Ο Θεόδωρος Κουτρούκης στον Prisma 91,6 για το πως πρέπει να διαλέξουμε τον κατάλληλο δήμαρχο…Στο απογευματινό μαγκαζίνο του Prisma 91,6 μίλησε ο Επίκουρος καθηγητής του δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης Θεόδωρος Κουτρούκης.

Σχολιάζοντας τον προϋπολογισμό που κατατέθηκε στη Βουλή, έκανε λόγο για έναν προεκλογικό προϋπολογισμό, καθώς αυτό που προσπαθούμε να δούμε είναι κάποια μηνύματα ότι έχει περάσει η εποχή των μνημονίων, ότι οι Έλληνες πολίτες μπορούν να αισιοδοξούν σε ένα μικρό βαθμό βέβαια, για κάποια αναδιανομή του εισοδήματος και πρόσθετες ενισχύσεις από το κράτος.

Σε αυτά εντάσσονται τα μέτρα για μείωση ασφαλιστικών εισφορών, για το κοινωνικό μέρισμα, επιστροφή κάποιων αναδρομικών σε κοινωνικές ομάδες και τα λοιπά.

Από την άλλη μεριά αν  ο προϋπολογισμός λειτουργήσει και καταφέρει να πετύχει τα πλεονάσματα που υπόσχεται, αυτό σημαίνει ότι θα μπορέσει με αυτόν τον τρόπο να επιστρέψει και κάποιο εισόδημα στους πολίτες, η ζήτηση στην αγορά να ενισχυθεί και να ακολουθήσει μία έναρξη της οικονομίας και πάλι.

Με αφορμή το πρόσφατο άρθρο του με τίτλο πώς θα διαλέξουμε έναν πετυχημένο Δήμαρχο και πώς μπορεί αυτός να αλλάξει την τύχη του τόπου του, απάντησε ότι οι δυνατότητες που έχει ένας δήμαρχος είναι δεδομένες με βάση το εκάστοτε θεσμικό πλαίσιο το οποίο κάθε φορά και αλλάζει.

Από εκεί και πέρα έχει σημασία κάθε φορά, μέσα σε αυτό το πλαίσιο των δυνατοτήτων να επιλέγουμε ανθρώπους που θα μπορούν να αξιοποιήσουν στο μέγιστο τις δυνατότητες που τους δίνει ο νόμος και να αξιοποιήσουν όλες τις ικανότητες που έχουν προς όφελος της τοπικής κοινωνίας και των πολιτών.

Αυτό είναι και το μήνυμα που πρέπει να δίνουμε κάθε φορά σε εκλογές.

Προφανώς κάθε δήμαρχος με το προηγούμενο σύστημα που ήταν ποιο δήμαρχο κεντρικό, είχε περισσότερες εξουσίες, ωστόσο αυτό ποτέ δεν μειώνει την ικανότητα των ανθρώπων.

Του ΘΕΟΔΩΡΟΥ Α. ΚΟΥΤΡΟΥΚΗ*

Σε λίγο καιρό θα κληθούμε να αναδείξουμε τους Δημάρχους και άλλους αιρετούς σε τοπική κλίμακα. Το ερώτημα που συζητούμε σε αυτό το άρθρο παραμένει επίκαιρο: τι κάνει έναν Δήμαρχο σπουδαίο;

Καθώς το αξίωμα του Δημάρχου είναι οικουμενικό, η διεθνής βιβλιογραφία έχει αποτυπώσει τα κύρια γνωρίσματα ενός επιτυχημένου τοπικού άρχοντα, που σταχυολογούνται πιο κάτω.

Ένας δήμαρχος, λοιπόν, θα πρέπει:

