Μεγάλη απάτη με επιστροφές φόρων εντόπισε το ΣΔΟΕΚύκλωμα φοροτεχνικών εντόπισε το Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος, με άγνωστο αριθμό εμπλεκομένων οι οποίοι επιχείρησαν να υφαρπάξουν 5 εκατ. ευρώ από το ελληνικό Δημόσιο με τη μέθοδο της επιστροφής φόρων.

Στελέχη του ΣΔΟΕ αναφέρουν ότι η υπόθεση έχει πολύ «ψωμί» αφήνοντας να εννοηθεί ότι στην υπόθεση, εκτός από τους φοροτεχνικούς, εμπλέκονται και φορολογούμενοι, ενώ θα εξεταστεί, χωρίς να υπάρχουν προς το παρόν ενδείξεις, ο ρόλος κάποιος εφοριών.

Οι φοροτεχνικοί αξιοποίησαν στο έπακρον τις δυνατότητες που δίνει η φορολογική νομοθεσία και το σύστημα Τaxis για να στήσουν την κομπίνα, η οποία ήταν επικεντρωμένη στην υποβολή τροποποιητικών δηλώσεων. Συγκεκριμένα, οι επιτήδειοι δήλωναν υπέρογκα ποσά στους ειδικούς κωδικούς για τους τόκους καταθέσεων, οι οποίοι είναι ανοικτοί, δηλαδή μπορούν οι φορολογούμενοι να δηλώσουν όποιο ποσό επιθυμούν, ανεξαρτήτως του τι στοιχεία έχουν αποστείλει οι τράπεζες. Εν συνεχεία τα ίδια ποσά τα μετέφεραν στους κωδικούς των δωρεών, είτε για την εξυπηρέτηση του δημοσίου χρέους είτε προς κόμματα, προκειμένου να τύχουν της έκπτωση 20% που εφαρμόζεται.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο έλεγχος εστιάζεται σε 100 φορολογικές δηλώσεις για τις οποίες οι φοροτεχνικοί, όπως προαναφέρθηκε, υπέβαλαν τροποποιητικές δηλώσεις διορθώνοντας τα ποσά των τόκων των καταθέσεων. Συνολικά υπολογίζεται ότι δηλώθηκαν τόκοι άνω των 35 εκατ. ευρώ. Δηλαδή κατά μέσον όρο σε κάθε δήλωση πρόσθεταν τόκους από καταθέσεις ύψους 300.000 ευρώ.

Στη συνέχεια, τα εν λόγω ποσά δηλώνονταν στον κωδικό 075, ο οποίος αφορούσε την έκπτωση φόρου για ποσά δωρεών προς τον ειδικό λογαριασμό για τη μείωση του δημόσιου χρέους.

Mε τη δήλωση του ανωτέρω ποσού η φορολογική διοίκηση αυτόματα θεωρούσε ότι είχε γίνει παρακράτηση φόρου 15% (πραγματοποιείται στην πηγή). Με την αντίστοιχη σε ποσό δωρεά (για τη μείωση του δημόσιου χρέους) προέκυπτε επιστροφή φόρου ίση με τον παρακρατούμενο φόρο, δηλαδή 45.000 ευρώ ανά δήλωση.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ήδη έχουν δεσμευθεί λογαριασμοί φοροτεχνικών, αλλά ο κύκλος των ερευνών θα διευρυνθεί, καθώς κατά πάσα πιθανότητα ήταν ενήμεροι και αρκετοί φορολογούμενοι, δεδομένου ότι το ποσό της επιστροφής θα έπρεπε να δηλωθεί στους λογαριασμούς τους. Πάντως οι φοροτεχνικοί κατάφεραν από το ποσό των 5 εκατ. ευρώ που είχε εγκριθεί να εισπράξουν το 1 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, γεννώνται πολλά ερωτήματα για το πώς κατάφεραν οι φοροτεχνικοί να εγκριθούν τα ποσά των επιστροφών, δεδομένου ότι μετά την υποβολή των τροποποιητικών δηλώσεων είναι απαραίτητη η προσκόμιση δικαιολογητικών στις κατά τόπους εφορίες.

Επίσης, όπως όλα δείχνουν, δεν υπάρχουν δικλίδες ασφαλείας στο ηλεκτρονικό σύστημα έτσι ώστε να προλαμβάνει τέτοιες περιπτώσεις. Συγκεκριμένα, είναι εξαιρετικά δύσκολο να εμφανίζονται σήμερα τόκοι από καταθέσεις ύψους 300.000 ευρώ, καθώς το ποσό αυτό προϋποθέτει τραπεζικές καταθέσεις δεκάδων εκατ. ευρώ.

Σημειώνεται ότι ο πρώτος κύκλος ερευνών ξεκίνησε κατόπιν εισαγγελικής παραγγελίας και αφορά τουλάχιστον 100 τέτοιες υποθέσεις, αλλά η εκτίμηση είναι ότι υπάρχουν δεκάδες άλλες ανάλογες περιπτώσεις για μικρότερα ποσά.

Πηγή: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

LefkadaToday.gr – Σημαντική Ενημέρωση:

Στο πλαίσιο της νέας πολιτικής του Facebook, πολλές από τις αναρτήσεις μας, είναι πιθανόν να μην σας εμφανίζονται στο news feed τόσο συχνά όσο παλιότερα. Προκειμένου να μην χάνετε καμία από τις αναρτήσεις μας, ακολουθήστε την παρακάτω απλή διαδικασία:
– Στη σελίδα του Lefkada Today στο Facebook, Επιλέξτε το κουμπί ‘Ακολουθείτε‘ και στη συνέχεια την επιλογή ‘Να Εμφανίζονται πρώτα

About Ομάδα Σύνταξης 21091 Articles
To LefkadaToday.gr είναι μια σύγχρονη ενημερωτική ιστοσελίδα για όσα συμβαίνουν στην Λευκάδα και την ευρύτερη περιοχή.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.