Κώστας Δρακονταειδής: “Όσο είμαι δήμαρχος δεν θα επιτρέψω να μείνει σκουπίδι έξω από την χωματερή.” Στάθης Βλάχος:”Περιμένω την ηθική στήριξη του δημοτικού συμβουλίου στο θέμα των σκουπιδιών.


Το θέμα λειτουργίας του δεματοποιητή έθεσε στο σημερινό δημοτικό συμβούλιο ο Θωμάς Καββαδάς.  Όπως είπε σήμερα διαπιστώθηκε κινητικότητα στη χωματερή, καθώς εκτίμησε ότι η σύμβαση λειτουργίας του έχει λήξει.

Μάλιστα ζήτησε από τον δήμαρχο Λευκάδας να διαψεύσει τις πληροφορίες ότι ο δεματοποιητής λειτουργούσε στην αιχμή του με δύο άτομα και τώρα λειτουργεί με ένα.

“Προσπαθείτε να λύσετε το πρόβλημα τοποθετώντας τα σκουπίδια στη χωματερή, καθώς δεν μπορούμε να λειτουργήσουμε τον δεματοποιητή γιατί δεν υπάρχει σύμβαση.”

“Σαν παράταξη έχουμε καταλήξει ότι ο δεματοποιητής μπορεί να λειτουργήσει με εργαζόμενους του δήμου, καθώς η προσπάθεια που έγινε μέχρι τώρα να λειτουργήσει με ιδιώτες, απέδειξε ότι μπορεί να λειτουργήσει και με εργαζόμενους του δήμου, ζητώντας τοποθέτηση και από τον αρμόδιο Αντιδήμαρχο, καθώς και μία ενημέρωση  για το πόσο μας στοιχίζει η λειτουργία του δεματοποιητή με τις αναθέσεις που γίνονται  για τη λειτουργία του.

Σύμφωνα με υπολογισμούς  αυτή την στιγμή περίπου 4.500 δέματα  είναι αποθηκευμένα στο χώρο του δεματοποιητή, με πρόχειρους υπολογισμούς μπορεί του χρόνου να είναι 20.000 και του παραχρόνου 35.000 θέματα η κατάσταση θα δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα ζητώντας να μάθει τι σκέφτεται η δημοτική αρχή τα συγκεκριμένα ζητήματα.

Στην τοποθέτησή του ο Κώστας Γληγόρης, υπογράμμισε ότι αυτό  το δημοτικό συμβούλιο πήρε απόφαση ότι η υπηρεσία δεν μπορεί να υποστηρίξει τον δεματοποιητή για δύο χειριστές.

“Αυτό το δημοτικό συμβούλιο ψήφισε τη μελέτη η οποία τροποποιήθηκε στην πορεία και ανατέθηκε με άλλη διαδικασία. Η οικονομική υπηρεσία είναι αυτή που δίνει απευθείας ανάθεση εξήντα χιλιάδων ευρώ στον ανάδοχο, όταν έχει προηγηθεί ο διαγωνισμός και έχουμε με μικρότερο τίμημα  από άλλη εταιρεία, αλλά αυτή είναι η οικονομική Επιτροπή της οποίας είστε μέλος και έκανε τη συγκεκριμένη ανάθεση.”

Με αφορμή μάλιστα  την πρόσφατη ανακοίνωση του σωματείου εργαζομένων για τον δεματοποιητή, πριν περίπου ένα μήνα, που ανέφερε ότι με έναν ή δύο υπαλλήλους θα μπορούσε να λειτουργήσει ο δεματοποιητής, όταν το δημοτικό συμβούλιο έχει ψηφίσει ότι δεν μπορεί,  είπε  ότι δεν είδε καμία ανακοίνωση από το σωματείο  που να λέει ότι οι εργαζόμενοι στον τομέα καθαριότητας έχουν να πάρουν άδεια 15 και 20 μέρες και δουλεύουν συνεχόμενα ωράρια χωρίς ρεπό χωρίς άδεια. “Ίσως το σωματείο πρέπει να επαναπροσδιορίσει τον ρόλο του γιατί είναι των εργαζομένων και όχι πολιτικών χώρων.” “Σε αυτό το δημοτικό συμβούλιο ο αντιδήμαρχος Στάθης Βλάχος είπε ότι δεν ζυγίστηκαν τα δέματα και πληρώθηκε ο ανάδοχος, σε αυτό το συμβούλιο είπαμε ότι δεματοποιούνται  100 με 140 δέματα την ημέρα με 25 ευρώ τον τόνο μπορούμε να ρωτάμε μετά από τόσο καιρό τι γίνεται.”

