Μαριλένα Κοππά στον Prisma 91,6: Μόλις ψηφιστεί το πρωτόσκολο ένταξης δεν θα μπορούν τα Σκόπια να αποκαλούνται ως “Δημοκρατία της Μακεδονίας”


Την συνθήκη των Πρεσπών, σχολίασε στο απογευματινό μαγκαζίνο του Prisma 91,6 η καθηγήτρια συγκριτικής πολιτικής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο Μαριλένα Κοππά.

Στο ερώτημα αν η συμφωνία που έχει υπογραφεί μπορεί να τηρηθεί και για ποιο λόγο ακόμα ο πρωθυπουργός των Σκοπίων στα μηνύματα του χρησιμοποιεί τον όρο “Μακεδονία”, απάντησε ότι η συμφωνία θα ισχύει, όπως έχει αποφασιστεί από την βουλή των Σκοπίων, με το που θα ψηφιστεί το πρωτόκολλο ένταξης για το ΝΑΤΟ.

Τότε σύμφωνα με αυτά που έχουμε υπογράψει αρχίζει να ισχύει η συμφωνία. Άρα λογικά ακόμα συνεχίζει να αυτοαποκαλείται με το συνταγματικό της όνομα.

Η κλεψύδρα θα αρχίσει να τρέχει, ώστε να δούμε αν τηρούν τη συμφωνία, από τη στιγμή που θα ψηφιστεί από την Ελληνική Βουλή το πρωτόκολλο ένταξης της χώρας στο ΝΑΤΟ.

Τότε η χώρα είναι υποχρεωμένη, να αλλάξει το Σύνταγμα της στην βάση όσων έχει ψηφίσει και από εκεί και πέρα κάθε χρήση του όρου “Δημοκρατία της Μακεδονίας”, αποτελεί κατάφωρη παράβαση συμφωνίας των Πρεσπών  με δεσμευτικότητα, πράγμα που σημαίνει ότι η Ελλάδα μπορεί να προσφύγει στο διεθνές δικαστήριο της Χάγης, η από εκεί και πέρα να ζητήσει επιβολή μέτρων για την παραβίαση της.

Ακόμα η συμφωνία δεν έχει τεθεί σε ισχύ και ούτε σε εφαρμογή το Σύνταγμα.

Σύμφωνα με την κυρία Κοππά, μετά τις αρχές της δεκαετίας του 90, που υπήρχε απόφαση του Συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών τότε, όχι στον όρο Μακεδονία ή παράγωγά του, που οδήγησε στην Ελλάδα σε μία ουσιαστικά διεθνή απομόνωση και μας στέρησε την ευκαιρία να δεχτούμε μερικές πολύ καλές λύσεις, όπως ήταν το πακέτο Πινέιρο της πορτογαλικής προεδρίας και δημόσια το 2007 από την κυβέρνηση του Κώστα Καραμανλή, με υπουργό εξωτερικών την κυρία Μπακογιάννη, διατυπώθηκε αυτό που ονομάστηκε Εθνική γραμμή και ονομάστηκε έτσι, γιατί το δέχτηκαν όλα τα πολιτικά κόμματα τότε πλην του ΛΑΟΣ.

Τότε η γραμμή ήταν σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό erga omnes. Είναι η βάση στην οποία αυτή η κυβέρνηση διαπραγματεύτηκε και πέτυχε τη συμφωνία στον όρο βόρεια Μακεδονία.

Δυστυχώς για μικροκομματικούς όρους, η αντιπολίτευση ξεχνάει ότι η σύνθετη ονομασία ουσιαστικά ήταν προέλευση της δικής της παράταξης.

Το “Η Μακεδονία είναι μία και είναι Ελληνική” ,  φανερώνει ότι  είναι ανιστόρητοι, διότι η γεωγραφική Μακεδονία είναι χωρισμένη με τους βαλκανικούς πολέμους σε τρεις χώρες, ουσιαστικά παραβιάζει την δική της Εθνική γραμμή.

Η Μακεδονία είναι χωρισμένοι σε τρεις χώρες, με το μεγαλύτερο κομμάτι να ανήκει στην Ελλάδα, στην Ελληνική Μακεδονία, που κανείς δεν μας την αμφισβητεί και η οποία κατοχυρώνεται ακόμα καλύτερα από αυτή τη συμφωνία την οποία υπογράψαμε.

LefkadaToday.gr – Σημαντική Ενημέρωση:

Στο πλαίσιο της νέας πολιτικής του Facebook, πολλές από τις αναρτήσεις μας, είναι πιθανόν να μην σας εμφανίζονται στο news feed τόσο συχνά όσο παλιότερα. Προκειμένου να μην χάνετε καμία από τις αναρτήσεις μας, ακολουθήστε την παρακάτω απλή διαδικασία:
– Στη σελίδα του Lefkada Today στο Facebook, Επιλέξτε το κουμπί ‘Ακολουθείτε‘ και στη συνέχεια την επιλογή ‘Να Εμφανίζονται πρώτα

About Ομάδα Σύνταξης 23752 Articles
To LefkadaToday.gr είναι μια σύγχρονη ενημερωτική ιστοσελίδα για όσα συμβαίνουν στην Λευκάδα και την ευρύτερη περιοχή.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.