“Μπολίτσα στον χρόνο”-Λαογραφικές αναφορές και ιστορίες για το ΜεγανήσιΜεγανήσι 2018. Πολύβουο, πανέμορφο, με πλήθος τουριστών που τρέχουν, χαιρετούν και θαυμάζουν. Μπουλντόζες και οικοδομικός οργασμός, rooms to let κι εδώ. Αναπόφευκτη μοίρα και διέξοδος η τουριστική ενασχόληση, που από τον ημιεπαγγελματισμό και τα πρώτα δειλά βήματα, ωριμάζει και σιγά-σιγά ενηλικιώνεται.

Μα δεν είναι σκοπός μου να σχολιάσω θετικά ή αρνητικά ,την εξέλιξη και την κάθε είδους εκτόνωση, που εδώ στην τόσο όμορφη, παράξενη και άτακτη πατρίδα, ελευθερώνει ανεξέλεγκτα ο ευρωπαϊκός αλλά και ο ντόπιος νεοπολιτισμός. Βίλες, επώνυμοι και πολυτελέστατα γιότ, δίνουν την εντύπωση ότι δεν είσαι πια στο Μεγανήσι αλλά σε πολυδιαφημισμένους και πανάκριβους ξένους προορισμούς, που μέχρι χθες μόνο νοερά τους φανταζόσουν.

Μέσα λοιπόν σ’ αυτό το άκρως σουρεαλιστικό σκηνικό, έλαμψε μια πολιτιστική αχτίδα, που φέρνοντας στο εξώφυλλο τον τίτλο «ΜΠΟΛΙΤΣΑ ΣΤΟ ΧΡΟΝΟ» με προσγείωσε με ανάμεικτα συναισθήματα στο παλιό Μεγανήσι. Ξύπνησαν ξάφνου μνήμες και οι αναδρομές με έστειλαν με μια νοσταλγική μελαγχολία, σε όσα χάνονται και στη σβάρνα του χρόνου ξεθωριάζουν και ξεχνιούνται. Με έστειλαν σ’ ένα Μεγανήσι αλλιώτικο, που ταξιδεύοντας αλλάζει πρόσωπο και ταυτότητα κι αλαργεύει ξεμακραίνοντας σαν πλοίο στον ορίζοντα, ενώ εμείς οι πιο παλιοί κρατούμε απ’ τ’ απόνερα που σβήνουν, όσα οι διηγήσεις και οι προσωπικές καταγραφές, μας άφησαν παρακαταθήκη.

Μεγάλο μπράβο στον Μπάμπη Ζαβιτσάνο και στην Φωτεινή Καββαδά, που εδώ κατέθεσαν αμέτρητες ώρες εργασίας, ανιδιοτέλεια, κόπο και πολύ αγάπη, και μας έφεραν πίσω, στους γάμους, στις χαρές και στις λύπες, σε μια ρεαλιστική περιγραφή χιουμοριστικών και άλλων συμβάντων, που συνθέτουν με ανάμεικτα χρώματα, τον πίνακα Μεγανήσι και την ιστορία του.

Δεν ξέρω πόσα χρόνια ο φίλος μου ο Μπάμπης κατέγραφε και μάζευε όλο αυτόν το λαογραφικό θησαυρό που παρέα με την Φωτεινή μας παρουσιάζουν, μα δίχως μεράκι και περίσσια αγάπη για τούτο τον τόπο, τέτοιο βιβλίο δεν θα γραφόταν. Εύγε λοιπόν και στους δύο. Θέλω να πιστεύω πως τα κείμενά του θα διαβαστούν, θα εκτιμηθούν και θα αγαπηθούν, κι επειδή οι Μεγανησιώτικες ιστορίες είναι ατελείωτες, ίσως γίνει και προπομπός για μια μελλοντική συνέχεια.

Μπάμπη και Φωτεινή σας ευχαριστούμε!

Γιώργος Φερεντίνος

Συγγραφέας – Ζωγράφος

LefkadaToday.gr – Σημαντική Ενημέρωση:

Στο πλαίσιο της νέας πολιτικής του Facebook, πολλές από τις αναρτήσεις μας, είναι πιθανόν να μην σας εμφανίζονται στο news feed τόσο συχνά όσο παλιότερα. Προκειμένου να μην χάνετε καμία από τις αναρτήσεις μας, ακολουθήστε την παρακάτω απλή διαδικασία:
– Στη σελίδα του Lefkada Today στο Facebook, Επιλέξτε το κουμπί ‘Ακολουθείτε‘ και στη συνέχεια την επιλογή ‘Να Εμφανίζονται πρώτα

About Ομάδα Σύνταξης 21361 Articles
To LefkadaToday.gr είναι μια σύγχρονη ενημερωτική ιστοσελίδα για όσα συμβαίνουν στην Λευκάδα και την ευρύτερη περιοχή.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.