Κώστας Δρακονταειδής στον Prisma 91,6: “Η αυτοδιοίκηση είναι στο DNA μου, θα είμαι και πάλι υποψήφιος.”


Στο απογευματινό μαγκαζίνο του Prisma 91,6 και τον Παναγιώτη Κουνιάκη, μίλησε ο δήμαρχος Λευκάδας Κώστας Δρακονταειδής σχολιάζοντας θέματα της τρέχουσας επικαιρότητας.

Αναφερόμενος στο θέμα του ΤΕΙ Λευκάδας, ο κύριος Δρακονταειδής, εξήγησε  αναλυτικά  όλες τις κινήσεις της δημοτικής αρχής με την ηγεσία του Υπουργείου, από την αρχή   μέχρι και τις ανακοινώσεις του Υπουργού κ Γιαβρόγλου,  στο αναπτυξιακό συνέδριο στην Κέρκυρα.

Για άλλη μια φορά ο δήμαρχος Λευκάδας επανέλαβε ότι για τον δήμο αποτελεί λόγο σύγκρουσης η μη ύπαρξη της Λευκάδας,  στον ακαδημαϊκό χάρτη των Ιονίων  , με δεδομένο την μείωση των τμημάτων και στα υπόλοιπα νησιά.

Από εκεί και πέρα, όπως ανέφερε, κατατέθηκαν και οι γνωστές προτάσεις για την δημιουργία πανεπιστημιακού τμήματος και με αφορμή την προηγηθείσα συνάντηση με τους επικεφαλής όπου ζήτησε και την γνώμη τους σε ότι αφορά προτάσεις και ιδέες, πάντα υπό την αίρεση ότι θα συνδέονται με την τοπική πραγματικότητα, κάτι που ζητά και το υπουργείο.

Ανάμεσα στις προτάσεις τέθηκε και η πρόταση της θαλάσσιας οικονομίας, που κατέθεσε ο κύριος Γληγόρης με συγκεκριμένη επιχειρηματολογία, με τον ίδιον τότε να διευκρινίζει ότι σε συνάντηση του με τον υπουργό είχε θέσει το ζήτημα της θαλάσσιας οικονομίας, ως ένα σοβαρό επιχείρημα που θα μπορούσε πάνω σε αυτό να στηριχτεί η δημιουργία ενός πανεπιστημιακού τμήματος.

Στην τελευταία συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου και αφού είχε προηγηθεί το αναπτυξιακό συνέδριο στην Κέρκυρα και οι αλλεπάλληλες επαφές με τον υπουργό,  ο οποίος από το βήμα του συνεδρίου ανέπτυξε την σκέψη του, αποφασίσαμε να δημιουργηθούν τα διετή προγράμματα σπουδών, με τον απαράβατο όρο να είναι η Λευκάδα των κέντρο διετών σπουδών.

Επίσης ζητήσαμε να δημιουργηθεί ερευνητικό ινστιτούτο, με βάση την ιστορία, καθώς  η Λευκάδα σε αυτό το θέμα έχει βγάλει μεγάλες προσωπικότητες και έχει μια σειρά από βιβλιοθήκες εξαιρετικές,  παγκόσμιας φήμης όπως η Χαραμόγλειος βιβλιοθήκη, με το υπουργείο να  πείθεται σε αυτή την κατεύθυνση.

Όσον αφορά το ζήτημα του Πανεπιστημιακού τμήματος, είπε ότι  ως δήμος κάναμε μια μελέτη με θέμα την θαλάσσια οικονομία και τις δυνατότητες που έχει η Λευκάδα να γίνει όχι μόνο κέντρο της Περιφέρειας των Ιονίων, αλλά και διαπεριφερειακό, με το κομμάτι από την Ανδριατική ως την Νότια Ελλάδα.

“Η μελέτη αυτή μάλιστα έγινε από το Πανεπιστήμιο Πειραιά και έχει εγκριθεί από την επιτροπή παρακολούθησης της περιφέρειας για τα ευρωπαϊκά προγράμματα, με την πλευρά μας να τεκμηριώνουμε ότι η Λευκάδα έχει μια πολύ μεγάλη ανάπτυξη στο κομμάτι του θαλάσσιου τουρισμού και με βάση αυτές τις δυνατότητες μπορεί να στηρίξει ένα αντίστοιχο τμήμα  ναυτιλιακών σπουδών η άλλο παρεμφερές.”

“Όλο αυτό έχει να κάνει και με το γεγονός ότι ζητάμε να μην απλά σκορπιούνται σχολές για προεκλογικούς λόγους, καθώς θέλουμε ένα πανεπιστημιακό θέμα βιώσιμο, με υποδομές και δέσιμο με τοπική κοινωνία.”

Αυτή την πρόταση ο υπουργός την υιοθέτησε και στο ερώτημα αν δεσμεύεται, ο δήμαρχος απάντησε πως   ο υπουργός εξήγησε,  ότι  δεν θέλει  να ανακοινώνει πανεπιστήμια ως  Υπουργός Παιδείας, διότι ως αυτοτελή νομικά πρόσωπα, τα πανεπιστήμια  μόνα τους αποφασίζουν για το που ιδρύουν και τι ιδρύουν.

