Μείωση εσόδων των σούπερ μάρκετ λόγω προσφορών


Με οριακή πτώση 0,2% έκλεισε το πρώτο δίμηνο του 2018 για τον τζίρο των σούπερ μάρκετ, σύμφωνα με τα στοιχεία της εταιρείας ερευνών αγοράς IRI, καθώς η καλύτερη πορεία των πωλήσεων τον Φεβρουάριο δεν μπόρεσε να αντισταθμίσει επαρκώς τις απώλειες που καταγράφηκαν τον Ιανουάριο.

Καθοριστικός για τη διατήρηση του τζίρου των σούπερ μάρκετ σε χαμηλά επίπεδα παραμένει ο ρόλος των εκτεταμένων προσφορών, καθώς τα στοιχεία δείχνουν αύξηση του όγκου πωλήσεων κατά 0,8% το δίμηνο Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου 2018 σε σύγκριση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι ακριβώς λόγω των μεγάλων σε έκπτωση και διάρκεια προσφορών το μερίδιο των προϊόντων ιδιωτικής ετικέτας παρέμεινε κοντά στα περυσινά επίπεδα, στο 16,5%, καταγράφοντας μάλιστα μείωση 4,3% της αξίας πωλήσεων.

Η επίδραση των προωθητικών ενεργειών στην καθίζηση των εσόδων του οργανωμένου λιανεμπορίου τροφίμων είναι ακόμη πιο εμφανής στα στοιχεία για την εξέλιξη των πωλήσεων στις τρεις μεγάλες κατηγορίες προϊόντων. Στα είδη προσωπικής φροντίδας και ομορφιάς καταγράφεται μείωση της αξίας πωλήσεων κατά 1,7% το πρώτο δίμηνο του τρέχοντος έτους σε σύγκριση με το αντίστοιχο δίμηνο του 2017, ενώ την ίδια ώρα ο όγκος πωλήσεων εμφανίζει αύξηση 0,4%. Στην κατηγορία προϊόντων σπιτιού (απορρυπαντικά, καθαριστικά κ.λπ.) καταγράφεται μείωση της αξίας πωλήσεων κατά 0,7% ενώ ο όγκος πωλήσεων εμφανίζει αύξηση 0,8%. Στην κατηγορία των τροφίμων καταγράφεται αύξηση της αξίας πωλήσεων κατά 0,1%, αλλά μείωση του όγκου πωλήσεων κατά 0,3%.

Μεταξύ των έντεκα επιμέρους κατηγοριών προϊόντων, τα κατεψυγμένα τρόφιμα είναι αυτά που σημείωσαν τη μεγαλύτερη αύξηση της αξίας και του όγκου πωλήσεων, κατά 4,2% και 7% αντιστοίχως το δίμηνο Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου 2018 σε σύγκριση με το δίμηνο Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου 2016.

 

About Ομάδα Σύνταξης 27485 Articles
To LefkadaToday.gr είναι μια σύγχρονη ενημερωτική ιστοσελίδα για όσα συμβαίνουν στην Λευκάδα και την ευρύτερη περιοχή.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.