Μαριάννα Καρφάκη: Να πει η δημοτική αρχή την αλήθεια στον κόσμο για την καθυστέρηση δημοπράτησης της ΜΟΠΑΚ

Στην τοποθέτησή της η Μαριάννα Καρφάκη ανέφερε ότι η παρουσία των πολιτών στο δημοτικό συμβούλιο για τις εξελίξεις στο θέμα των σκουπιδιών, έχει να κάνει με το τι έχουμε κάνει για την κατάσταση.

“Μέχρι τώρα ακούμε μονολόγους για το τι έχουμε κάνει, εκτιμώντας ο κόσμος δεν ήρθε να μάθει τι έγινε το 1995, καθώς τα παιδιά της γενιάς εκείνης βρίσκονται στο εξωτερικό και δεν είναι στο Μουσικό Σχολείο. Εμάς μας ενδιαφέρει τι έγινε από το 2014 μέχρι και σήμερα.”

Όπως είχατε πει  τον Δεκέμβριο του 2014, ” τα έργα χρήση των απορριμμάτων είναι δρομολογημένα, οι συζητήσεις μας με το δήμο Ακτίου-Βόνιτσας βρίσκονται σε καλή ατμόσφαιρα και εκτός απροόπτου μέχρι το τέλος του 2017, κάτι που επιβεβαιώνει και ο μελετητής, θα λειτουργήσει την ΜΟΠΑΚ, με ένα κόστος λειτουργίας ενάμισι εκατομμυρίου ευρώ σύμφωνα με την άποψη του μελετητή.”

Επόμενο σημαντικό συμβούλιο ήταν το Δεκέμβριο του 2016,  εκεί είχαν τελειώσει οι οριστικές μελέτες, η περιβαλλοντική αδειοδότηση, η κυβέρνηση είχε αναθεωρήσει τον σχεδιασμό και είχαμε κάνει την συμφωνία με το δήμο Ακτίου-Βόνιτσας.

Δεν θέλω να πω ότι όλος αυτός ο χρόνος πήγε χαμένος, ωστόσο το Δεκέμβριο του 2016 αισθανθήκαμε πως είχαμε μία ετοιμότητα και η επόμενη καλή κίνηση από τότε είναι το Φεβρουάριο του 2018, 14 μήνες μετά η χρηματοδότηση της ΜΟΠΑΚ. Βρισκόμαστε στο τέλος του 2018 και δεν έχουμε καν την έγκριση της δημοπράτησης του έργου ένα χρόνο μετά.

Η δημοτική αρχή γνωρίζει ακριβώς τι φταίει και πρέπει να το πει, για να αναλάβουν κάποιοι τις ευθύνες τους, μήπως επιτέλους διορθωθεί κάτι  σε αυτό τον τόπο. Σήμερα δεν ακούσαμε τίποτα από την καθυστέρηση για να φτάσουμε στην δημοπράτηση της ΜΟΠΑΚ. Έχουμε δημιουργήσει έναν ανεξέλεγκτο ΧΑΔΑ και αυτό πρέπει να αντιμετωπιστεί.”

Η κυρία Καρφάκη ρώτησε να μάθει γιατί δεν λειτουργεί ο δεματοποιητής, λέγοντας ότι δεν καταλαβαίνει τον ισχυρισμό της  ένστασης, ζητώντας να πει η δημοτική αρχή στον κόσμο την αλήθεια.

Μήπως το γεγονός ότι κάποιος έκανε ένσταση μπορεί να το έχουμε προκαλέσει εμείς η το κεντρικό υπουργείο, καθώς  βάζουν όρους οι οποίοι οδηγούν σε ενστάσεις;

Μήπως έγινε ένσταση για το θέμα της εμπειρίας που είχαμε βάλει, που ήταν ένας λαθεμένος όρος της διακήρυξης, όπως ήταν και το περίπτερο στο κάστρο και μας οδήγησε εδώ που μας οδήγησε;

Από τη στιγμή που έχει γίνει ένσταση, βρείτε έναν εργολάβο, βρείτε έναν άλλο τρόπο αν δεν μπορεί να γίνει ανάθεση, από την τσέπη των Λευκαδιτών, δώστε 25.000 ευρώ να δεματοποιεί για άλλο ένα μήνα, καθώς δεν μπορούμε να δημιουργούμε ωρολογιακές βόμβες.

Πρέπει αυτός ο ΧΑΔΑ που έχουμε αναγκαστικά δημιουργήσει, να έχει μία καλή επιχωμάτωση, ώστε να μη δημιουργούνται αυτά τα αντιληπτά φαινόμενα των πυρκαγιών, καθώς έτσι κι αλλιώς δημιουργείται ρύπανση.

Όσον αφορά τις μετρήσεις, είπε ότι εάν πρόκειται για μεθάνιο, η διοξείδιο του άνθρακα, δεν μπορεί να φεύγουν στο δρόμο και αυτό δεν μπορεί να είναι απάντηση.

Μπορεί εμείς να μιλάμε για τρομερές μολύνσεις, αλλά μπορεί να είναι και στο όριο του επιτρεπτού και να διαφεύγουν κάποιες ουσίες που μπορούν να αντιμετωπιστούν.”

Αν δεν μάθουμε να κάνουμε ανακύκλωση και διαλογή στην πηγή τότε θα μας τινάξει στον αερα το κόστος, ενώ υπογράμμισε  ότι τα δέματα δεν πρέπει να μείνουν επάνω από ένα χρόνο εκεί,  καθώς θα δημιουργηθεί  ένας  μελλοντικός ΧΑΔΑ, θα σκάσουνε και θα χρειαστεί να τα θάψουμε εκεί.

Επίσης δεν μπορεί να τα εναποθέσουμε ούτε στις πλάτες δήμου Ακτίου-Βόνιτσας,  καθώς δεν μπορούμε να τα φορτώσουμε σε έναν Δήμο που έχουμε μια μελλοντική συμφωνία, αρχίζοντας να την πυροδοτούμε από την αρχή, λέγοντας ότι η έκκληση δεν περνάει μέσα από λαϊκα δικαστήρια, αλλά κουβεντιάζουμε με την γνώση ότι ποιος έχει ΧΥΤΑ σήμερα δεν δέχεται τα σκουπίδια άλλων.

Απο την στιγμή που είναι δεματοποιημένα πρέπει να πάνε εκεί που υπάρχουν εργοστάσια και να δούμε από τώρα το κοστολόγιο για να πάμε για παράδειγμα  στην Κοζάνη.

Πρέπει να δούμε τα θέματα υγείας και ασφάλειας πολιτών, κατέληξε.

LefkadaToday.gr – Σημαντική Ενημέρωση:

Στο πλαίσιο της νέας πολιτικής του Facebook, πολλές από τις αναρτήσεις μας, είναι πιθανόν να μην σας εμφανίζονται στο news feed τόσο συχνά όσο παλιότερα. Προκειμένου να μην χάνετε καμία από τις αναρτήσεις μας, ακολουθήστε την παρακάτω απλή διαδικασία:
– Στη σελίδα του Lefkada Today στο Facebook, Επιλέξτε το κουμπί ‘Ακολουθείτε‘ και στη συνέχεια την επιλογή ‘Να Εμφανίζονται πρώτα

About Ομάδα Σύνταξης 20578 Articles
To LefkadaToday.gr είναι μια σύγχρονη ενημερωτική ιστοσελίδα για όσα συμβαίνουν στην Λευκάδα και την ευρύτερη περιοχή.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.