Ερώτηση του βουλευτή Λευκάδας Θανάση Καββαδά την οποία συνυπογράφουν 43 βουλευτές της ΝΔ για να αρθεί η «ομηρία» των περίπου 70.000 πολιτών που έχουν λάβει δανειοδότηση σε ελβετικό φράγκο


Αθήνα 06 Φεβρουαρίου 2018

 

Ερώτηση του βουλευτή Λευκάδας Θανάση Καββαδά την οποία συνυπογράφουν 43 βουλευτές της ΝΔ για να αρθεί η «ομηρία» των περίπου 70.000 πολιτών που έχουν λάβει δανειοδότηση σε ελβετικό φράγκο

 

Τη  λήψη νομοθετικών πρωτοβουλιών προκειμένου να αρθεί η «ομηρία» των περίπου 70.000 πολιτών που έχουν λάβει δανειοδότηση σε ελβετικό φράγκο, μετά τις πρόσφατες δικαστικές αποφάσεις εφετείων της χώρας που τους δικαιώνουν, ζητά με ερώτηση προς τον υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης, ο βουλευτής Λευκάδας Θανάσης Καββαδάς, που συνυπογράφουν ακόμη 43 βουλευτές της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας.

Στην ερώτηση αναφορά γίνεται στο γνωστό πρόβλημα των περίπου 70.000 πολιτών που έχουν λάβει κυρίως κατά τα έτη 2005-2008 δάνεια σε Ελβετικό φράγκο και έχουν βρεθεί σε δραματική θέση μετά την απόφαση της Ελβετικής Κεντρικής Τράπεζας να απελευθερώσει την ισοτιμία του φράγκου έναντι του ευρώ. Το γεγονός αυτό, αύξησε το άληκτο κεφάλαιο του δανείου τους, ακόμη και αν εξακολουθούσαν να πληρώνουν κανονικά τη δόση του δανείου τους και τονίζεται χαρακτηριστικά ότι δάνεια ύψους 7 δις ευρώ, τα οποία σήμερα -μετά την αλλαγή της ισοτιμίας- αποτιμώνται ως συνολικής αξίας περίπου 9 δις ευρώ.

Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στις πρόσφατες δικαστικές αποφάσεις με αριθμό 457/2017 Τριμελούς Εφετείου Ναυπλίου, 791/2017 του Τριμελούς Εφετείου Πειραιά και 48/2018 Τριμελούς Εφετείου Ναυπλίου, με τις οποίες δικαιώνονται δανειολήπτες και υποχρεώνεται η τράπεζα από την οποία είχαν λάβει δάνεια σε ελβετικό φράγκο, να δεχτεί την εξόφληση των δανειακών τους υποχρεώσεων με την ισοτιμία ευρώ-ελβετικού φράγκου, που ίσχυε κατά την ημερομηνία εκταμίευσης των δανείων τους.

Στο πλαίσιο αυτό, οι βουλευτές της ΝΔ υπενθυμίζουν ότι «προεκλογικά ο ίδιος ο κ. Τσίπρας είχε δεσμευτεί για τη λήψη σχετικής νομοθετικής ρύθμισης, ενώ ο κ. Σταθάκης, ως Υπουργός Οικονομίας Ανάπτυξης και Τουρισμού, είχε δεσμευτεί ότι θα μεριμνήσει για την επίλυση του ζητήματος». Δεδομένων των πρόσφατων δικαστικών αποφάσεων ζητούν από την κυβέρνηση να ξεκαθαρίσει τις προθέσεις τις σχετικά με τη λήψη σχετικής νομοθετικής ρύθμισης και ερωτούν τον αρμόδιο Υπουργό εάν προτίθεται να προβεί σε συγκεκριμένη νομοθετική ρύθμιση, που «θα καθορίσει ως δεσμευτική τη συναλλαγματική ισοτιμία ευρώ-ελβετικού φράγκου, που ίσχυε κατά την ημερομηνία εκταμίευσης των δανείων». Τέλος, οι βουλευτές της ΝΔ ζητούν ενημέρωση σχετικά με την πρόοδο των διαβουλεύσεων της κυβέρνησης με τα εμπλεκόμενα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα προκειμένου να βρεθεί λύση για τα δάνεια σε ελβετικό φράγκο».

Για να δείτε την ερώτηση των 43 βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας πατήστε εδώ

LefkadaToday.gr – Σημαντική Ενημέρωση:

Στο πλαίσιο της νέας πολιτικής του Facebook, πολλές από τις αναρτήσεις μας, είναι πιθανόν να μην σας εμφανίζονται στο news feed τόσο συχνά όσο παλιότερα. Προκειμένου να μην χάνετε καμία από τις αναρτήσεις μας, ακολουθήστε την παρακάτω απλή διαδικασία:
– Στη σελίδα του Lefkada Today στο Facebook, Επιλέξτε το κουμπί ‘Ακολουθείτε‘ και στη συνέχεια την επιλογή ‘Να Εμφανίζονται πρώτα

About Ομάδα Σύνταξης 23010 Articles
To LefkadaToday.gr είναι μια σύγχρονη ενημερωτική ιστοσελίδα για όσα συμβαίνουν στην Λευκάδα και την ευρύτερη περιοχή.

