Κώστας Δρακοντειδής: Πορευτήκαμε βάση σχεδιασμού, κάναμε λάθη πάνω στην αγωνία μας για λύσεις


Σε μια πολύ οργανωμένη βραδιά στο ανανεωμένο Φουαγιέ του Πνευματικού Κέντρου Λευκάδας και με την δυνατότητα για τα  μέσα Μαζικής Ενημέρωσης να έχουν εικόνα και ήχο για την πληρέστερη ενημέρωση των πολιτών,  ο Δήμαρχος Λευκάδας Κωνσταντίνος Δρακονταειδής έκανε τον απολογισμό των πεπραγμένων της δημοτικής αρχής.

Πλήθος κόσμου έδωσε το παρών με την δυνατότητα να θέτουν ερωτήσεις για τα προβλήματα του νησιού, σε μια προβλεπόμενη από τον Καλλικράτη διαδικασία, ωστόσο για πρώτη φορά για τον τόπο μας  να παίρνει τόσο ανοικτό χαρακτήρα, καθώς οι εκάστοτε δημοτικοί άρχοντες θα πρέπει να απολογούνται και φυσικά να κρίνονται  από το έργο τους κάτι που επεσήμανε και ο δήμαρχος Λευκάδας.

Όπως αρχικά ανέφερε ο δήμαρχος Λευκάδας η δημοτική αρχή πορεύτηκε βάση ενός στρατηγικού σχεδιασμού με ορίζοντα τα επόμενα δέκα χρόνια, καθώς οι σχεδιασμοί δεν μπορεί να είναι λίγων χρόνων.

Πρώτη φάση και σημαντική είναι η πενταετία που διανύει η δημοτική αρχή, παρουσιάζοντας το σχέδιο αυτό όχι ως θεωρία αλλά ως πράξη.

Μάλιστα ξεκαθάρισε από την αρχή, ότι δεν έχουν την άποψη ότι τα έκαναν όλα καλά, υπήρξαν και παραλήψεις, έγιναν και λάθη, ωστόσο αυτές δεν έγιναν από πρόθεση, αλλά επάνω στην αγωνία για λύσεις και μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα.

Ο Δήμαρχος Λευκάδας ανέφερε ότι το πρώτο μέλημα μόλις ανέλαβαν ήταν η αναδιάρθρωση του δήμου, η καλύτερη δυνατή αξιοποίηση των στελεχών της, καθώς και η  ουσιαστική συνδρομή από εξωτερικούς συνεργάτες που τους έχουν ανάγκη, καθώς το προσωπικό του Δήμου είναι ελλειμματικό.

Επίσης φρόντισαν στον εκσυγχρονισμό των μηχανογραφικών μέσων του Δήμου, αλλά και όλων των απαραίτητων εργαλείων για την βελτίωση των υπηρεσιών, για την καλύτερη εξυπηρέτηση του πολίτη, ενώ με περηφάνια ανέφερε ότι ο δήμος σημείωσε σημαντική πρόοδο στις χρηματοοικονομομικές του επιδόσεις.

 

Ανεφερόμενος στα έσοδα του δήμου είπε ότι έχουν αυξηθεί από ίδιους πόρους κατά 31%, καθώς το 2014 ήταν 4.154.000 και το 2017 5.443.000 καθώς τα έσοδα της ύδρευσης αυξήθηκαν 40,7%.

Επίσης έγινε μείωση των ανείσπρακτων υπολοίπων, δηλαδή των υποχρεώσεων μας, ενώ τα χρηματικά διαθέσιμα του δήμου βρίσκονται σε θετικό πρόσημο ύψους 2.500.000 ευρώ και όλα αυτά χωρίς ο δήμος να πάει ούτε ένα ευρώ δάνειο, αλλά επέστρεψε και περίπου 600.000 από δανεισμό από την προηγούμενη δημοτική αρχή.

Επίσης γίνεται πλέον τακτική και έγκαιρη βεβαίωση των υποχρεώσεων των οφειλετών, λέγοντας ότι όλα αυτά έγιναν με τον σχεδιασμό του δήμου, ωστόσο το υλοποίησαν οι εργαζόμενοι στην Οικονομική υπηρεσία τους ο οποίους ευχαρίστησε.