 • Να δρα ως ο ηγέτης της πόλης, να είναι πραγματιστής, να μπορεί να κτίζει συμμαχίες και συναινέσεις, να διαθέτει κοινό νου και να δύναται να διαχειρίζεται κρίσεις.
 • Να είναι αξιόπιστος και ειλικρινής, να έχει ήθος και κατανόηση για τα προβλήματα των δημοτών, να στρατεύεται με αυταπάρνηση και πλήρη απασχόληση στις υποθέσεις τις πόλης.
 • Να καλλιεργεί αρμονικές σχέσεις με την τοπική επιχειρηματική κοινότητα, να προωθεί την καινοτομία, την ποιότητα και τη δημιουργία τοπικού ανταγωνιστικού πλεονεκτήματος.
 • Να έχει ενστερνιστεί ευαισθησίες για το περιβάλλον, την αειφορία και την κυκλική οικονομία, καθώς και να αντιλαμβάνεται την σημασία του πολιτισμού και της τέχνης για την ανάπτυξη μιας περιοχής και την άνοδο του μορφωτικού επιπέδου των πολιτών.
 • Να είναι προσανατολισμένος σε μια «Πόλη που Μαθαίνει», σε συνδυασμό με την υιοθέτηση μιας στρατηγικής Δια Βίου Μάθησης και Διαχείρισης Ταλέντου, που θα αναβαθμίσει το Ανθρώπινο Κεφάλαιο και θα αυξήσει την Παραγωγικότητα.
 • Να διαθέτει άριστη γνώση των πολεοδομικών δεδομένων και των χρήσεων γης στην περιοχή, βαθιά κατανόηση των οικονομικών λειτουργιών του προϋπολογισμού και εμπειρία στη διαχείριση τοπικών αναπτυξιακών προγραμμάτων και ευρωπαϊκών χρηματοδοτικών εργαλείων.
 • Να μπορεί να επιλέγει χαρισματικούς συνεργάτες και άριστους εμπειρογνώμονες, να κλείνεται αρκετές ώρες στο γραφείο του προκειμένου και να μελετά τις υποθέσεις του δήμου.
 • Να εκπροσωπεί την πόλη του σε υψηλό επίπεδο (έναντι του κράτους, της περιφέρειας και άλλων ΟΤΑ),να αποφεύγει σκάνδαλα και κραυγαλέα λάθη και να διαθέτει ισχυρή παρόρμηση για να επηρεάσει τη σφαίρα της δημόσιας πολιτικής.
 • Να έχει ολοκληρώσει ανώτατες σπουδές στη διοίκηση οργανισμών ή τη δημόσια διοίκηση, να διαθέτει διοικητική εμπειρία και μεταπτυχιακές σπουδές σε θέματα δημόσιου μάνατζμεντ και να διαθέτει εξειδίκευση /επιμόρφωση στη χρηματοοικονομική διοίκηση, το στρατηγικό σχεδιασμό ή/και την αποτελεσματική διαχείρισή πόλεων.
 • Να διαθέτει ικανότητες λήψης αποφάσεων και διαπραγμάτευσης, πειθώ, ικανότητα να «ακούει» και να παρακινεί ανθρώπους καθώς και ρητορική δεινότητα.
 • Να διαθέτει όραμα για το μέλλον του Δήμου του, να προωθεί τη συνεργασία των πολιτικών στελεχών και των δημοτικών υπαλλήλων, να ενώνει και να μη διχάζει, να δημιουργεί εταιρικότητες και συνέργειες προωθώντας προσοδοφόρες πολιτικές, να δρομολογεί την εφαρμογή νέων ιδεών με κατάλληλα μέτρα και κίνητρα.

Συγκεφαλαιώνοντας, για να γίνει μια πόλη σπουδαία είναι απαραίτητο να κυβερνηθεί από έναν σπουδαίο Δήμαρχο, που θα θελήσει να «γράψει Ιστορία».

Την ημέρα της κάλπης, θα βρίσκεται στα χέρια των ψηφοφόρων η ευκαιρία να κάνουν την πόλη τους «μεγάλη και τρανή».

*Ο κ. Θεόδωρος Α. Κουτρούκης είναι Επίκουρος Καθηγητής του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης (ΔΠΘ)

 

LefkadaToday.gr – Σημαντική Ενημέρωση:

Στο πλαίσιο της νέας πολιτικής του Facebook, πολλές από τις αναρτήσεις μας, είναι πιθανόν να μην σας εμφανίζονται στο news feed τόσο συχνά όσο παλιότερα. Προκειμένου να μην χάνετε καμία από τις αναρτήσεις μας, ακολουθήστε την παρακάτω απλή διαδικασία:
– Στη σελίδα του Lefkada Today στο Facebook, Επιλέξτε το κουμπί ‘Ακολουθείτε‘ και στη συνέχεια την επιλογή ‘Να Εμφανίζονται πρώτα

About Ομάδα Σύνταξης 25701 Articles
To LefkadaToday.gr είναι μια σύγχρονη ενημερωτική ιστοσελίδα για όσα συμβαίνουν στην Λευκάδα και την ευρύτερη περιοχή.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.