Κώστας Αραβανής στον Prisma 91,6: “Δεν θα είμαι υποψήφιος στις επόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές.” Πως σχολιάζει την υποψηφιότητα του Χαράλαμπου Καλού


Τις πολιτικές εξελίξεις σχολίασε στο απογευματινό μαγκαζίνο ο πρώην Δήμαρχος Λευκάδας και μέλος της Νομαρχιακής επιτροπής του Κινήματος Αλλαγής Κώστας Αραβανής.

Σχολιάζοντας την υποψηφιότητα του Χαράλαμπου Καλού, ανέφερε ότι είναι ένας γνωστός φίλος Λευκαδίτης, ο οποίος χρόνια ασχολείται με την αυτοδιοίκηση, βγήκε πρώτος μπροστά, βέβαια ακούγονται και άλλα ονόματα, ωστόσο θεωρώ ότι καλά έκανε έγκαιρα να καταθέσει την υποψηφιότητά του και να επικοινωνήσει με τους δημότες της Λευκάδας  για αυτή την ημέρα των αυτοδιοικητικών εκλογών  που θα γίνει με το νέο σύστημα στο τέλος Μαΐου του 2019.

Στο ερώτημα αν ο χώρος του Κινήματος Αλλαγής μπορεί να πάει ενωμένος, ή υπάρχει το ενδεχόμενο  να κατέβουν πολλές υποψηφιότητες και στην αναφορά του στην  προηγούμενη συνέντευξή ότι  κάποιος πρέπει να “κοιταχτεί στον καθρέφτη και να δει αν μπορεί να σηκώσει το βάρος μιας υποψηφιότητας” , απάντησε ότι επειδή κάποιοι κοιτάχτηκαν στον καθρέφτη, αλλά δεν είδαν τον εαυτό τους, είδαν άλλους, δέχτηκα κάποια τηλεφωνήματα μετά από αυτή την αναφορά.

“Ο Μπάμπης Καλός είναι μέλος του Κινήματος Αλλαγής, εγώ είμαι μέλος της Νομαρχιακής του Κινήματος Αλλαγής και μαζί με τους άλλους φίλους της τοπικής οργάνωσης θα συμβάλλουμε θετικά σε αυτές τις αυτοδιοικητικές εκλογές και θα καθορίσουμε επισήμως τη στάση μας, την οποία δεν μπορώ να προκαταλάβω, καθώς συνεδριάζουμε την επόμενη Παρασκευή, στην Περιφερειακή συνδιάσκεψη στην Κέρκυρα και εκεί θα μπουν κάποιες γραμμές και κάποια θέματα.

Η υποψηφιότητα του Μπάμπη Καλού, έχει πολιτικά, αυτοδιοικητικά χαρακτηριστικά, είναι ένας νέος άνθρωπος, ένας επαγγελματίας, έχει ασχοληθεί πάρα πολλά χρόνια με την αυτοδιοίκηση, παρακολουθεί από κοντά τα τεκταινόμενα στον τόπο μας, θεωρώ έχει κάθε δικαίωμα να σηκώσει το χέρι του, πιστεύω ότι είναι από αυτούς που έχει κοιταχτεί στον καθρέφτη και έχουν δει καλά και γνωρίζουν.

Άλλους εννοούσα με την αναφορά με αυτή, δυστυχώς κάποιοι μετέφεραν διαφορετικά τα πράγματα, ο Μπάμπης γνωρίζει από αυτοδιοίκηση, έχει πολιτικό λόγο, από εκεί και πέρα πρέπει και εμείς ως όργανο να συνεδριάσουμε, δεν θεωρώ ότι θα υπάρξουν και άλλες υποψηφιότητες, εκείνο όμως που πρέπει να πω είναι ότι η υποψηφιότητα αυτή πρέπει να πάρει χαρακτηριστικά πολιτικά, αυτοδιοικητικά, κοινωνικά, χωρίς να κόβει τον ομφάλιο λώρο με το χώρο από τον οποίον προέρχεται και ο χώρος  αυτός συνεπικουρεί  προς αυτήν την υποψηφιότητα, όπως και άλλες μονάδες πολιτών, δημοτών, κινήσεων, μεμονωμένων ανθρώπων η άλλων χωρών που μπορούν να στηρίξουν αυτή την υποψηφιότητα.

Εκείνο το οποίο θεωρώ ότι δεν πρέπει να γίνεται, είναι ότι τα κόμματα δεν πρέπει να επιβάλλουν  στους πολίτες υποψηφιότητες, νομίζω ότι αυτή η υποψηφιότητα κατατέθηκε με πάρα πολύ καλά χαρακτηριστικά και μέσα από την διαδικασία η οποία προβλέπεται. Ανακοινώνεται η υποψηφιότητα του και περιμένουμε να προχωρήσουμε.”