Ωστόσο  δεσμεύτηκε -και αυτό θα το κρατήσουμε-, ότι στο τέλος του ακαδημαϊκού έτους, θα έχει θεσμοθετήσει όλες αυτές τις αποφάσεις με νόμο.

“Ο υπουργός είναι απολύτως θετικός σε μία κατεύθυνση δημιουργίας τμήματος Ναυτιλιακών Σπουδών στη Λευκάδα,   και εμείς είμαστε εδώ για να παρακολουθούμε αν αυτή η δέσμευση θα γίνει πράξη.”

Μάλιστα ο ίδιος εξέφρασε την ικανοποίησή του για την απόφαση που πήρε με συντριπτική πλειοψηφία το δημοτικό συμβούλιο, ενώ για άλλη μια φορά  έθεσε , το δίλημμα αν στο  θέμα της παιδείας μπορούμε να πορευόμαστε με τον ίδιο τρόπο που πορευόμασταν ως κοινωνία μέχρι τώρα, αν θα πρέπει να κρατήσουμε μία κατάσταση που οδηγεί σε αργό θάνατο αυτές τις σχολές,  καθώς με δύο μόνο καθηγητές δεν γίνεται να στηρίξεις ΤΕΙ όσο κι αν έχεις καλές προθέσεις.

“Από την άλλη μεριά παίρνουμε το ρίσκο και να πούμε ναι με τους όρους που εμείς θέσαμε και όχι το υπουργείο, στο να κάνουμε ένα βήμα μπροστά, για να έχουμε ένα πανεπιστημιακό τμήμα, χωρίς να υποτιμούμε το ερευνητικό Ινστιτούτο, και τα διετή προγράμματα σπουδών.”

Όλο αυτό το πακέτο, εφόσον υλοποιηθεί, το θεωρούμε πολύ καλύτερο και για τα ζητήματα της ουσιαστικής αναβάθμισης, καθώς υπάρχει δέσμευση του υπουργού ότι κάθε τμήμα που θα ιδρύεται θα καλύπτει πλήρως τις ανάγκες του τόσο σε προσωπικό όσο και σε υποδομές, ώστε λειτουργεί απρόσκοπτα.

Σε αυτό το δίλημμα απαντήσαμε με το ρίσκο της αναβάθμισης, είπε.

Κληθείς να σχολιάσει την πρόσφατη δημοσκόπηση, που παρουσιάστηκε από τηλεοπτικό σταθμό της Κέρκυρας, είπε ότι οι δημοσκοπήσεις είναι εργαλεία που χρησιμεύουν σε όσους θέλουν να τα αξιοποιήσουν.

Έτσι όμως όπως δόθηκε δημοσκόπηση και με βάσει το ερώτημα θετικές ή αρνητικές απόψεις για τα πρόσωπα για τους βουλευτές και δημάρχους του Ιονίου, ανέφερε  ότι ο ίδιος θα ήταν ευτυχής αν στις επόμενες εκλογές μετά από περίπου δύο χρόνια, το ποσοστό του  ήταν αυτό, “διότι τις προηγούμενες εκλογές στον πρώτο γύρο το ψηφοδέλτιό μας ποιο είναι το ποσοστό του 26,5%.”

Άρα υπερβαίνουν το ποσοστό και εγώ το βλέπω ως κάτι θετικό για την προσπάθεια που κάνουμε.

Ωστόσο θύμισε τις πρόσφατες δημοσκοπήσεις και πόσο κατέρρευσαν οι περισσότερες εταιρείες στις εκτιμήσεις τους σε παρελθοντικές εκλογικές αναμετρήσεις,  με την συγκεκριμένη εταιρεία που έκανε την συγκεκριμένη δημοσκόπηση να καταρρέει πρώτη στις εκτιμήσεις της και αυτό μπορεί εύκολα να το ανακαλύψει κάποιος με μία πρόχειρη ματιά στο διαδίκτυο.

“Εγώ δεν υποτιμώ τίποτα, παίρνω υπόψη μου ότι τη συγκεκριμένη δημοσκόπηση, ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα της Που κατά τη γνώμη μου είναι θετικό.”

Σχολιάζοντας τον τρόπο που παρουσίασαν τα τοπικά μέσα ενημέρωσης δημοσκόπηση, είπε ότι  δεν έβαλαν και τις εκτιμήσεις για τους υπόλοιπους δημάρχους, καθώς αν βλέπαμε τις δημοσκοπήσεις που αφορούσαν όλους τους δημάρχους τα νούμερα των θετικών γνωμών έφτασαν μεταξύ περίπου 26 με 35%, επομένως κάποια μέσα αυτό το έκαναν εκ του πονηρού, διότι όταν δείχνεις για έναν και θες να περάσεις το μήνυμα με βαρύγδουπους τίτλους, αντιλαμβάνεται κάποιος ότι προσπάθησαν να περάσουν μία στρεβλή πραγματικότητα.