 

Στο θέμα των αναπτυξιακών έργων και υποδομών ο δήμαρχος είπε αρχικά ότι στα έργα δεν υπάρχουν ούτε ιδιοκτήτες,  ούτε νονοί καθώς ανήκουν στους πολίτες, επομένως όσοι πουλούν εκδούλευση και βαφτίζονται ιδιοκτήτες είναι εκτός δικής μας λογικής.

Ο κύριος Δρακονταειδής αναφέρθηκε στο θέμα των απορριμμάτων, καθώς δεν μπορείς να μιλάς για ανάπτυξη αν δεν έχεις λύσει βασικά ζητήματα υποδομών.

Αναφέρθηκε στις προσπάθειες των πρώην δημάρχων Βασίλη Φέτση και Κώστα Αραβανή,  κάνοντας λόγο για έναν θετικό σχεδιασμό που έμεινε πίσω από αυτό που χρειαζόταν, όμως αυτόν τον σχεδιασμό των συνεχίσαμε με την διαφορά ότι ενώ κάποια πράγματα ήταν στο χαρτί έπρεπε να τα κάνεις πράξη για να μπορέσεις να πάρεις χρήματα και να πάρεις και το έργο.

«Σεβόμαστε την προσπάθεια των προηγούμενων συναδέλφων και την συμβολή που είχαν στο μέτρο των δυνάμεων τους σε αυτή την ιστορία, ωστόσο με πολύ καθαρό τρόπο λέμε ότι συμβάλαμε καθοριστικά στο να πάμε στην οριστική λύση, διότι βελτιώσαμε τον σχεδιασμό, ολοκληρώσαμε μελέτες και αδειοδοτήσεις και το πιο σημαντικό δεν θα μπορούσε να βρεθεί λύση στο θέμα αν δεν βρισκόταν που θα πήγαινε το υπόλειμμα, καθώς ο δήμος ήρθε σε μια «ιστορική» συμφωνία, καθώς είναι από τις ελάχιστες φορές στην χώρα μας που επιτυγχάνεται μια στενή συνεργασία και σημαντική συναίνεση όπως αυτή πετύχαμε με τον Δήμο-Ακτίου Βόνιτσας.»

Παράλληλα αυτά τα τρεισήμισι χρόνια η δημοτική αρχή εκτέλεσε έργα αποριμμάτων ύψους 1.592.000 ευρώ με πιο χαρακτηριστικό την ολοκλήρωση του ΧΑΔΑ στο Νυδρί.

 

Στο θέμα της ύδρευσης ο δήμαρχος έκανε λόγο για ένα διαχρονικό πρόβλημα στον Δήμο Λευκάδας συνολικά.

Το πρώτο στοιχείο που αντιμετωπίσαμε ανέφερε ο δήμαρχος είναι ότι δεν μετριόταν το νερό, με αποτέλεσμα οι πολίτες να παίρνουν λογαριασμούς διετίας, καθώς ένα μεγάλο κομμάτι συμπολιτών μας δεν τους έπαιρναν κάτι που έχει λυθεί από την πρώτη χρονιά.

Επίσης ο δήμος έκοψε το νερό σε μεγαλοοφειλέτες που χρώσταγαν έως και 60.000 ευρώ και είχαν να πληρώσουν από το 2005 κάνοντας λόγο για ένα σοβαρό πρόβλημα.

«Εκεί δεν λύσαμε τον γόρδιο δεσμό αλλά τον κόψαμε, καθώς το καλοκαίρι του 2016 κόπηκε σε αυτούς το νερό, όταν οι επιχειρήσεις τους είχαν κόσμο με αποτέλεσμα να προχωρήσουν σε διακανονισμό οφειλών.»

 

Ο Δήμος Λευκάδας παρέλαβε  ένα χάος όσον αφορά τα πάγια καθώς εφαρμόστηκε ενιαίο πάγιο και  μεταξύ των δύο και εννέα ευρώ που υπήρχε, επιλέχτηκε το έξι να είναι ενιαίο για όλους τους πολίτες, καθώς εφαρμόστηκε η κλιμάκωση στην δημοτική ενότητα Ελομένου που δεν υπήρχε.