Σε αυτές τις αυτοδιοικητικές εκλογές, υπογράμμισε ο κύριος Αραβανής, τον ρόλο έχει η κοινωνία, οι δημότες, οι πολίτες. Όμως ως πολιτικό ον, κάπου ανήκεις, έχεις την ανάγκη και ο χώρος σου να σε στηρίξει, αυτό θα δούμε, θα το εκτιμήσουμε, έχω άποψη, δεν μπορώ να την εκφράσω σε αυτή τη φάση, γιατί θεωρώ ότι πρέπει να λειτουργούμε συνολικά, συλλογικά και να εκφράζουμε τις απόψεις μας μέσα από τα όργανα.

Δεν μπορεί ο καθένας να λέει την άποψή του, ωστόσο ο Μπάμπης καλός, γνωρίζει την αυτοδιοίκηση, είναι ένας νέος άνθρωπος, νέος επαγγελματίας και νομίζω ότι συμπληρώνει εκείνα τα χαρακτηριστικά για να ηγηθεί μιας τέτοιας προσπάθειας.

Από εκεί και πέρα ο χρόνος είναι αρκετός μέχρι τις αυτοδιοικητικές εκλογές, με  το εκλογικό σύστημα το οποίο είναι αντί αυτοδιοικητικό, πέρα από αυτούς που λένε ότι θα δημιουργήσει συναινέσεις  για τα προβλήματα του τόπου, αυτά πρέπει να γίνονται όταν και στο γενικότερο πολιτικό σκηνικό λειτουργούμε με συναινέσεις και μπορεί να προκύψουν συνενώσεις, συνευρέσεις στην πορεία και να πάμε και  με κάποιο ευρύτερο σχήμα, είτε υπό τον Μπάμπη, είτε υπό οποιοδήποτε άλλο σύντροφο. Ο διάλογος είναι ανοιχτός, από αυτόν εξαρτάται και προχωράμε.

Για να μην παρεξηγηθούμε ανέφερε, επειδή κάποιοι  που ‘ έχουν κάποια προβλήματα και  δημιουργούν θέματα, δεν εννοώ ότι θα ψάξουμε να βρούμε τους υποψηφίους.

Κατατέθηκε μία υποψηφιότητα, αν στην πορεία με ευθύνη του επικεφαλής Μπάμπη καλού την υποψηφιότητά του, επικοινώνησε με τους δημότες μέσω της ανακοίνωσης του, υπάρχουν συγκλίσεις και με άλλα πρόσωπα, εμείς θα αποδεχτούμε την εισήγηση του επικεφαλής.

Ο κύριος Αραβανής ξεκαθάρισε ότι σε αυτές τις αυτοδιοικητικές εκλογές, δεν θα είναι υποψήφιος είτε στον πρώτο είτε στον δεύτερο βαθμό.

“Το ξεκαθάρισα μέσα μου, κάποια στιγμή έγινε ένα κλικ σκέφτηκα, επικοινώνησα με τον κόσμο, έβαλα κάτω τα πράγματα, τα ζύγισα και τον εκλογικό νόμο και το σύστημα και αποφάσισα οριστικά, όπως είπα και στην προηγούμενη συνέντευξή μου, ότι δεν θα ασχοληθώ σε αυτές τις αυτοδιοικητικές εκλογές.

Εύχομαι νέοι άνθρωποι με γνώσεις να πάνε μπροστά και εμείς δεν έχουμε κανένα λόγο να μην τους βοηθήσουμε και να στηρίξουμε την προσπάθειά τους. Στηρίζουμε και χωρίς να είμαστε υποψήφιοι ανέφερε.

“Είναι ιδιαίτερα τιμητικό, που οι δημότες, αναγνωρίζουν ένα έργο που αφήσαμε, είναι ιδιαίτερα τιμητικό στο πρόσωπό μου που με αναφέρουν, τους Ευχαριστώ ιδιαίτερα, ωστόσο δεν υπάρχει περίπτωση να υπαναχωρήσω.”

Στην επισήμανση ότι λόγω της στενής φιλίας του  με την πρόεδρο του κινήματος Φώφη Γεννηματά να του  έχει ζητήσει να βάλει πλάτη τους αγώνες του κινήματος αλλαγής, ανέφερε η σχέση του  είναι ιδιαίτερα τιμητική με την Φώφη Γεννηματά,  καθώς είναι μία ισχυρή πολιτική αυτοδιοικητική σχέση.

