Κώστας Δρακονταειδής: Ο προϋπολογισμός του Δήμου έχει πολιτικό στίγμα. Ακούστε όλη την συζήτηση.


Ο προϋπολογισμός του 2018 συζητήθηκε στο δημοτικό συμβούλιο της Τρίτης 19-12-2017.

Στην τοποθέτησή του ο δήμαρχος Λευκάδας Κώστας δρακονταειδής, ανέφερε ότι ο προϋπολογισμός έχει πολιτικό στίγμα και αν θέλει κάποιος να κρίνει ανεξάρτητα από τις πολιτικές διαφωνίες είναι άδικο να μην βλέπει το στίγμα που προσπαθούμε να δώσουμε.

“Το δεύτερο που προσπαθήσαμε να κάνουμε, ήταν να οργανώσουμε την οικονομική υπηρεσία του δήμου και εδώ πρέπει να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ στους υπαλλήλους καθώς αυτό  είναι κατάκτηση των ίδιων μαζί με τη δική μας βούληση σε αυτή την κατεύθυνση. Η οργάνωση της υπηρεσίας το 2014 σε σχέση με σήμερα όσον αφορά την τεχνοκρατική λειτουργία δεν συγκρίνεται.”

Η υπηρεσία πλέον ξέφυγε από έναν μπακαλίστικο” τρόπο λειτουργίας και πηγαίνοντας σε μία πιο οργανωμένη δομή,  αυτό είναι μία ανάγκη των καιρών που έχει και πολιτικά χαρακτηριστικά, καθώς με μία πιο οργανωμένη υπηρεσία κάνεις καλύτερη είσπραξη και λιγότερα λάθη.  Εμείς εκπέμψαμε σε αυτή τη λογική  χωρίς όμως  την δική τους βοήθεια δεν θα είχαμε αυτή την πρόοδο.

Ωστόσο πρέπει να γίνουν ακόμα πολλά βήματα σε αυτή την κατεύθυνση.

Στο μέτωπο των διεκδικήσεων ανέφερε ότι ο καλύτερος τρόπος για να διεκδικήσεις είναι όταν κερδίζεις, με την δημοτική αρχή να έχει καταγγείλει τους πάντες ότι οι πόροι έχουν μειωθεί κατά 65% στην τοπική αυτοδιοίκηση, ενώ φέτος το γεγονός ότι υπάρχει μία αύξηση τον ΚΑΠ κατά 5% είναι ένα πρώτο βήμα, διαβεβαιώνοντας  ότι   τον αγώνα των διεκδικήσεων δεν πρόκειται να σταματήσουμε.

Το γεγονός ότι 21 άτομα θα προσληφθούν στο δήμο Λευκάδας μόνιμοι υπάλληλοι, είναι μια κατάκτηση, καθώς  αυτές τις προσλήψεις δεν μας τις χαρίζει κανένας.

 

 

Στην τοποθέτηση της η Μαριάννα Kαρφάκη, θύμισε στους παλιότερους που βρίσκονταν στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου και παρελθοντικά διεκπεραίωναν τα  οικονομικά  των δήμων, ότι κάποτε οι προϋπολογισμοί τους ήταν ένα συρτάρι που το άνοιγες  και το έκλεινες κατά βούληση.

Τώρα θέλετε το μνημόνιο, η Ευρώπη, η ανάγκη, το γεγονός ότι μερικοί δήμοι ήταν στο κόκκινο, μας βρήκαν μία τεχνική άρτια να φτιάχνουμε προϋπολογισμούς με κάποια επιμέλεια, ειλικρίνεια και έλεγχο του παρατηρητηρίου.

 

 

Ο Βασίλης Αραβανής είπε ότι ο Δήμος Λευκάδας,  πρέπει να έχει πολύ επιθετικότερη οικονομική πολιτική, με καινοτόμες λύσεις, ριζοσπαστικές αλλαγές στον τομέα των εσόδων, με αξιοποίηση της περιουσίας, προσέλκυση επενδύσεων, χωροταξία που είναι βασικός μοχλός της ανάπτυξης, καθώς το θέμα αυτό είναι καθαρά αναπτυξιακό.

Δεν συμφωνούμε σε όλα στον προϋπολογισμό, ενώ εξακολουθούμε να διαπιστώνουμε αυτήν τη διαχειριστική λογική που έχετε, καθώς η δημοτική αρχή δεν τολμάει.

 

 

Ο Θωμάς Καββαδάς, είπε  ότι σήμερα μιλάμε για μία τοπική διοίκηση γρανάζι του αστικού κράτους  και με τον Καλλικράτη αυτό έγινε ακόμα πιο γνωστό.

“Αν δεν έχεις την έγκριση της κεντρικής διοίκησης μέσα από τον μηχανισμό που αυτή έχει στήσει,  δεν προχωράει τίποτα. Μετά την οικονομική επιτροπή πάμε παρατηρητήριο, αλλιώς δεν πάμε στο δημοτικό συμβούλιο.

Όλο αυτό το κατασκεύασμα λειτουργεί για το αστικό κράτος και τα συμφέροντά του.”

Η επιχορήγηση προς τους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης έχει περικοπεί στο 70% ιδιαίτερα στις λειτουργικές δαπάνες, ενώ μας λένε ότι θα λειτουργήσετε το δήμο στη βάση της ανταποδοτικότητας, δηλαδή θα τα εισπράξετε από τον κόσμο, ενώ περισσότερες περικοπές προβλέπονται για την πρόνοια και τον αθλητισμό.

Σε λίγα χρόνια η ανταποδοτικότητα θα αγκάλιαζε τα πάντα και εύκολα γεννιέται το ερώτημα αν μπορούμε να κάνουμε κάτι άλλο και δεν το κάνουμε;

Εμείς επισημαίνουμε ταύτιση πολιτικών και δημοσιονομικών στόχων με την κυβερνητική πολιτική, απουσία οποιασδήποτε κριτικής για το γεγονός ότι όλοι οι Δήμοι καλούνται να υλοποιήσουν έναν Κρατικό προϋπολογισμό που προβλέπει 900 εκατομμύρια επιπλέον άμεσους και έμμεσους φόρους.

 

 

 

Ακούστε όλη την συζήτηση:

 

About Ομάδα Σύνταξης 27475 Articles
To LefkadaToday.gr είναι μια σύγχρονη ενημερωτική ιστοσελίδα για όσα συμβαίνουν στην Λευκάδα και την ευρύτερη περιοχή.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.