 

Τέλος ο δήμος εφάρμοσε το κοινωνικό τιμολόγιο όχι μαϊμού που με όρους στην πράξη το ακυρώνει αλλά με όρους που βοηθούν συμπολίτες μας που χτυπιούνται από την κρίση.

Στο κομμάτι της ύδρευσης αυτή την στιγμή εκτελούνται έργα ύψους 2.700.000, όπως την αλλαγή του κεντρικού αγωγού από Πόντε-Διοικητήριο, καθώς ο δίδυμος αγωγός από Εξάνθια προς Αθάνι, καθώς και από Σφακιώτες έως Εξάνθεια και το δίκτυο στον κεντρικό πεζόδρομο του Νυδριού καθώς και άλλα.

Αυτή την στιγμή συνολικά εκτελούνται έργα ύψους 4.130.000 ευρώ, μια συνειδητή επιλογή να πέσει το ποσό αυτό στις υποδομές του νησιού.

Η λογική μας ήταν να στηρίξουμε τον τόπο μας σε αυτές τις υποδομές.

Επίσης εξασφαλίστηκε μια συμφωνία με τον δήμο Μεγανησίου, που μετά από 30 χρόνια υπάρχει προγραμματική σύμβαση που ο δήμος της Λευκάδας δίνει νερό στον δήμο Μεγανησίου.

 

Αναφερόμενος  στο ζήτημα της ζεύξης, θύμισε  σε όσους το ξεχνούν συνειδητά δυο αποφάσεις δημοτικού συμβουλίου η μια της προηγούμενης δημοτικής αλλά και της τωρινής, που έχουν τοποθετηθεί για το έργο όπως είχε στόχο να υλοποιήσει το υπουργείο τα προηγούμενα χρόνια.

Επίσης ξεκαθάρισε ότι το έργο αυτό ήταν ένα έργο που μαζί με την υποθαλάσσια ζεύξη θα γινόταν και marina megayiot και μια προβλήτα κρουαζιερόπλοιου με διόδια για τους πολίτες κάτι που είπαμε όχι.

Κάναμε άλλες προτάσεις, το έργο πρέπει να γίνει με πόρους από δημόσιες επενδύσεις και όχι με παραχώρηση, χωρίς διόδια, αλλά την τεχνική μορφή θα την αποφασίσει το υπουργείο, παρότι έχουμε διατυπώσει διάφορες προτάσεις με ένα έργο που δεν θα ήταν τεράστιο οικονομικά.

Μάλιστα εξέφρασε την απορία του για το έργο διάνοιξης  του διαύλου που  εκτελείται από την περιφέρεια, δεν είχαν εντάξει το κομμάτι από την πλωτή γέφυρα μέχρι το λιμάνι Λευκάδας κάτι που δεν είναι τυχαίο.

Ο δήμος Λευκάδας ανέφερε ότι αφαιρουμένου του Αγκυροβολίου στην Λευκάδα εκτελούνται πάνω από 12.000.000 έργα.

Επίσης εκκρεμούν έργα που έχουν δημοπρατηθεί και εκκρεμεί η σύμβαση ύψους 860.000 ευρώ, καθώς και έργα προς δημοπράτηση 12.000.000 ευρώ , συνολικά ποσό έργων ύψους 41.000.000 ευρώ και μέσα στο 2018 είναι εγγεγραμμένα έργα 5.600.000 ευρώ.

 

 

LefkadaToday.gr – Σημαντική Ενημέρωση:

Στο πλαίσιο της νέας πολιτικής του Facebook, πολλές από τις αναρτήσεις μας, είναι πιθανόν να μην σας εμφανίζονται στο news feed τόσο συχνά όσο παλιότερα. Προκειμένου να μην χάνετε καμία από τις αναρτήσεις μας, ακολουθήστε την παρακάτω απλή διαδικασία:
– Στη σελίδα του Lefkada Today στο Facebook, Επιλέξτε το κουμπί ‘Ακολουθείτε‘ και στη συνέχεια την επιλογή ‘Να Εμφανίζονται πρώτα

About Ομάδα Σύνταξης 21324 Articles
To LefkadaToday.gr είναι μια σύγχρονη ενημερωτική ιστοσελίδα για όσα συμβαίνουν στην Λευκάδα και την ευρύτερη περιοχή.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.