Στην απάντησή του ο δήμαρχος Λευκάδας Κωνσταντίνος Δρακονταειδής είπε ότι με  πάρα πολύ καθαρό τρόπο έχουν εξηγήσει πολλές φορές στο δημοτικό συμβούλιο ορισμένα πράγματα στα οποία μπορεί κάποιος να μη συμφωνεί, αλλά να μην ξεχνάμε τι έχουμε κουβεντιάσει.

Όπως είπε η στόχευση σε συνεννόηση με το υπουργείο είναι να εγκριθούν τα τεύχη δημοπράτησης από το υπουργείο και να δημοπρατηθεί η μονάδα,  που είναι η οριστική λύση. “Η λύση η οποία έχουμε επιλέξει για το μεσοδιάστημα προβλέπει δεματοποίηση. Εμείς εδώ και μήνες έχουμε κάνει διαγωνισμό για να γίνεται η δραματοποίηση. Επίσης προβλεπόταν και είναι αδειοδοτημένος ένας συγκεκριμένος χώρος για να αποθηκεύονται τα δέματα. Αυτό δεν αρέσει σε κανέναν, καθώς θα ήταν τρελός οποιοσδήποτε  το να δεματοποιείς  και να τα παρκάρεις είναι η καλύτερη λύση.

“Επίσης όλοι γνωρίζουν ότι τον χώρο απόρριψης των απορριμμάτων τον έχουμε “ξεντώσει”  για να μπορέσουμε να τρενάρουμε  όσο μπορούμε,  μέχρι να ετοιμαστεί η μονάδα και να ολοκληρωθεί ο διαγωνισμός του δεματοποιητή.

Ο κ.  Δρακονταειδής ανέφερε ότι όσο είναι δήμαρχος  δεν θα επιτρέψει να μείνει σκουπίδι έξω από την χωματερή και να είναι στην πόλη ή στα χωριά της Λευκάδας και θα κάνει  ότι μπορεί για αυτό.

“Όσο μου το επιτρέπουν οι βιολογικές μου δυνάμεις και αυτό το υποστηρίζει και ο Στάθης βλάχος που το έχει πει δεκάδες φορές στο δημοτικό συμβούλιο και δεν θα επιτρέψουμε να μείνει σκουπίδι απέξω όσο καθυστερεί οι διαγωνισμός λόγο ενστάσεων που μπορεί να κρατήσουν και ενάμισι μήνα.

Εμείς τι θα κάνουμε μέχρι τότε θα αφήσουμε τα σκουπίδια στους δρόμους; Εμείς αυτό δεν θα το κάνουμε, κατέληξε.

“Μάλιστα οι συμβάσεις στις οποίες αναφέρεστε και έγιναν με ανάθεση,  ήταν σε συνεννόηση με τον επίτροπο με την διαδικασία του κατεπείγοντος, καθώς υπάρχουν θέματα υγιεινής και τα σκουπίδια δεν μπορούν να μένουν απέξω.

Πρέπει να δεματοποιηθούν και αν τελειώνει η σύμβαση θα πρέπει να βρούμε λύση στον υπάρχοντα χώρο, μέχρι να ολοκληρωθούν οι προσφυγές  και ενστάσεις των εργολάβων που εκδικάζονται στην Αθήνα.”

Στο ερώτημα  αν οι εργαζόμενοι του Δήμου μπορούν να κάνουν αυτή τη δουλειά, είπε ότι η επιλογή του δήμου δεν ήταν αυτά τα χρήματα να τα δίνουν από εδώ και από εκεί, λέγοντας μάλιστα  ότι σήμερα κόπηκε ένα δρομολόγιο γιατί έτυχε να αρρωστήσει ένας οδηγός.

“Με ποιους εργαζόμενους να τον λειτουργήσουμε όταν δεν έχουμε οδηγούς, καθώς εδώ και ένα μήνα δεν βγαίνει και η σκούπα λόγω έλλειψης τους; “Το λογικό είναι εμείς να κάναμε τη δεματοποίηση γιατί θα είχαμε και μεγαλύτερο οικονομικό όφελος, καθώς το κέρδος που θα έβγαζε ο εργολάβος θα το κερδίζαμε εμείς ως Δήμος, αλλά δεν μπορούμε.

Με παρέμβασή του Ο Θωμάς Καββαδάς, διευκρίνισε ότι η ερώτηση για τον δεματοποιητή δεν έγινε με λογική αντιπολιτευτική, ούτε με στόχο να εκτεθεί δημοτική αρχή.

