Ο Δημήτρης Χριστόπουλος στον Prisma 91,6


Την Παρασκευή 27/4 ”στο ίδιο έργο θεατές” και στο prisma radio 91.6 φιλοξενήσαμε τηλεφωνικά στην εκπομπή μας το Δημήτρη Χριστόπουλο.

Ο Δημήτρης Χριστόπουλος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1969. Είναι καθηγητής στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας του Παντείου Πανεπιστημίου, όπου διδάσκει από το 2000. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα εντάσσονται στο πεδίο της πολιτειολογίας και των δικαιωμάτων και εστιάζουν στην ιδιότητα του πολίτη, τη μετανάστευση, τη λογοκρισία και τις μειονότητες. Είναι ιδρυτικό μέλος του Κέντρου Ερευνών Μειονοτικών Ομάδων (ΚΕΜΟ). Την περίοδο 2003-11 υπήρξε πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου. Από το 2016, είναι πρόεδρος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.

Ο Δημήτρης Χριστόπουλος έχει πλούσια συγγραφική διαδρομή και έχουν εκδοθεί αρκετά δικά του βιβλία αλλά και συλλογικά βιβλία στα οποία έχει συμμετάσχει. Ορισμένα εκ των οποίων είναι:
(2015)Η κρίση των δικαιωμάτων, Νεφέλη
(2013) Στο ρίσκο της κρίσης, Αλεξάνδρεια
(2012) Ποιος είναι Έλληνας πολίτης;, Βιβλιόραμα
(2002) Η ετερότητα ως σχέση εξουσίας, Κριτική [κείμενα, επιμέλεια σειράς]
(2000) Droit, Europe et minorités, Σάκκουλας Αντ. Ν.
(2017) Φυλετικές θεωρίες στην Ελλάδα, Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης
(2016) Η λογοκρισία στην Ελλάδα, Ίδρυμα Ρόζα Λούξεμπουργκ – Παράρτημα Ελλάδας [επιμέλεια, κείμενα]
(2016) Μια άλλη ζωή: Ανθρώπινες ροές / Άγνωστες οδύσσειες, Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης
(2016) Προσφυγικό: “Θα τα καταφέρουμε;”, Εκδόσεις Παπαζήση

Συζητήσαμε μαζί του για το τελευταίο συλλογικό του βιβλίο από τις εκδόσεις Πόλις με τίτλο-10+1 ερωτήσεις και απαντήσεις για το Μακεδονικό. Το συγκεκριμένο βιβλίο είναι μια συλλογική δουλειά σε συνεργασία με τον Κωστή Καρπόζηλο.

Ο κ. Χριστόπουλος τόνισε ότι το συγκεκριμένο βιβλίο είναι μια συλλογική δουλειά, που στόχο έχει να κοινοποιήσει την άποψη της λύσης ενός χρόνιου ζητήματος όπως το Μακεδονικό, που έπρεπε είδη να έχει λυθεί όπως χαρακτηριστικά αναφέρει.

ο κ. Χριστόπουλος ανέλυσε τις συνθηκές που επικρατούν σε πολιτικό και κοινωνικό επίπεδο στη γειτονική χώρα, ένω τόνισε τις διαχρονικές ευθύνες των ελληνικών κυβερνησέων στο παρελθόν στη μη έκβαση επιτυχούς λύσης στην ονομασία της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας.
Επιπρόσθετα θεωρεί ότι λόγω και της συγκιρίας στη οποία βρισκόμαστε ως Χώρα μπορεί να έχουμε μια επιτυχεί έκβαση με το πέρας των συνομιλιών ανάμεσα σε Ελλάδα και FYROM.

About Ομάδα Σύνταξης 27561 Articles
To LefkadaToday.gr είναι μια σύγχρονη ενημερωτική ιστοσελίδα για όσα συμβαίνουν στην Λευκάδα και την ευρύτερη περιοχή.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.