Θεόδορος Χαλικιάς στον Prisma 91,6: Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί η σχολή Διοίκησης θα μπορούσε να αναβαθμιστεί σε άλλο νησί και όχι στην Λευκάδα. -Λογικό να ενδιαφέρεται ο βουλευτής για τον τόπο, ο κ. Καββαδάς έχει ξεπεράσει το όριο.-


Θέματα της επικαιρότητας σχολίασε ο περιφερειάρχης κ Θοδωρής Χαλικιάς στον Prisma 91,6.

Όπως αρχικά ανέφερε, η προγραμματισμένη για σήμερα Σάββατο συζήτηση του περιφερειακού συμβουλίου στην Λευκάδα,  με αποκλειστικό θέμα τις εξελίξεις στην τριτοβάθμια εκπαίδευση αναβλήθηκε και αναμένεται να υπάρξει εκ νέου συζήτηση περίπου σε δύο εβδομάδες, καθώς όπως ανέφερε   πρόκειται για ένα πολύ σοβαρό θέμα.

 

“Μέσα από αυτή τη συνάντηση θα επιδιωχθεί να παρθεί μία πολιτική απόφαση, ώστε να υπάρξει ένα επιπλέον κείμενο που θα αποσταλεί στον Υπουργό Παιδείας, ωστόσο θα πρέπει να μπει και το δικό μας αίτημα το οποίο θεωρούμε δίκαιο και να τεθεί  με ποια πιο αυστηρή μορφή, καθώς μέσα από το περιφερειακό συμβούλιο θα έχουμε ένα επιπλέον άσσο στην πίεση στον υπουργό.”

Ο κύριος Χαλικιάς εκτίμησε ότι κάποια πράγματα  στη Λευκάδα μπορούμε να τα πετύχουμε μέσω της πίεσης στον Υπουργό, καθώς δεν υπάρχουν προειλημμένες αποφάσεις, όταν ο υπουργός στην τελευταία του κουβέντα είπε ότι θα πρέπει να λάβουμε υπόψη μας και την υφιστάμενη κατάσταση στην Λευκάδα, κάτι που επισημαίνεται και στην επιστολή που αποστείλαμε.

Εκτός από τα διετή προγράμματα  και το Ινστιτούτο κάναμε μία σαφή πρόταση για πανεπιστημιακή σχολή,  μάλιστα  ίσως στη επιστολή δεν το λέμε καθαρά,  αλλά το είχα πει και προσωπικά στον Υπουργό Γιαβρόγλου, αλλά και στο Δημοτικό Συμβούλιο, πως αν δεν μπορέσει να υλοποιηθεί η σχολή των Ναυτιλιακών Σπουδών, της οποίας οι προϋποθέσεις υπάρχουν, να συζητήσουμε μία άλλη πρόταση, καθώς  εγώ και σήμερα αυτή τη στιγμή που μιλάμε,  θεωρώ πως η σχολή Διοίκησης Επιχειρήσεων που υπήρχε,  δεν μπορώ να καταλάβω γιατί θα μπορούσε να αναβαθμιστεί σε ένα άλλο νησί και όχι στη Λευκάδα.

Αν σε αυτή τη σχολή, αναβαθμίσεις το εκπαιδευτικό προσωπικό, η οποία μπορεί να μην είχε κτίριο-αλλά το θέμα αυτό λύνεται-, καθώς υπάρχουν και τα χρήματα για την επισκευή του,   αυτή θα αναβαθμιστεί και το επίπεδο των σπουδαστών αλλά και στο κριτήριο των βάσεων που το είχε χαρακτηρίσει η εκπαιδευτική επιτροπή χαμηλό καιμπορεί να παραμείνει στο νησί.

“Μάλιστα σε αυτό το ενδεχόμενο αναφέρεται και η επιστολή που έχει αποσταλεί  στον Υπουργό η οποία τελειώνει λέγοντας: “Σε καμία περίπτωση δεν μπορεί η Λευκάδα να μείνει έξω από τον χάρτη της ανώτατης εκπαίδευσης”, αυτό σημαίνει ή κρατήστε μία σχολή ή προτείνετε κάτι άλλο. Δεν δεχόμαστε το αν θα  γίνει το Ναυτιλιακών Σπουδών ή τα χάσαμε όλα γιατί δεν γνωρίζουμε σε καμία περίπτωση τι θα συμβεί με την συγκεκριμένη σχολή, παρότι θεωρώ ότι είναι μία πολύ καλή σχολή και μακάρι να γίνει. Ο υπουργός ήταν θετικά διακείμενος, όντως δεν δεσμεύτηκε 100%, αλλά όσο πιέζουμε μπορούμε να το πετύχουμε.”