“Εμείς έχουμε ψηφίσει ο δεματοποιητής να έχει δημόσιο χαρακτήρα, θέλουμε να λειτουργήσει και μετά από παραινέσεις που είχαμε από το σωματείο εργαζομένων, επειδή δεν θέλουμε άλλο να υπάρχει ο ΧΑΔΑ, να προσπαθήσουμε να λειτουργήσει με τους εργαζόμενους του δήμου, καθώς το σωματείο εργαζομένων ισχυρίζεται ότι μπορεί.”

Ο Δήμαρχος ανέφερε ότι καταλαβαίνει την αγωνία του σωματείου εργαζομένων, ωστόσο πρέπει να καταλάβει το δημοτικό συμβούλιο, ότι  με βάση τα παραδείγματα που προανέφερε ότι δεν υπάρχει προσωπικό.

“Ζήτησαμε τρεις θέσεις από τον ΟΑΕΔ και δεν έκανε αίτηση κανένας, πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι αυτό δεν έχει να κάνει με βούληση δεν υπάρχουν εργαζόμενοι.”

Στην τοποθέτησή του ο αντιδήμαρχος Στάθης Βλάχος, είπε ότι το θέμα διαχείρισης των απορριμμάτων είναι το πιο σοβαρό θέμα που αντιμετωπίζει ο Δήμος Λευκάδας, με σοβαρά προβλήματα και όσες ερωτήσεις έχουν τεθεί έχουν απαντηθεί. Σχετικά με το ζυγολόγιο, είπε ότι ανάλογα  με τις ρήτρες της σύμβασης γίνεται αυτή δραστηριότητα.

“Όταν πρώτη φορά ζυγίσαμε δοκιμαστικά το ένα δέμα και το βρήκαμε 1.100 κιλά,  δεν μπορούμε να ζυγίζουμε τα 4.500 ξεχωριστά.”

Όσον αφορά τους εργαζόμενους τι είπε ότι ήταν δύο σε περίοδο που δούλευαν μέχρι και 12 ώρες μέσω του εργολάβου.

“Αν Αναθέσουμε αυτή τη δραστηριότητα στο δήμο θα χρειαστούμε  τέσσερις εργαζόμενους, καθώς και  μία υπηρεσία η οποία θα ασχοληθεί με την τροφοδοσία όλου του υλικού  που χρειάζεται ένας δεματοποιητής, καθώς και για την δυνατότητα που πρέπει να έχουμε όταν χαλάσει κάτι σε αυτόν, να είμαστε έτοιμοι να έρθει ο κατάλληλος για να το φτιάξει.

Εκτός από αυτό υπάρχει και ένα λεπτό θέμα που το γνωρίζουν και οι εργαζόμενοι, καθώς πριν περίπου πέντε ημέρες υπήρξε δικαστήριο, που κατηγορούνταν ο τεχνικός σύμβουλος του δήμου και κάποιοι άλλοι υπηρεσιακοί παράγοντες,  καθώς  ένας εργαζόμενος τραυματίστηκε πρόπερσι σε ένα αντλιοστάσιο, ισχυριζόμενος   ότι δεν θα έπρεπε να είχε πάει σε αυτή την εργασία, επειδή δεν ήταν η ειδικότητά του.

Ακόμα κι αν κάποιος μάθει τη λειτουργία του δεματοποιητή, φαντάζεστε τι μπορεί να συμβεί χωρίς να είναι διαπιστευμένος να έχει την καταλληλότητα να εργαστεί και να συμβεί κάτι;

Από ιδεολογικής πλευράς εγώ και ο δήμαρχος έχουμε πει ότι πραγματικά θα στοιχίσει λιγότερο στο δήμο εάν μπορούσε να το κάνει, ωστόσο υπάρχουν πολλοί παράγοντες που δεν μας το επιτρέπουν αυτή τη στιγμή.

Το θέμα των σκουπιδιών είναι ένα κρίσιμο θέμα και όσο περνά ο καιρός γίνεται ακόμα κρισιμότερο, με την έννοια ότι τα μέσα που είχαμε να διαχειριστούμε την κατάσταση στη Λευκάδα συρρικνώνονται και όλοι μας αγωνιούμε τι θα γίνει  μετά από δυο-τρεις – έξι  μήνες.

Εγώ πηγαίνω στο υπουργείο μία φορά τις 15 μέρες, μαζί με τον διευθυντή των τεχνικών υπηρεσιών για να μπορέσουμε να πείσουμε το ΕΠΠΕΡΑΑ ότι πρέπει να προχωρήσει την δημοπράτηση του έργου.

