι μπορεί να υπάρξει και παραγωγική και κοινωνική ανάπτυξη για την ορεινή Λευκάδα, με συνέπεια της ενίσχυσης της δυναμικής της Νήσου πααγωγικά κοινωνικά και πολιτιστικά.
  Εμβόλιμα ικανή άποψη παρουσιάστηκε και για την κτηνοτροφική προοπτική της ορεινής Λευκάδος απ τον γεωπόνο ή Κτηνίατρο – διαφεύγει εδώ η ειδικότητς- Κο Αραβανή. Και δεδομένου ότι η κτηνοτροφία δεν ήταν ποτέ απ τις κύριες ασχολίες στην Λευκάδα, αλλά είναι παραγωγική δραστηριότητα με υψηλή εγχώρια προστιθέμη αξία.
  Και άλλοι ομιλητές προσ΄ρφεραν στην όλη και μεστή διαδικασία , και οι συμμετέχοντες πολίτες κατανόησαν και τις δυνατότητες της παραγωγικής διεργασίας που μπορούσε- και μπορεί- και στην πρωτογένεια της οικονομίας η Λευκάδα.
  Το 2004 ο Κος Βεργίνης ως βουλευτής του συντηρητικού τότε κόμματος ( κάποτε είχαν νόημα αυτά για την Ελλάδα και συνεχίσουν διεθνώς να έχουν άσχετα αν στην Ελλάδα μπερδεύτηκαν οι ιδεολογικότητες και οι πολιτικές πρακτικές ) δεν παραμέλησε τις εκ και επιστημονικής αλλά και της εκ εφηρμοσμένης γνώσεις του ( υπήρξε συνδιοικητής της Αγροτικής Τραπέζης σε πρωθύστερο χρόνο ) και προχώρησε υποδομές στο πλαίσιο της δυσκολίας και των ακαμψιών του Δημόσιου λογιστικού, οδοποιία και εγκάρσια και ίσως άλλα έργα προετοιμασίας για την έναρξη της δημιουργίας των παραπέρα υποδομών. Δεν ξέχασε και για το πολιτιστικό ιστορικό υπόβαθρο της Νήσου και την χρηματοδότηση αγοράς και αναδείξεως της οικίας Σικελιανού ( αυτό είναι πρόταγμα στο μέγιστο του Κου Ξενοφώντα Βεργίνη ακόμα και τα τελευταία χρόνια της ολοκλήρωσής του κυβέρνηση ΝΔ έτη 2012-2014) μέσω της χορηγίας προς τον Δήμο πιστωτικού ιδρύματος.
  Ταυτόχρονα και τα χρόνια αυτά 2004-2007 συνεκτικοποιήθηκε εφηρμοσμένα σε μεγάλο βαθμό – ώς κρίσιμη αναγκαία μάζα- και η εμπλοκή της Λευκάδος με τα υψηλότερα τουριστικά δίκτυα και για παραπέρα ενίσχυση του τουριστικού προιόντος της Νήσου , που το εισπράτει προοδευτικά αυξητικά.
  Δεν είχαν πέσει έξω όσοι από τους ακροατές του συνεδρίου του 2002 στο τότε κτίριο του Δημαρχείου Καρυάς για την ανάπτυξη της ορεινής Λευκάδας, όταν μετά το τέλος του όλου συνεδρίου και της παρουσίας των προτάσεων των ομιλητών , όταν διαπιστώθηκε και συζητιούνταν ότι η πρόταση και η ανάλυση του Κου Ξενοφώντα Βεργίνη ήταν σε βάθος συγκροτημένη και δομημένη σφαιρικά για την συνολική ανάπτυξη της Νήσου και μέσω και της ενίσχυσης της παραγωγικής πρωτογένειας της Ορεινής Λευκάδος. Απ την οποία ανάπτυξη θα προέκυπταν και εξωτερικές συνέργειες και οικονομίες για όλο το φάσμα του παραγωγικού κι κοινωνικού στοιχείου της Νήσου.
  Και αν το ηλεκτρονικό αξιότιμο τούτο φύλλο ήθελε, μπορεί ερευνώντας να δημοσιεύσει πρακτικά απ το τότε συνέδρειο του 2002 και μαζί την τοποθέτηση του ΚΟυ Ξενοφώντα Βεργίνη, αλλά και άλλων ομιλητών.
  Θ. Αραβανής

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.