Αναφερόμενος στην τοποθέτηση του βουλευτή Λευκάδας, Αθανάσιου  Καββαδά  ο οποίος στην Κοπή της πίτας της ΝΟΔΕ  έκανε λόγο για προσπάθεια ακύρωσης του έργου του βουλευτή, από τους ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ,  ο κύριος Χαλικιάς απάντησε ότι ο ίδιος εκπροσωπεί την περιφέρεια και άσχετα με το σε ποιο κομματικό χώρο ανήκει, δεν μπορεί να απαντήσει αν του κάνει κριτική κάποιο κόμμα.

“Υπάρχει μία περίεργη επιμονή του να βγάζει ανακοινώσεις για θέματα για τα οποία δεν έχει ενημερωθεί, δεν τα έχει ζητήσει, δεν έχει ρωτήσει από πριν, μόνο και μόνο για να πει ότι έκανε ένα ερώτημα, είπε.

Μάλιστα στο πρόσφατο ερώτημα του Βουλευτή,  για την επέκταση του γηροκομείου, ο κύριος Χαλικιάς είπε ότι η Ιερά Μητρόπολη ανήρτησε στην ιστοσελίδα της την απάντηση του περιφερειάρχη κυρίου Γαλιατσάτου, που ήταν αιχμηρή προς τον Βουλευτή.

“Αντιλαμβανόμαστε λοιπόν ότι δεν βοηθάνε πάντα προσπάθειες που γίνονται, μόνο και μόνο για να δείξουμε ότι ενδιαφερόμαστε. Λογικό είναι ένας βουλευτής να ρωτάει και να διεκδικεί για τον τόπο του,  αλλά υπάρχει ένα όριο και μάλιστα αυτό το έχει περάσει αρκετά θεωρώ ο κύριος Καββαδάς.”

Ο Αντιπεριφερειάρχης μιλώντας για την  ενεργοποίηση της σελίδας  στο Facebook της περιφερειακής ενότητας Λευκάδας, είπε ότι  ο  στόχος μας είναι η ενημέρωση και όχι η διαφήμιση,  σχετικά με έργα και δράσεις που είναι πάρα πολύ σημαντικές και ίσως δεν έχουν ξαναγίνει.

Όπως είπε για  πρώτη φορά γίνονται έργα συντήρησης και αναβάθμισης του επαρχιακού δικτύου της Λευκάδας, ενώ έδωσε έμφαση στο ότι η Περιφερειακή Ενότητα Λευκάδας είχε κάποια μηχανήματα ανενεργά, ένα αμαξοστάσιο το οποίο είχε ένα “κακό χάλι”, ενώ σε αυτήν την προσπάθεια καθαρισμού που ξεκίνησε από τη Βασιλική προς τη Λευκάδα, ενώ παράλληλα ξεκινά, από τους Σφακιώτες προς την πόλη και στη συνέχεια στο υπόλοιπο οδικό δίκτυο, γίνονται με 4 ίδια μέσα και με χειριστές της Περιφέρειας , καθώς και με κάποιους που προσλήφθηκαν  με οκτάμηνη σύμβαση, για να χαλάσουν όσο το δυνατόν λιγότερα χρήματα και να γίνουν  περισσότερα έργα.

“Υπήρχε ένα μηχάνημα διαγράμμισης, το οποίο σάπιζε και το είχαν φάει τα ποντίκια, που πέρυσι  είχε κάνει μόλις 120 χιλιόμετρα διαγράμμιση και φέτος έχουμε πάρει 20.000 χρώμα για να συνεχίσουμε. Υπήρχε ένα εκχιονιστικό, χωρίς λάστιχα και μπαταρίες που δεν είχε δουλέψει ποτέ,  το οποίο παίζει σημαντικό ρόλο στο άνοιγμα των δρόμων. Αυτό κάναμε μέσα από την ανακοίνωση μας, να αξιοποιήσουμε όλα όσα έχει πληρώσει ο ελληνικός λαός και παρέμεναν ανενεργά, αλλά έχαναν την αξία τους και σάπισαν στο αμαξοστάσια.”