1 Comment

 1. Είναι εξόφθαλμο και φανερό ότι η αξιακή διάσταση των ακινήτων προσδιορίζει κυρίως και την δανειακή σχέση περισσότερο από το εισοδηματικό του δανειοδοτηθέντα. Το όλο μοντέλο της κληρονομικής δημοκρατίας δεν θέλει να δεχτεί αυτό τον κανόνα αλλά επιμένει ότι το ποσό του δανεισμού προσδιορίζει και την αξία του ακινήτου. ( Οσο εισόδημα και να έχει ο υποψήφιος δανειζόμενος δεν έπαιρνε δάνειο αν δεν επαρκούσε η αξία του ακινήτου.Μονο και μόνο αυτό δείχνει την πραγματικότητα).
  Με την κατάρευση και χρεωκοπία της χώρας το πάγιο οικοδομικό κεφάλαιο της χώρας έφαγε φωτιά και κατακρημνίσθηκε αξιακά. Και για έναν πρόσθετο λόγο που δεν τον αναφέρει καμμία ώς τώρα κυβέρνηση από το 2008.Διότι η μείωση της αξίας ( ώς αποτίμηση σε νόμισμα ) του ακινήτου είναι δυνδιασμένη και με το ύψος της νομισματικής κυκλοφορίας διότι πάντα το ακίνητο ήταν διαρκές μακροχρόνιο αγαθό και εμπόρευμα με υψηλό κόστος συναλαγής. Σε μια χώρα χρεωκοπημένη από το 2010 επίσημα, που έλειπαν και τα κέρματα ( αυτό σημαίνει χρεωκοπία) που να βρεθεί ύψος χρήματος να κινηθεί το ακίνητο.?? Άρα η κατρακύλα της αξίας και της αποτίμησης εν τη πράξει των ακινήτων ήταν και είναι τρομακτική μια και δεν υοάρχει η ποσότητα χρήματος για να τα κουνήσει ώς αγορά. Πλέον των βαρυτάτων φόρων που σκόπιμα ώς ενφια 9 χρόνια επέβαλαν στα ακίνητα, οδήγησε , πλέον μαζί με τους άλλους αυξημένους φόρους ,σε κατάρευση της ακινητοποιήσεως και ώς αγοραπωλησία και σπουσία συντήρησης των ακινήτων. Άρα πρόσθετη απαξίωση.
  Στο ερώτημα αν η εξουσίες στην Ελλάδα θέλουν να αφήσουν τους πολίτες χρεωμένους μετά θάνατον η απάντηση ειναι καταφατική.Α) Γιατί αν δεν ήθελαν και δεν το επεδίωκαν ενεργητικά , τα πιστωτικά ιδρύματα με νόμο του κράτους θα έπαιρναν τα προσφερόμενα δανειοδοτηθέντα ακίνητα απ τους πολίτες και θα συμψήφιζαν με το χρέος.
  Β) Γιατί αν το κράτος ήθελε να απονείμει δικαιοσύνη και σταθερότητα στην κοινωνικοοικονομικη ζωή ( που δεν θέλει) θα προσάρμοζε τα δάνεια στις αξίες των ακινήτων. Γ) Γιατί ηια τα δανειοδοτηθέντα υποθηκευμένα ακίνητα θα τακτοποιούσε την καταβολή του ενφια και ώς υποχρέωση του πιστωτή και του δανειοδοτηθέντα μαζί.Διότι το υποθηκευμένο ακίνητο ανήκει ώς ιδιοκτησία και στον δανειστή και στον δανειολήπτη. Διότι το δανειοδοτηθέν ακίνητο για να το πουλήσει ο δανειζόμενος πρέπει να του το επιτρέψει αυστηρά ο πιστωτής ( δανειστής).
  Δ) Γιατί την αξία του προς δανειοδότηση ακινήτου ( για να προσδιορισθεί το ύψος του δανείου) την προσδόρισε το μέγιστο ή την αποδέχτηκεο ο πιστωτής και με βάση αυτή την αξία χορηγήθηκε το συγκεκριμένο ύψους δανείου.
  Ε) Γιατί τα εισοδήματα του δανειζόμενου την εποχή λήψης του δανείου τα αποδέχτηκε ώς ύψος ο πιστωτής και ότι με αυτά μπορούσε στον χρόνο δανεισμού ο δανειζόμενος να ικανοποιήσει το χορηγηθέν ύψος δανείου. Τα εισοδήματα όμως αυτά το ίδιο το κράτος -η ανώτατη και αόρατος αρχή σαν την φιλική εταιρεία-τα επόμενα τα προσδιόρισε φορολογικά αλλέως τα επόμενα -απ την λήψη του δανείου-χρόνια.
  Τα δάνεια σε Ελβετικό Φράγκο δεν είναι παρά μια υποπερίπτωση ( σημαντική μια σε ο δανεισμός σε εξωτερικό νόμισμα μόνο σε νοσηρές κοινωνικές και οικονομικές καταστάσεις εμφανίζεται , και αυτό έγινε με την άδεια του επίσημου κράτους στην Ελλάδα) του συνολικού δανειακού προβλήματος στην Ελλάδα.

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.