Οι απόδημοι Επτανήσιοι εξιστορούν..


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Με την τέταρτη θεματική ενότητα «Οι απόδημοι Επτανήσιοι εξιστορούν : Βιωματικές ομιλίες για τις δυσκολίες, τις επιτυχίες και τον τρόπο ζωής των Επτανησίων στο εξωτερικό. Η ανάγκη για συνεργασία όλων μας», ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του 1ου Διεθνούς Συνεδρίου Αποδήμων Επτανησίων

Με την τέταρτη θεματική ενότητα «Οι απόδημοι Επτανήσιοι εξιστορούν : Βιωματικές ομιλίες για τις δυσκολίες, τις επιτυχίες και τον τρόπο ζωής των Επτανησίων στο εξωτερικό. Η ανάγκη για συνεργασία όλων μας», ολοκληρώθηκαν  σήμερα οι εργασίες του 1ου Διεθνούς Συνεδρίου Αποδήμων Επτανησίων.

Με θέμα «Τα Επτάνησα μέσα από τα μάτια της απόδημης νεολαίας μας» οι 14 νέοι και νέες απόδημοι Επτανήσιοι που βρέθηκαν στα νησιά του Ιονίου για 15 ημέρες μέσω του προγράμματος της Γ.Γ. Αποδήμου Ελληνισμού και της ΠΙΝ «Επιστροφή στις ρίζες», αποτύπωσαν τις εμπειρίες τους  από το ταξίδι τους αυτό στο Συνέδριο, μέσα από βιωματικές αφηγήσεις, μεταφέροντας παράλληλα τις σκέψεις και τις προσδοκίες τους για το μέλλον των νησιών του Ιονίου.

Στο πρόγραμμα συμμετείχαν νέοι από την Αυστραλία, τη Ν.Υόρκη, τη Ζιμπάμπουε και τη Γερμανία και από τα ομογενειακά σωματεία «Ένωση Απανταχού Ιθακησίων», AHEPA, Ελληνική Ένωση Μελβούρνης και Φιλανθρωπική Εταιρεία Ιθακησίων.

Οι νέοι δήλωσαν εντυπωσιασμένοι από τις ομορφιές των νησιών του Ιονίου, την τοπική ιστορία και την παράδοση αλλά και από τη ζεστή φιλοξενία που δέχθηκαν καθ’ όλη τη διάρκεια της περιήγησής τους στις πατρίδες τους δηλώνοντας υπερήφανοι για την καταγωγή τους.

«Παρόλο που ορισμένοι από εμάς που συμμετείχαν στο πρόγραμμα δεν ήξεραν τέλεια  ελληνικά, ωστόσο, αισθανθήκαμε εδώ τη ζεστασιά και τη φιλοξενία , την αγάπη και την ασφάλεια που δεν το νιώθουμε σε άλλες χώρες», είπαν μεταξύ άλλων.

Στις επισημάνσεις τους δεν παρέλειψαν να αναφερθούν και στην έλλειψη υποδομών στις συγκοινωνίες, της υποστελέχωσης των παραλιών με ναυαγοσώστες, στις εκπαιδευτικές συνεργασίες  και τα προγράμματα που χρειάζεται να υλοποιηθούν για την προώθηση της ελληνικής γλώσσας και του πολιτισμού αλλά και τις καλλιτεχνικές συνεργασίες που μπορούν να αναπτυχθούν για να έρχονται ακόμη πιο κοντά οι νέοι απόδημοι με την πατρίδα τους, τη σύνδεση της παράδοσης με τις περιοχές φυσικού κάλλους, ενώ ειδική μνεία έκαναν και για το ζήτημα της αναγκαιότητας της θεσμοθέτησης της ψήφου των αποδήμων.

Ο Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων Θεόδωρος Γαλιατσάτος, τοποθετήθηκε, ως προεδρεύων,  λέγοντας ότι μέσα από τις επισημάνσεις και τις προτάσεις των νέων αποδήμων αναδείχθηκαν ζητήματα που πρέπει να ληφθούν υπ’ όψιν.

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κεφαλονίτικων και Ιθακησίων Σωματείων – ΟΚΙΣ Γιώργος Μιχαλάτος στην ομιλία του με θέμα «Εθνικοτοπικοί σύλλογοι και φορείς- παράδοση-παρόν και προοπτικές σε ένα μεταβαλλόμενο περιβάλλον» αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες που πρέπει να ληφθούν για την περαιτέρω σύσφιξη των δεσμών των απόδημων Επτανησίων, όπως τη σύσταση επιτροπής που θα ασχολείται με κρίσιμα θέματα  της ομογένειας και της Ελλάδας.

Τέλος  ο αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Απανταχού Λευκαδίτικων Συλλόγων  Ιωάννης Κατωπόδης  στην ομιλία του με θέμα «Ετεροδημότες- Απόδημοι» αναφέρθηκε στον πολιτισμό μας και την ιδιαίτερη παράδοση που τον διακρίνει. «Οι απανταχού Επτανήσιοι έχουν δημιουργήσει κοινότητες για τη διάδοση του πολιτισμούς μας  και οι νέοι μας γεύονται αυτή την πλούσια παράδοση και συμμετέχουν ενεργά σε αυτές», δήλωσε ο ίδιος.

????????????????????????????????????
????????????????????????????????????

 

LefkadaToday.gr – Σημαντική Ενημέρωση:

Στο πλαίσιο της νέας πολιτικής του Facebook, πολλές από τις αναρτήσεις μας, είναι πιθανόν να μην σας εμφανίζονται στο news feed τόσο συχνά όσο παλιότερα. Προκειμένου να μην χάνετε καμία από τις αναρτήσεις μας, ακολουθήστε την παρακάτω απλή διαδικασία:
– Στη σελίδα του Lefkada Today στο Facebook, Επιλέξτε το κουμπί ‘Ακολουθείτε‘ και στη συνέχεια την επιλογή ‘Να Εμφανίζονται πρώτα

About Ομάδα Σύνταξης 20584 Articles
To LefkadaToday.gr είναι μια σύγχρονη ενημερωτική ιστοσελίδα για όσα συμβαίνουν στην Λευκάδα και την ευρύτερη περιοχή.

1 Comment

  1. Καλά είναι αυτά τα νέα παιδιά , οι απόδημοι, εκεί που θα γυρίσουν στις χώρες τους ( πατρίδες τους ), να ξέρουν και να μεταφέρουν ότι στην Ελλάδα οι Κόμηδες χρόνια που κυβερνούν την χώρα διώξανε στην μετανάστευση τους νέους ως τεμπέληδες και αδούλευτους και σπάταλους, όπως είχε γίνει και την αρχή του 19ου αιώνα, που λόγω οικονομικής κρίσης και πτώχευσης της Ελλάδος είχαν εξωθηθεί ιδιαίτερα οι ορεινοί πληθυσμοί στην αρπαγή, και τότε η κυβέρνηση του Κόμη πρωθυπουργού Θεοτόκη Γεώργιου, συμφώνησε με την κυβέρνηση των ΗΠΑ να στείλει μετανάστες τους Έλληνες και τότε νέους και νεώτερους ως ” εγκληματίες και άρπαγες ”.
    Και τώρα τους νέους οι σημερινοί Κόμηδες του Γκουβέρνου διώχνουν τους νέους ως ” τεμπέληδες αδούλευτους και σπάταλους ”.
    Να μην το ξεχάσουν αυτό οι νέοι απόδημοι που επισκέπτονται εθιμοτυπικά την Ελλάδα.

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.