ΚΕΔΕ-Προσχέδιο Προϋπολογισμού: Μέχρι τα δικαστήρια για μειωμένες χρηματοδοτήσεις των δήμων

Για δραματικές μειώσεις στις χρηματοδοτήσεις των δήμων, κάνει λόγο η ΚΕΔΕ, σχολιάζοντας τα στοιχεία του προσχεδίου του προϋπολογισμού , σημειώνοντας ότι «δεν θα ανεχθεί να είναι η αυτοδιοίκηση το εύκολο θύμα των δημοσιονομικών περικοπών».

Μάλιστα η ΚΕΔΕ εμφανίστηκε αποφασισμένη να προχωρήσει ακόμα και σε προσφυγή στην δικαιοσύνη αν προχωρήσει η μείωση της κρατικής χρηματοδότησης στους δήμους.

Οι περικοπές προς την Αυτοδιοίκηση, σύμφωνα με το προσχέδιο του προϋπολογισμού,  αγγίζουν σε πρώτη φάση τα 129 εκατ. Ευρώ. Την ίδια στιγμή, το Υπουργείο Εσωτερικών υποστηρίζει ότι, θα υπάρξει αύξηση κατά 5% στην τακτική χρηματοδότηση των Δήμων, σε σχέση με τον Προϋπολογισμό του 2017, υποδηλώνοντας ότι, οι εκτιμήσεις του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος Δημοσιονομικής Προσαρμογής 2018-2021 μπορούν να ξεπεραστούν.

«Από το ποσό των συνολικών περικοπών ύψους 138 εκατ. ευρώ, τα 129 εκατ. ευρώ “ακουμπούν” την Αυτοδιοίκηση. Εάν στα 129 εκατ. ευρώ περικοπών προστεθούν τα 169 εκατ. ευρώ που προορίζονται για την επίτευξη πλεονάσματος, τότε οι περικοπές αγγίζουν τα 298 εκατ. ευρώ», τονίστηκε κατά τη συνεδρίαση του Δ.Σ της ΚΕΔΕ, με τον Γ. Πατούλη να προαναγγέλλει δυναμικές κινητοποιήσεις και αν χρειαστεί προσφυγή στη δικαιοσύνη.

Ειδικότερα, για το θέμα του Προϋπολογισμού, σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΚΕΔΕ,  υπογραμμίστηκε ότι η άτυπη ενημέρωση του υπουργείου Εσωτερικών σχετικά με την αύξηση των εσόδων των δήμων το 2018, δεν καλύπτει τη ΚΕΔΕ. Όπως προκύπτει από το προσχέδιο ο Προϋπολογισμός του 2018, είναι “ο πιο εχθρικός προϋπολογισμός των τελευταίων ετών για την Αυτοδιοίκηση”.

Όπως υπογράμμισε ο Γ. Πατούλης μετά από διεξοδική συζήτηση στο Δ.Σ. της ΚΕΔΕ «η κατάθεση του προσχεδίου του προϋπολογισμού του 2018 επιβεβαιώνει για μια ακόμη χρονιά, ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση βρίσκεται συστηματικά στο στόχαστρο του Κεντρικού Κράτους. Και το 2018, όπως και το 2017, η Κυβέρνηση κατέθεσε έναν προϋπολογισμό όπου προβλέπεται περαιτέρω μείωση της χρηματοδότησης των Δήμων μέσω των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων (ΚΑΠ), κατά 129.000.000 ευρώ, σε σχέση με το 2017. Αυτό δεν μπορεί να γίνει δεκτό. Η ΚΕΔΕ διεκδικεί να τις αποδοθούν οι οφειλές από τη νέα γενιά παρακρατηθέντων. Δεν μπορεί το κράτος να παρακρατεί έσοδα όπως το τέλος διαφήμισης και ακίνητης περιουσίας και ταυτόχρονα το Πράσινο Ταμείο να αγνοεί συστηματικά τους δήμους».

Στη συνέχεια ο Γ. Πατούλης επισήμανε ότι η ΚΕΔΕ “δε θα ανεχθεί να είναι η Αυτοδιοίκηση το εύκολο θύμα των δημοσιονομικών περικοπών”.

«Δε θα ανεχθεί να είναι αυτή που θα σηκώνει το κύριο βάρος για τη δημιουργία δημοσιονομικών πλεονασμάτων και την ίδια ώρα, άλλοι φορείς της Κεντρικής Εξουσίας, να εξακολουθούν να παράγουν χρέη και ελλείμματα. Το ζήτημα της περικοπής των πόρων θα βρεθεί ψηλά στην ατζέντα του ετήσιου τακτικού συνεδρίου της ΚΕΔΕ, το οποίο θα πραγματοποιηθεί αρχές Δεκεμβρίου. Αν επιβεβαιωθούν οι μέχρι τώρα πληροφορίες οι δήμοι θα αντιδράσουν δυναμικά».

LefkadaToday.gr – Σημαντική Ενημέρωση:

Στο πλαίσιο της νέας πολιτικής του Facebook, πολλές από τις αναρτήσεις μας, είναι πιθανόν να μην σας εμφανίζονται στο news feed τόσο συχνά όσο παλιότερα. Προκειμένου να μην χάνετε καμία από τις αναρτήσεις μας, ακολουθήστε την παρακάτω απλή διαδικασία:
– Στη σελίδα του Lefkada Today στο Facebook, Επιλέξτε το κουμπί ‘Ακολουθείτε‘ και στη συνέχεια την επιλογή ‘Να Εμφανίζονται πρώτα

About Ομάδα Σύνταξης 20578 Articles
To LefkadaToday.gr είναι μια σύγχρονη ενημερωτική ιστοσελίδα για όσα συμβαίνουν στην Λευκάδα και την ευρύτερη περιοχή.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.