Ζωή Σκιαδά στον Prisma 91,6: “Η λογική της δημοτικής αρχής είναι ότι εμείς τα κάναμε όλα για πρώτη φορά. Υπάρχει η αίσθηση απαξίωσης σε προηγούμενες δημοτικές αρχές.”


Η δημοτική σύμβουλος Ζωή Σκιαδά,  μίλησε στο απογευματινό μαγκαζίνο του Prisma 91,6, κάνοντας έναν απολογισμό, λίγους μήνες πριν τις αυτοδιοικητικές εκλογές.

Αναφερόμενη στο νέο εκλογικό σύστημα της απλής αναλογικής και στις δύο αντικρουόμενες απόψεις περί εφαρμογής του, υπογράμμισε ότι πιστεύει στην λογική της μέσης λύσης και αυτό είναι κάτι που δεν έχουμε δει.

“Γενικότερα ως λαός δεν έχουμε κουλτούρα συνεργασιών, από την άλλη μεριά όμως όταν θα αναγκαστούμε να συνεργαστούμε θα πρέπει να το κάνουμε. Αυτό κάποιες φορές μπορεί να γίνει όχι με αυτοδιοικητικά κριτήρια, κάνοντας μια γενικότερη θεώρηση.

“Ευτυχώς είναι μικρός ο τόπος μας και θα ξέρουμε την αλήθεια, ωστόσο οι αυτοδιοικητικοί πρέπει να ωριμάσουν, καθώς κάποιες φορές τα προβλήματα χρονίζουν εξαιτίας αυτής της έλλειψης ωριμότητας, αλλά και ωριμότητα συνεργασιών,  λέγοντας   ότι τα πράγματα θα είναι δύσκολα στην αρχή.”

Η Ζωή Σκιαδά, επανέλαβε την τοποθέτηση που έχει κάνει πολλές φορές στο δημοτικό συμβούλιο, ότι υπάρχει έλλειμμα Δημοκρατίας στη λειτουργία του δημοτικού συμβουλίου.

“Όταν πήγα στο δημοτικό συμβούλιο, μετά από πολλά χρόνια που είμαι δημοτική σύμβουλος και αφού έλειψα δύο χρόνια, διαπίστωσα 2 πράγματα.

Το πρώτο είναι ότι οι δημοτικοί σύμβουλοι της αντιπολίτευσης είχαν έναν ήπιο εποικοδομητικό ρόλο, δεν δημιουργούσαν γενικότερα προβλήματα, βρισκόμενοι στη σωστή αντιπολιτευτική κατεύθυνση και πολλές φορές με αρωγή στα προβλήματα.

Από την άλλη πλευρά διαπίστωσα ότι δεν υπήρχε ο χρόνος, καθώς οι δημοτικοί σύμβουλοι δεν είχαν ποτέ το χρόνο να τοποθετηθούν και να εκφράσουν την άποψή τους.

Μάλιστα με ενοχλεί πάρα πολύ, ότι πριν ακόμα ξεκινήσουμε, ο κύριος πρόεδρος λέει να σεβαστούμε τον έτσι κι αλλιώς περιορισμένο χρόνο μας.”

Αναφερόμενη στον απολογισμό του δημάρχου η κυρία Σκιαδά, είπε ότι  πολλά από όσα είπε ο δήμαρχος Λευκάδας δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.“Πάρα πολλές φορές έχουμε την αίσθηση της απόλυτης απαξίωσης, όχι μόνο για την προηγούμενη δημοτική αρχή, αλλά και για όλους τους δημάρχους και τις που προσπάθησαν να κάνουν πράγματα.

Εγώ είμαι πολύ υπερήφανη που ήμουν στη δημοτική αρχή του κυρίου Αραβανή, όπως και πολύ περήφανη που ήμουν  αντιδήμαρχος με τον κύριο Σκληρό, καθώς θεωρώ ότι ήταν δύο από τις καλύτερες τετραετίες της Λευκάδας.

Η προηγούμενη δημοτική αρχή,  τότε μέσα σε τρεισήμισι χρόνια, έπρεπε να εφαρμόσει τον Καλλικράτη, καθώς τους πρώτους έξι μήνες δεν είχαμε  καν δικαίωμα υπογραφής, μέχρι να συσταθούν τα νομικά πρόσωπα.

Όλα αυτά τα περιγράφω για να δείτε το σκηνικό που υπήρχε, επίσης βρήκαμε πάρα πολλά χρέη από τους πρώην δήμους, θυμίζοντας το Δεκέμβρη του 2014, τις κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών που είχαμε, αντιμετωπίζοντας και τα πρώτα χρόνια της κρίσης. Παρόλα αυτά καταφέραμε να δρομολογήσουμε πράγματα,  και να συνεχίσουμε τα πράγματα από εκεί που είχαν μείνει. Ο δήμαρχος Λευκάδας ανέφερε στο δημοτικό συμβούλιο ότι τα έργα δεν έχουν πάτρωνες, εγώ θα πω ότι πρέπει να  έχουν αν δεν είχαν.

