Κατάργηση χειμερινής ώρας εισηγείται η ΚομισιόνΤην κατάργηση της χειμερινής ώρας, σύμφωνα με την οποία οι πολίτες γυρνούν τα ρολόγια τους μία ώρα πίσω το τελευταίο Σαββατοκύριακο του Οκτωβρίου, θα εισηγηθούν στα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης η Κομισιόν και ο πρόεδρός της, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

Πρόσφατη πανευρωπαϊκή δημοσκόπηση, την οποία παρήγγειλε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, έδειξε ότι ποσοστό 80% των ερωτηθέντων διαφωνούν με την επιβολή της χειμερινής ώρας, προτιμώντας να διατηρούν τη θερινή ώρα όλον τον χρόνο. «Πραγματοποιήσαμε σφυγμομέτρηση, στην οποία συμμετείχαν εκατομμύρια Ευρωπαίοι. Η πλειοψηφία δήλωσε ότι θα προτιμούσε στο μέλλον η θερινή ώρα να ισχύει όλον τον χρόνο. Αυτό θα γίνει λοιπόν. Θα συστήσω, έτσι, στην Κομισιόν να ακολουθήσει τη γνώμη των πολιτών, όπως ορίζει άλλωστε και η δημοκρατία. Μετά την απόφασή μας, που αναμένεται να ανακοινωθεί το βράδυ της Παρασκευής (σ.σ.: χθες το βράδυ), θα καλέσουμε τα κράτη-μέλη και το Ευρωκοινοβούλιο να αποφασίσουν και αυτά», είπε ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, σε συνέντευξή του στο γερμανικό δίκτυο ZDF, όπως μεταδίδει η εφημερίδα Guardian. Κάθε αλλαγή στην ώρα, όμως, θα απαιτήσει τη σύμφωνη γνώμη των κυβερνήσεων των κρατών-μελών και του Ευρωκοινοβουλίου, προτού γίνει νόμος της Ενωσης.

Σύμφωνα με την ισχύουσα ευρωπαϊκή νομοθεσία, οι πολίτες των 28 κρατών-μελών της Ε.Ε. οφείλουν να προσθέτουν μία ώρα στα ρολόγια τους την τελευταία Κυριακή κάθε Μαρτίου και να τα μετακινούν πάλι μία ώρα πίσω την τελευταία Κυριακή του Οκτωβρίου.

Υπέρ και κατά του μέτρου

Οι υποστηρικτές της χειμερινής ώρας διατείνονται ότι η καθυστέρηση της δύσης του ηλίου κάθε καλοκαίρι προάγει την παραγωγικότητα και βοηθά στην εξοικονόμηση ενέργειας. Οι αντίπαλοι του μέτρου υποστηρίζουν, όμως, ότι ορισμένοι άνθρωποι αντιμετωπίζουν προβλήματα προσαρμογής στην αλλαγή της ώρας, που πλήττουν την υγεία τους. Η Φινλανδία, όπου βρίσκεται η βορειότερη πρωτεύουσα της Ε.Ε., το Ελσίνκι, έχει καλέσει την Ενωση να εγκαταλείψει την αλλαγή ώρας, ενώ η Λιθουανία έχει ζητήσει την αναθεώρηση του σημερινού συστήματος, έτσι ώστε αυτό να λαμβάνει υπόψη του τοπικές και γεωγραφικές ιδιαιτερότητες. «Η Κομισιόν λαμβάνει συχνά αναφορές πολιτών, οι οποίοι έκαναν λόγο για αρνητικές συνέπειες της αλλαγής ώρας το καλοκαίρι, με κύριο σύμπτωμα την αϋπνία», αναφέρει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Εκτός Ευρώπης, ορισμένες χώρες έχουν εγκαταλείψει την επιβολή θερινής ώρας, χαρακτηρίζοντάς τη αναχρονιστικό μέτρο, καταλληλότερο για τις αγροτικές οικονομίες. Χώρες που δεν αλλάζουν πια ώρα είναι η Ρωσία, η Τουρκία, η Λευκορωσία και η Ισλανδία.

Σε ιδιαίτερη θέση είναι η Ισπανία, η οποία αν και βρισκόταν στη χρονική ζώνη του Λονδίνου και της Λισσαβώνας, μετακινήθηκε μία ώρα μπροστά, κατόπιν απαίτησης του στρατηγού Φράνκο το 1942, καθώς ο Ισπανός δικτάτορας ήθελε να βρίσκεται στην ίδια ώρα με τη χιτλερική Γερμανία και τη φασιστική Ιταλία. Η ισπανική Βουλή έχει συστήσει από το 2013 την αλλαγή της ώρας και την ευθυγράμμισή της με αυτή του Λονδίνου.

Πηγή: Καθημερινή

LefkadaToday.gr – Σημαντική Ενημέρωση:

Στο πλαίσιο της νέας πολιτικής του Facebook, πολλές από τις αναρτήσεις μας, είναι πιθανόν να μην σας εμφανίζονται στο news feed τόσο συχνά όσο παλιότερα. Προκειμένου να μην χάνετε καμία από τις αναρτήσεις μας, ακολουθήστε την παρακάτω απλή διαδικασία:
– Στη σελίδα του Lefkada Today στο Facebook, Επιλέξτε το κουμπί ‘Ακολουθείτε‘ και στη συνέχεια την επιλογή ‘Να Εμφανίζονται πρώτα

About Ομάδα Σύνταξης 22007 Articles
To LefkadaToday.gr είναι μια σύγχρονη ενημερωτική ιστοσελίδα για όσα συμβαίνουν στην Λευκάδα και την ευρύτερη περιοχή.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.