Μία στις τρεις ιδιοκτησίες έχει καταγραφεί λάθος σε Λευκάδα, Χίο και Λέσβο


Προ δεκαετίας, κατά τη διάρκεια της λειτουργίας του Κτηματολογίου σε κάποιες από τις περιοχές των πρώτων προγραμμάτων κτηματογράφησης, αναφέρθηκαν περιπτώσεις εκτεταμένων γεωμετρικών αποκλίσεων (εσφαλμένης αποτύπωσης των ακινήτων πάνω στους κτηματολογικούς χάρτες).

Σύμφωνα με το Κτηματολόγιο, αυτές οι περιοχές είχαν ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, όπως ιδιοκτησίες με μη υλοποιημένα όρια ή με ασαφή όρια στο έδαφος, περιοχές με μεγάλη δασοκάλυψη αλλά και χωρίς τίτλους ιδιοκτησίας. Επίσης, πολλές φορές οι πολίτες δεν ήξεραν ούτε οι ίδιοι τα όρια των ιδιοκτησιών τους.

Ιδίως σε τρία νησιά, στη Λευκάδα, στη Λέσβο και στη Χίο, τα λάθη ξεπερνούσαν το ένα τρίτο των ιδιοκτησιών. Σχεδόν δέκα χωριά σε κάθε νησί και πάνω από 10.000 ιδιοκτησίες σε Λέσβο και Χίο, ενώ στη Λευκάδα υπήρξε πρόβλημα σε σχεδόν 5.000 ιδιοκτησίες.

Τα «προβληματικά» αυτά χωριά κτηματογραφήθηκαν πριν από είκοσι χρόνια με τα πρώτα προγράμματα και όταν άρχισε να λειτουργεί κτηματολογικό γραφείο διαπιστώθηκαν τα προβλήματα.

Σε πολλές περιπτώσεις, ιδίως στη Χίο, παρατηρήθηκε το φαινόμενο του… διπλασιασμού. Πολλοί αγρότες δήλωσαν διπλάσια έκταση από την πραγματική, πήραν επιδοτήσεις και κατόπιν… εορτής διόρθωσαν την έκταση, μέσω ένστασης, για να μην πληρώνουν… φόρους.

Εντέλει, πριν από τρία χρόνια, επαναπροκηρύχθηκαν οι συγκεκριμένες περιοχές και -καλώς εχόντων των πραγμάτων- μέχρι το τέλος του έτους θα έχουν διορθωθεί τα λάθη.

LefkadaToday.gr – Σημαντική Ενημέρωση:

Στο πλαίσιο της νέας πολιτικής του Facebook, πολλές από τις αναρτήσεις μας, είναι πιθανόν να μην σας εμφανίζονται στο news feed τόσο συχνά όσο παλιότερα. Προκειμένου να μην χάνετε καμία από τις αναρτήσεις μας, ακολουθήστε την παρακάτω απλή διαδικασία:
– Στη σελίδα του Lefkada Today στο Facebook, Επιλέξτε το κουμπί ‘Ακολουθείτε‘ και στη συνέχεια την επιλογή ‘Να Εμφανίζονται πρώτα

About Ομάδα Σύνταξης 20163 Articles
To LefkadaToday.gr είναι μια σύγχρονη ενημερωτική ιστοσελίδα για όσα συμβαίνουν στην Λευκάδα και την ευρύτερη περιοχή.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.