 Δεν πρέπει όλοι να γνωρίζουμε ότι η ξύλινη γέφυρα, που τη φωτογραφίζουν όλοι και υπάρχει στα προφίλ στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης την έχει κάνει ο κύριος Σκληρός;

Δεν ξέρουμε ότι η Μαρίνα Λευκάδας έχει γίνει επί Σπύρου Μαργέλη;

Δεν ξέρουμε ότι τα σκουπίδια ξεκίνησαν από τον κύριο Φέτση και προχώρησαν με τον ίδιο  σχεδιασμό από τον κύριο Αραβανή;

Μάλιστα είπε ότι όταν ανέλαβε ο κύριος Δρακονταειδής, κάποια στιγμή αποφάσισε να αλλάξει το σχεδιασμό, να δημιουργήσει ΧΥΤΥ στη Λευκάδα και μέχρι τον Ιούλιο του 2016, όλη η κατάσταση σερνόταν.

“Από το 2016 και μετά, αποφάσισε να ακολουθήσει την πεπατημένη, την μελέτη και τις εργασίες που ήδη είχαν γίνει ωστόσο η Λευκάδα έχασε πολύτιμο χρόνο.”

Σε συνέντευξή του τον Δεκέμβρη του 2014, είχε πει ότι η ΜΟΠΑΚ, θα έχει δημοπρατηθεί μέχρι το καλοκαίρι του 2015 και ολόκληρο το έργο θα είναι έτοιμο το 2017, τελειώνει το 2018 και ΜΟΠΑΚ δεν έχουμε δει, ο δεματοποιητής δεν λειτουργούσε πριν από λίγο καιρό, τα σκουπίδια καίγονται, η αποκατεστημένη ΧΑΔΑ που έγινε από τον κύριο Φέτση, έχει μπαζωθεί από σκουπίδια, ενώ χάσαμε και το στοίχημα της ανακύκλωσης.

Σε άλλο σημείο η κυρία Σκιαδά ανέφερε, ότι η δημοτική αρχή ενοχλείται από οποιαδήποτε κριτική και αν γίνεται, οτιδήποτε  και αν λέγεται και αυτό είναι παράδοξο.

“Επί της ουσίας θέλουν μία αντιπολίτευση χωρίς αντιπολίτευση”, λέγοντας ότι η ίδια νιώθει πολύ άτυχη που τα προηγούμενα χρόνια δεν είχε την αντιπολίτευση της σημερινής Δημοτικής Αρχής.

“Έχω ζήσει τον κύριο Δρακονταειδή ως αντιπολίτευση δύο τετραετίες, στην μία μάλιστα ήμασταν μαζί αντιπολίτευση, είχε πάντα όσο χρόνο ήθελε να μιλάει, είχε χρόνο όσο ήθελε να καταγγέλλει και καλά έκανε,  γιατί αυτός είναι ο ρόλος του, να παροτρύνει και ότι κάνει αντιπολίτευση.

Σε συνέχεια του απολογισμού της  Δημοτικής Αρχής που πραγματοποιήθηκε τον Ιούνιο του 2018 και στην αναφορά του δημάρχου ότι παρέλαβε έναν δήμο με οικονομικά και διοικητικά προβλήματα και στην ερώτησή της να διευκρινίσει από το δημοτικό  συμβούλιο, τι εννοεί, καθώς παρέλαβε και οργανισμό και υπαλλήλους που δεν έχουν αλλάξει θέση, καθώς και  να πει ποια είναι τα οικονομικά προβλήματα, καθώς  όταν δεν βρήκε κανένα, απέφυγε να απαντήσει.

Επίσης από ένα μικρό χώρο βρεθήκαμε σε έναν χώρο 2.500 τετραγωνικών, αυτό έγινε από τον προηγούμενο δήμαρχο Κώστα Αραβανή και  σε αυτό το χώρο πήγαμε εξαιτίας του συγκεκριμένου δημάρχου.

Στο επιχείρημα του δημάρχου ότι ο δήμος έχει περισσότερα έσοδα,  καθώς διαρθρώθηκαν  οι  υπηρεσίες με καλύτερο τρόπο,  θύμισε  ότι η δημοτική αρχή  έχει προχωρήσει σε αύξηση των τελών καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού, από 15 έως 32 τοις εκατό, από 1-1-2017.

“Επικαλείται την λειτουργία του Δεματοποιητή, ο οποίος δεν λειτούργησε από  τότε, όμως οι δημότες έχουν  ένα εκατομμύριο ευρώ για την λειτουργία του.”

“Όταν τον ρώτησα στο δημοτικό συμβούλιο μήπως έπρεπε με κάποιον τρόπο να επιστραφούν αυτά τα χρήματα στους δημότες, απάντησε ότι έχουν απορροφηθεί σε άλλες ανάγκες, όπως οι επεκτάσεις του ηλεκτροφωτισμού.”

Επίσης στον ισχυρισμό του ότι για πολλά χρόνια δεν είχαν γίνει παρεμβάσεις στο κοιμητήριο, ανέφερε ότι η πλακόστρωση του παλιού νεκροταφείου, έγινε την προηγούμενη τετραετία, καθώς χρησιμοποιήσαμε τα οκτάμηνα για τις εργασίες αυτές.