Έχουμε ένα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα ότι στις 15 Νοεμβρίου, θα βγει ο διαγωνισμός στον αέρα και μέχρι 1η Αυγούστου θα μπει μέσα η εταιρεία να  αρχίσει φτιάχνει το έργο, όλο αυτό απαιτεί ιδιαίτερο αγώνα τον οποίων κάνουμε.

Εγώ πραγματικά θα ζητούσα από το Δημοτικό Συμβούλιο που έχει τη θέληση, αλλά μερικές φορές δεν εκτιμά πόσο δύσκολο είναι  την ηθική συνδρομή σας επάνω σε αυτό το θέμα.

Παρέμβαση για το θέμα έκανε και ο πρόεδρος του συλλόγου εργαζομένων Αποστόλης Θερμός.

Όπως είπε, “από την πρώτη στιγμή που ανακοινώθηκε ότι θα έρθει ο δεματοποιητής  κάναμε μία έρευνα για το πώς λειτουργεί και όλα τα σχετικά που τον αφορούν και διαπιστώσαμε ότι πρόκειται για ελληνική πρωτοτυπία να χρησιμοποιείται  δεματοποιητής για δεματοποίηση σύμμεικτων υλικών.

Το δεύτερο ζητούμενο έχει να κάνει με την ιδιωτικοποίηση και δεν μπορώ να καταλάβω το υπονοούμενο του κυρίου Γλήγορη ότι το σωματείο ασχολείται με αυτό και δεν ασχολείται με άλλα, λέγοντας πως από την πρώτη στιγμή εξέφρασαν την άποψη ότι τόσο ο δεματοποιητής αλλά και το εργοστάσιο που θα  κατασκευάσετε σε βάθος διετίας-τριετίας, να  λειτουργεί από προσωπικό του δήμου.

Μπορεί να λειτουργήσει ο δεματοποιητής με προσωπικό του δήμου; Ποιες ενέργειες έχει κάνει ο Δήμος Λευκάδας έτσι ώστε να έχει προσωπικό έστω για τους δύο μήνες;

Όταν δεν είχαμε προσωπικό, οδηγούς και εργάτες, πήραμε δίμηνα για να καλύψουμε αυτές τις θέσεις, γιατί δεν μπορούσαμε να πάρουμε διαχειριστές;

Όσον αφορά το εργοστάσιο, θα ακολουθηθεί η ίδια διαδικασία, γιατί δεν φροντίζουμε ώστε να έχει προσωπικό να λειτουργήσει, αλλά θα θέλει εξειδικευμένο προσωπικό δεν μπορούμε να ανταποκριθούμε, άρα θα πάει στον ιδιώτη που έχει το προσωπικό και τις γνώσεις.”

Επίσης αναφερόμενος στον κύριο Γλήγορη είπε ότι το σωματείο έχει πάρει θέση για την εντατικοποίηση των εργαζομένων,” για αυτό και τόσα χρόνια φωνάζουμε ότι πρέπει να γίνουν προσλήψεις μόνιμου προσωπικού για να καλυφθούν οι θέσεις, για αυτό και αγωνιστήκαμε για να μονιμοποιηθούν οι αορίστου χρόνου πριν ενάμιση χρόνο.

Δεν μπορείτε να μας κατηγορείτε ότι δεν παίρνουμε θέση και αν οι εργαζόμενοι δεν λειτουργούσαν με αυταπάρνηση, θυσιάζοντας τα ρεπό τους, την άδεια του καλοκαιριού δεν θα υπήρχε αυτή η εικόνα στη Λευκάδα το καλοκαίρι.

Εάν εφαρμόζαμε αυτά που προβλέπεται από το νόμο, πολλοί από εσάς και πρώτος ενδεχομένως ο κύριος Γληγόρης θα σταύρωναν τους εργαζόμενους γιατί δεν δούλευαν  όταν το νησί θα ήταν σε πολύ χειρότερη κατάσταση.

Στην παρέμβασή του ο δήμαρχος Λευκάδας, αναφορικά με την στάση των εργαζομένων καθαριότητας, είπε ότι τους έχει ευχαριστήσει επανειλημμένως δημόσια στο  δημοτικό συμβούλιο, καθώς χωρίς την δική τους αυταπάρνηση δεν θα έβγαινε καλοκαίρι.

Μάλιστα αναρωτήθηκε τι θα μπορούσαμε να αντιμετωπίσουμε αν δεν ήταν το σύμμεικτα τα  σκουπίδι.

“Εμείς κάνουμε την ανακύκλωση μας, από εκεί και πέρα έχουμε ξεχωριστά τα ογκώδη μας και έχουμε και το σύμμεικτο.”