Αναφερόμενος   μάλιστα στο σχόλιο του Δημοτικού συμβούλου Κώστα Γρήγορη ότι σε λίγο η Περιφερειακή Ενότητα θα ανακοινώνει και το γεγονός ότι οι υπάλληλοι πάνε για δουλειά, είπε ότι τα προηγούμενα χρόνια στη θέση αυτή ή σε αντίστοιχες θέσεις, υπήρχαν άτομα πολύ κοντινά στον κύριο Γρήγορη,  περισσότερο φιλικά προσκείμενα, εκεί δεν έκανε κανένα σχόλιο, αλλά σχολίασε το  ότι  καθαρίσαμε  το επαρχιακό δίκτυο με δικά μας μέσα και για πρώτη φορά με τέτοιο τρόπο, καθώς έγινε πάρα πολύ καλή δουλειά.

Ο κύριος Χαλκιάς είπε ότι αν δεν βεβαιωθεί ότι μπορεί να γίνει κάτι δεν το ανακοινώνει ποτέ, λέγοντας ότι εδώ και πάρα πολλά χρόνια πάγιο αίτημα των κατοίκων του Νυδρίου ήταν η πεζοδρόμηση, κάτι που το πετύχαμε με τη συμβολή του περιφερειάρχη, τον τρόπο που ξέρει να διεκδικεί  και καταφέραμε να πάρουμε από το πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων δυόμισι εκατομμύρια ευρώ για την πεζοδρόμηση του Νυδρίου,  ελπίζοντας   ότι  θα έχουμε θετικά αποτελέσματα και για την παράκαμψη Καλαμιτσίου. Πρόκειται για ένα έργο ύψους 3.500.000 που συζητείται τα τελευταία 15 χρόνια και όλοι έλεγαν ότι δεν μπορεί να γίνει.

Για το θέατρο της Λευκάδας με αφορμή την πρόσφατη ερώτηση του βουλευτή, είπε ότι αυτό το έργο το απένταξε ο πρώην περιφερειάρχης κ Σπύρου το 2014, ωστόσο εκεί υπήρχαν πάρα πολλά προβλήματα.

“Προσπαθήσαμε από την αρχή και με την διαχειριστική αρχή στην Κέρκυρα και με παρουσία του περιφερειάρχη  και του Δημάρχου, έχουμε ξεχωρίσει το ανοιχτό με το κλειστό θέατρο, καθώς  ήταν αναγκαία η προϋπόθεση για να γίνει πιο εύκολα, ο Δήμος Λευκάδας τελειώνει την μελέτη για την τελική κατασκευή, ωστόσο τα προβλήματα που υπήρχαν ήταν αρκετά, καθώς δεν μπορείς να πεις ότι συνεχίζω μία αρχική μελέτη καθώς πολλά από τα οποία έχουν κατασκευαστεί έχουν υποστεί φθορές και κάποια πράγματα πρέπει να ξαναγίνουν από άλλους πόρους καθώς από το ΕΣΠΑ δεν μπορείς να ξανά χρησιμοποιήσεις πόρους για κάτι που έχεις  ήδη ξανακάνει.

Επίσης υπάρχουν, απαιτήσεις προηγούμενων εταιρειών που δούλευαν εκεί και ζητούν αποζημιώσεις, καθώς όλα αυτά τα χρόνια που σερνόταν αυτή η κατάσταση δημιούργησε ένα μπάχαλο, με αποτέλεσμα να είναι πάρα πολύ δύσκολο. Τα χρήματα δεν είναι πολλά σε σχέση με αυτό που θέλουμε να πετύχουμε το δύσκολο είναι να ξεμπερδέψουμε αυτό το κουβάρι, λέγοντας ότι το προσπαθούν με κάθε τρόπο ελπίζοντας κάποια στιγμή  η Λευκάδα να  έχει έναν κλειστό χώρο.

Ακούστε όλη την συζήτηση:

About Ομάδα Σύνταξης 27933 Articles
To LefkadaToday.gr είναι μια σύγχρονη ενημερωτική ιστοσελίδα για όσα συμβαίνουν στην Λευκάδα και την ευρύτερη περιοχή.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.