“Για όσους δεν το γνωρίζουν όταν στη θητεία του Γιάννη Ζόγκου ως επικεφαλής ήμουν νομαρχιακός σύμβουλος, η Γεννηματά και η παράταξη με πρότεινε, με τίμησε και ήμουν μέλος του συμβουλίου της ΕΝΑΕ. Στην δεύτερη θητεία μου ως νομάρχης ξανά ήμουν μέλος της και εκεί δώσαμε αγώνες, μάχες, χτίσαμε μία ισχυρή πολιτική σχέση και μέσα από αυτές τις πολιτικές σχέσεις έχει αναπτυχθεί ιδιαίτερη σχέση τιμής, υπολήψεις μεταξύ μας, η προσωπική σχέση.

Στην συνέχεια με Πρόεδρο τον Κώστα Ασκούνη  στην κεντρική ένωση δήμων Ελλάδας, η παράταξη με τίμησε και ήμουν μέλος του Συμβουλίου της ΚΕΔΕ.

Αγωνιστικά και εκεί και έχω χτίσει ιδιαίτερες σχέσεις πάρα πολλούς αυτοδιοικητικούς.

Η θέση μου στη Νομαρχιακή, μετά από τον κύκλο τον οποίον έχω κάνει είναι για να βοηθήσω σε αυτή την προσπάθεια μαζί με τα άλλα μέλη.

Κάποια στιγμή έχουμε και χρέος πέρα από το και αν θα είμαστε εμείς οι ίδιοι υποψήφιοι και τους νέους υποψηφίους.

Αναφερόμενος  στις συναινέσεις  που είναι απαραίτητες για την επόμενη μέρα του δήμου Λευκάδας, είπε ότι δυστυχώς τα τελευταία χρόνια έχει καλλιεργηθεί ένα άλλο ύφος εξουσίας, το οποίο δεν άφησε, δεν επέτρεψε συναινέσεις.

Μάλιστα έφερε για παράδειγμα ότι ο Καλλικράτης επέτρεπε να υπάρχει συμπαραστάτης του του δημότη, ο οποίος για να εκλεγεί  χρειαζόταν περισσότερες ψήφους από αυτές που είχε ως πλειοψηφία, συγκεκριμένα τρεις ψήφους παραπάνω οι οποίοι ποτέ δεν βρέθηκαν.

“Η πρόταση η οποία έκανα ήταν για έναν συνάδελφο, όποιος δεν ανήκει και στον πολιτικό μας χώρο, δυστυχώς όμως δεν υπήρξε συναίνεση επειδή προτάθηκε από εμάς.

Τα δείγματα γραφής των τελευταίων χρόνων, δεν δίνουν τη δυνατότητα για ευρύτερες συναινέσεις και δεν γνωρίζω πώς μπορούμε να πάμε.

Το να απαντούν στην πρόκληση, αυτοί που λένε ” να δω τι θα ψηφίσεις” ας το σκέφτονταν πριν αυτή όταν δεν ψήφιζαν τις προτάσεις που κατέθεταν οι άλλες πλειοψηφίες.

Πρέπει να υπάρξει μία κουλτούρα, η οποία ξεκινάει από πάνω προς τα κάτω, είναι δύσκολο σε αυτό το ταραγμένο πολιτικό σκηνικό που επικρατεί στην Χώρα, σε αυτό που διαχωρίστηκαν και συνεχίζουν να είναι διαχωρισμένοι οι πολίτες, ένθεν και ένθεν να ζητάμε συναίνεση σε μικρούς δήμους.

Επίσης υπάρχει και το θέμα των τοπικιστικών θεμάτων, που κάποιος για το συμφέρον του χωριού του, για να γίνει κάτι θα ζητήσει ανταλλάγματα. Κάποιες φορές αυτό είναι θεμιτό, κάποιες φορές εκβιαστικό, αλλά πέρα από τα μεγάλα ζητήματα υπάρχουν και αυτά.”

“Πώς λειτουργεί το δημοτικό συμβούλιο; επιτρέπει την δευτερολογία; επιτρέπει να μιλάει ο κόσμος;”  συμπληρώνοντας ότι μιλάει γενικά.

Αυτές οι συνθήκες έχουν δώσει την δυνατότητα ανάπτυξης μιας κουλτούρας και ο κάθε συνάδελφος φίλος μέλος της κάθε μικρής παράταξης να ξεκλειδώνεται και να ψηφίζει για το πρόβλημα και όχι για αυτό που είναι.   Μακάρι να βρεθεί, αλλά σε αυτή τη φάση και με αυτή την πόλωση που υπάρχει είναι λίγο δύσκολο.

About Ομάδα Σύνταξης 27920 Articles
To LefkadaToday.gr είναι μια σύγχρονη ενημερωτική ιστοσελίδα για όσα συμβαίνουν στην Λευκάδα και την ευρύτερη περιοχή.

1 Comment

  1. Ευτυχώς πού δέν θά είσαι υποψήφιος…ένα λαμόγιο πού πρωταγωνίστησε στήν διασπάθιση τού δημοσίου χρήματος λιγώτερο…

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.