“Πρέπει να καταλάβουμε ότι δεν γίνεται να λειτουργήσει ο δεματοποιητής με δίμηνες συμβάσεις και αυτό οι εργαζόμενοι πρέπει να το κατανοήσουν, καθώς χρειάζεται ειδικευμένο μόνιμο προσωπικό.”

Ο  Κώστας Γληγόρης είπε ότι δέχεται την απάντηση του προέδρου του  συλλόγου των εργαζομένων,  αλλά όταν είχε έρθει το θέμα για τις προσλήψεις στο δημοτικό συμβούλιο τότε δεν είχαμε πει ότι θα  πρέπει να πάρουμε χειριστές που θα τους χρειαζόμασταν για το δεματοποιητή, αλλά το σωματείο είπε να πάρουμε τους ίδιους συμβασιούχους που ήταν για καθαριότητα.

Στο ότι δεν υπάρχει προσωπικό συμφωνούμε όλοι, αλλά δεν μπορεί να μένουμε εκεί.

“Έχουμε ένα προσωπικό, το χρησιμοποιούμε εκεί που πρέπει και από κει και πέρα πρέπει να δούμε τι θα κάνουμε και τρόποι υπάρχουν πάρα πολλοί.”

“Όταν προσλάβαμε τους εποχικούς υπαλλήλους, πήραμε 20 άτομα, ενώ θα μπορούσαμε να πάρουμε 50 για να μπορέσετε να πάρετε τα ρεπό σας κανονικά.”

Ο δήμαρχος Λευκάδας κ. Δρακονταειδής ανέφερε ότι όταν κουβεντιάζαμε το ζήτημα των ποσών μόνιμων θα προσλάβουμε, να θυμόμαστε ότι   αυτή η συζήτηση έγινε πριν από ενάμιση χρόνο και με εκείνα τα οικονομικά δεδομένα  μπορούσαμε να πάρουμε 20 υπαλλήλους.

“Αυτή την πρόταση κάναμε στο υπουργείο και ενέκρινε αυτά τα 20 άτομα, λέγοντας πως αν είχαμε τη δυνατότητα θα παίρναμε 30.”

LefkadaToday.gr – Σημαντική Ενημέρωση:

Στο πλαίσιο της νέας πολιτικής του Facebook, πολλές από τις αναρτήσεις μας, είναι πιθανόν να μην σας εμφανίζονται στο news feed τόσο συχνά όσο παλιότερα. Προκειμένου να μην χάνετε καμία από τις αναρτήσεις μας, ακολουθήστε την παρακάτω απλή διαδικασία:
– Στη σελίδα του Lefkada Today στο Facebook, Επιλέξτε το κουμπί ‘Ακολουθείτε‘ και στη συνέχεια την επιλογή ‘Να Εμφανίζονται πρώτα

About Ομάδα Σύνταξης 22306 Articles
To LefkadaToday.gr είναι μια σύγχρονη ενημερωτική ιστοσελίδα για όσα συμβαίνουν στην Λευκάδα και την ευρύτερη περιοχή.

1 Comment

  1. Εδώ οι απόψεις της δημοτικής σρχής , ώς προσπάθειες υπό την έκφραση : ‘”να μην μείνει ούτε ένα σκουπίδι απ’ εξω από την χωματερή “‘ ώς κοινωνιη αρχή ,δεν είναι απαραίτητο να υιοθετείται όλους γιατί δεν έχουν αποδεχτεί όλοι την ισότητα απέναντι στα παραγόμενα απ όλους σκουπίδια. Η αποδοχή της κοινωνικής ισότητας στην βάση των σκουπιδιών που παράγονται ( δηλαδή το κλάσμα : άνθρωποι / σκουπίδια ) που υπονοεί η παραπάνω δήλωση της Δημοτικής αρχής μπορεί κατ άλλους να αντιστρέφεται ώς: σκουπίδια/ άνθρωποι,
    για να επικαλείται καθένας την ποσότητα των σκουπιδιών που παραγάγει και έτσι να σποφεύγεται η αναγκαιότητα της συνολικής διαχείρησης των σκουπιδιών στην βάση των εξατομικευμένων προτάσεων και πρακτικών και μεταφυσικών κοινωνικών αναλύσεων.
    Η διαφορά μεταξύ της αρχής για το σκουπιδικό του θεσμικού Δημοτικού λόγου και των μερικοτέρων ή και ειδικοτέρων ακόμα προτάσεων για τα σκουπίδια, δεν είναι παρά η αντανάκλαση των διαφορετικών αρχών κοινωνικής οργάνωσης , αυτής της προηγησιμότητας των θεσμών ή της προηγησιμότητος των ικανοτέρων , αντίστοιχα.

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.