Ο δήμαρχος Λευκάδας σχολίασε και τις ανασκαφικές προσπάθειες που γίνονται για την ανάδειξη του αρχαίου θεάτρου Λευκάδας, με τον ίδιο να λέει ότι αισθάνεται πολύ περήφανος για το συγκεκριμένο ζήτημα.

Όπως είπε ο δήμος προχώρησε πάρα πολύ γρήγορα σε αυτό το ζήτημα, καθώς επιβεβαιώνεται με έναν τρόπο αργό ενδεχομένως βασανιστικό, αυτό που στις πρώτες εκτιμήσεις έκαναν οι αρχαιολόγοι.

“Είναι φανερό ότι πράγματι μιλάμε για ένα σπουδαίο εύρημα όχι μόνο για τη Λευκάδα, αλλά συνολικότερα για την πατρίδα μας, καθώς είναι από τα ελάχιστα σίγουρα μας που έχει κατασκευαστεί επάνω στο βράχο.”

Όλα αυτά ωστόσο κοστίζουν πολύ στον δήμο Λευκάδας,καθώς  υπάρχουν σημαντικά ζητήματα με τις απαλλοτριώσεις, ωστόσο όλη αυτή εξέλιξη τον κάνει πάρα πολύ χαρούμενο καθώς είναι κάτι σημαντικό για τη Λευκάδα.

Στο ερώτημα αν θα είναι υποψήφιος στις επόμενες εκλογές, ο Κώστας δρακονταειδής απάντησε θετικά.

Μάλιστα όπως διευκρίνισε είναι φανερό πως όταν σε ένα τόπο έχουν συσσωρευτεί εδώ και δεκαετίες προβλήματα, χωρίς να θέλω να υποτιμήσω  τις προσπάθειες που έγιναν τα προηγούμενα χρόνια από πρώην δημάρχους, όπως για παράδειγμα το θέμα των απορριμμάτων,- εκφράζοντας τη σιγουριά του ότι κατά τη διάρκεια της θητείας του το ζήτημα αυτό θα έχει προχωρήσει πολύ στην πράξη και όχι στα λόγια,-  όταν έχεις προβλήματα στην ύδρευση, υποδομών, όταν έχεις αντιμετωπίσει και ένα σεισμό, δεν είναι δυνατόν να πιστεύει κανείς ότι όλα αυτά μπορούν να αντιμετωπιστούν σε 5 χρόνια.

“Μάγοι δεν υπάρχουν, η προσπάθεια κάθε δημάρχου είναι ένας καθημερινός αγώνας και όλοι θα κριθούμε από το αποτέλεσμα, ωστόσο τα τρία αυτά χρόνια ήταν τα χρόνια του σχεδιασμού και των ενεργειών και ξεκινάμε από τον Γενάρη, μία σωρεία έργων, όπως  η αλλαγή του Δικτύου του Νυδριού, ικανοποιώντας ένα πάγιο αίτημα των κατοίκων,  μετά θα ακολουθήσει η πεζοδρόμηση που θα κάνει το Νυδρί αγνώριστο, επίσης η κατασκευή   δικτύου  που θα υδροδοτηθεί το Φτερνό,  την κατασκευή μεγάλης δεξαμενής της Λυγιάς, για να λύσει προβλήματα της περιοχής κ.α.

Όλα τα έργα θα ξεκινήσουν να υλοποιούνται από τον Γενάρη, θα δείξουν ότι η προσπάθεια που έγινε όλα αυτά τα χρόνια στο κομμάτι του σχεδιασμού,  θα αλλάξουν σε πολύ μεγάλο βαθμό την εικόνα του τόπου μας, κάπως πολλά προβλήματα θα βρουν τη λύση τους και αυτή την έννοια, εφόσον όλα αυτά υλοποιηθούν σε αυτή τη θητεία εφόσον είμαστε καλά, από θέμα υγείας, θα είναι και πάλι υποψήφιος.

Στο ερώτημα αν θα τον ενδιέφερε να είναι υποψήφιος βουλευτής, απάντησε ότι αυτοδιοίκηση είναι στο DNA του και αυτό το έχει αποδείξει και τα προηγούμενα χρόνια σε πολύ δύσκολες εποχές δίνοντας τη μάχη του μέσα από την αυτοδιοίκηση η οποία του αρέσει.

Ωστόσο δεν μπορείς να καταφέρεις τίποτα αν δεν έχεις μεράκι, καθώς όπως είπε την εξουσία την βλέπει σαν ένα καρχαρία, που γυρνάει γύρω του συνεχώς και επί 5 χρόνια με στόχο να μην τον φάει.

 

About Ομάδα Σύνταξης 27909 Articles
To LefkadaToday.gr είναι μια σύγχρονη ενημερωτική ιστοσελίδα για όσα συμβαίνουν στην Λευκάδα και την ευρύτερη περιοχή.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.