Σας φέρνω αυτά τα μικρά παραδείγματα, για να σας δείξω ότι η λογική του δήμου είναι ότι όλα εμείς τα κάναμε για πρώτη φορά, λέγοντας ότι αυτή δεν είναι μία λογική που μπορεί να οδηγήσει πουθενά.

Στο ερώτημα αν θα είναι η ίδια υποψήφια, ανέφερε ότι είναι κάτι που δεν σκέφτεται, ωστόσο με  την λογική του “ποτέ μη λες ποτέ”, άφησε ένα παράθυρο ανοιχτό.

About Ομάδα Σύνταξης 28509 Articles
To LefkadaToday.gr είναι μια σύγχρονη ενημερωτική ιστοσελίδα για όσα συμβαίνουν στην Λευκάδα και την ευρύτερη περιοχή.

1 Comment

 1. Το κοινοβουλευτικό σύστημα των αιρετοτήτων και στην κεντρική πολιτική σκηνή και στις περιφέρειες ( το πώς μεταφέρθηκε αρχικά παγιδευμένο απ τα Οθωνικά χρόνια ως τεχνική απ το κέντρο στις επαρχίες είναι άλλο θέμα ), είναι σύστημα που απαιτεί και υποβάλει και την αίσθηση της συνέχειας απ όλλυς τους μετέχοντες και συμμετέχοντες . Και χωρίς αυτή την αίσθηση και εφηρμοσμένη εκάστοτε πρακτική του συνεχούς δεν μπορούν να δομηθούν λύσεις ολοέν και γενικότερες και πλατύτερες που να αντανακλούν και το επίπεδο πολιτισμικής συγκυρίας της κάθε εποχής και να στοχεύουν στην παραπέρα συμβατότητα των μορφών της κοινωνικής εξέλιξης με τις πρακτικές διευθέτησης των παραμέτρων της εξέλιξης.
  Στην Ελλάδα ο βαθμός αποδοχής της συνέχειας πολιτικοδιαχειριστικά είναι μειωμένος μέχρι και εξαρθρωμένος – το γιατί είναι κατανοητό- με αποτέλεσμα να απουσιάζει μόνιμα η αναγκαία ιστορική γνωσιακή θεσμική συνέχεια ως προηγούμενη βάση για την περαπέρα ανέλιξη μοιραία της κοινωνικής διεργασίας. ΄
  Η απαραίτητη διεργασία των πολιτών και των εκάστοτε αρχόντων, ότι αποτελούν όλοι μέλος και μέρος της ιστορίας που εξελίσεται και ταυτόχρονα μια διαβατική υπαρκτική γενεαλογικά οντότητα που οφείλει έστω και στο ελάχιστο να συγκροτήσει στην εποχή της συνεκτικότερα την σχέση κοινωνίας και πολιτειακών θεσμών, αποτελεί την βάση που οργανώνονται οι όποιες θεσμικές εφηρμοσμένες ασυνέχειες, που το μόνο που κάνουν είναι να μην δίνουν συνεχής μόνιμες λύσεις σε κάθε πρόβλημα με ενσωματωμένη δυνάμει την δυνατότητα αντιμετώπισης των νέων συνθετοτήτων της κοινωνικής εξέλιξης.
  Συστήματα διοικητικά και δομές ή πλέγματα αποφάσεων και λύσεων που δεν εμπεριέχουν την δυνατότητα ακόμα και πρόληψης παραμέτρων της κοινωνικής σύνθετης εξέλιξης, λειτουργούν πυροσβεστικά και επιφανειακά στην μικρή διάρκεια του χρόνου- βραχυχρόνια- χωρίς συνεχές ούτε μεσοχρόνιο αποτέλεσμα.
  Η μόνιμη πλέον και νοσηρή κανονικότητα ,σύμφωνα με την οποία, το κράτος κάθε φορά θα αναγεννηθεί και θα αανασυσταθεί με την εκλογή άλλων κομμάτων, οι περιφέρειες και οι Δήμοι θα ανασυσταθούν κάτω από την επίδραση του νέου σχήματος κάθε φορά θα θα ξαποστείλει το παλιό φθαρμένο και παρακμιακό, και οι εκάστοτε φούσκες απόψεις για τον μετασχηματισμό σε μια νύχτα ή τριετία όλο του μέχρι κάθε δορά τότε οικοδομήματος ( για να αποκτήσει- προσχηματικά όμως-ουσία ο όρος επικοδόμημα ), καλά είναι να πάψουν και να εκλείψουν.
  Ειδ άλλως θα προκύπτουν συνεχείς παθολογικές καταστάσεις λόγω της συνέχειας των ασυνεχειών στην διαχείρηση του κοινωνικού.. που με την σειρά τους θα υποβάλλουν και θα ερμηνεύουν και τις ατομικές παθολογικότητες των ασυνεχών υπάρξεων των ανθρώπων.

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.