Εκπαιδευτική επίσκεψη του 2ου ΓΕΛ Λευκάδας στο CERN


Τριαντατρείς μαθητές της Β΄και Γ΄Λυκείου του 2ου ΓΕΛ Λευκάδας με συνοδούς καθηγητές  το Δντη Κων.Αραβανή  και τους εκπαιδευτικούς Σωτ.Χόρτη και Παν. Παραστατίδη, στις 2 Φεβρουαρίου 2018, επισκέφθηκαν το  Κέντρο Ευρωπαïκών Πυρηνικών Ερευνών CERN στη Γενεύη, στα Γαλλοελβετικά σύνορα, ,ύστερα από αίτημα του σχολείου και πρόσκληση από το Κέντρο Ερευνών.

Οι μαθητές ξεναγήθηκαν και ενημερώθηκαν στο Αμφιθέατρο του CERN ,για το τί είναι το CERN και ποιά προγράμματα υλοποιούνται, για τις βασικές αρχές λειτουργίας των επιταχυντών, συγκρουστών και ανιχνευτών, και τα πειράματα που λαμβάνουν χώρα.

Στη συνέχεια, επισκέφθηκαν την τεχνική βάση του SM18 και έγινε αναλυτική παρουσίαση από τους επιστήμονες- μηχανικούς κ. Διαμαντόπουλο, κ. Παπαστεργίου και κ. Τρικούπη, των χαρακτηριστικών των υλικών και συσκευών που χρησιμοποιούνται στα πειράματα και τί επιτυγχάνουν. Αμέσως μετά, η ομάδα των μαθητών επισκέφθηκε το χώρο του 1ου συγχροκύκλοτρου, το οποίο σήμερα δεν λειτουργεί. Εκεί έγινε μια ιστορική αναδρομή  στους επιστήμονες ερευνητές και νομπελίστες και στα μεγάλα επιτεύγματα της σύγχρονης σωματιδιακής Φυσικής (σωμάτιο Higgs, ανακάλυψη του www κ.λ.π)

Το απόγευμα της ίδιας μέρας η Δρ. Φυσικός κ. Δέσποινα Χατζηφωτιάδου, ερευνήτρια και εκ των υπευθύνων του πειράματος ALICE, μας έκανε ειδική ξενάγηση στο χώρο του ALICE κατεβαίνοντας στο τούνελ σε βάθος περίπου 60 μ., εξηγώντας μας τα πειράματα τα οποία γίνονται στο χώρο αυτό. Ενημερωτικά ο μεγάλος κυκλικός επιταχυντής LHC έχει μήκος 27 χλμ., βρίσκεται σε μεσο βάθος 100 μ. και κατά μήκος του γίνονται τα πειράματα ALICE, CMS, LHCb, ATLAS. Οι διαστάσεις του τούνελ έχουν τις διαστάσεις σηράγγων οδικών αξόνων, στα δε 8 σημεία- τομές για  την είσοδο στο LHC εχουν  διαστάσεις περίπου 30μ. x 30μ.

Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού μας ακολουθήσαμε τη διαδρομή Λευκάδα- Ηγουμενίτσα(F/B) για Ανκόνα- Μιλάνο- Αόστα- Σαμονί- Ανεσί- Γενεύη- Βενετία- Ανκόνα(F/B) για Ηγουμενίτσα- Λευκάδα. Παράλληλα με το εκπαιδευτικό και επιστημονικό σκέλος της επίσκεψης μας, είχαμε τη δυνατότητα να ξεναγηθούμε στο Μιλάνο (Όπερα- Duomo- Κάστρα- Κεντρική Πλατεία), Ανεσί (Γαλλική πόλη δίπλα στα Γαλλοελβετικά σύνορα με ιδιαίτερο φυσικό κάλλος), τη Γενεύη και τη λίμνη Leman, και τέλος τη Βενετία (Πλατεία Αγ. Μάρκου, βόλτα στα κανάλια επίσκεψη σε βιοτεχνία κατασκευών από γυαλί). Η Βενετία πέρα από την ομορφιά της είχε και ένα ιδιαίτερο βενετσιάνικο χρώμα λόγω του καρναβαλιού με παραδοσιακές βενετσιάνικες στολές και μάσκες.

Η επίσκεψη αυτή στο CERN έδωσε τη δυνατότητα- πέρα από το γενικό ενδιαφέρον- να έρθουν σε επαφή οι μαθητές μας, στην πλειοψηφία τους της θετικής κατεύθυνσης, να ζήσουν από κοντά και να πάρουν μια γεύση από τη σύγχρονη σωματιδιακή Φυσική, τις υψηλές ενέργειες και την τεχνολογία των υλικών.

Το κέντρο ερευνών CERN

To GLOBE

Στον SM18 με τον κύριο Παπαστεργίου

Προσομοίωση του επιταχυντή σωματιδίων στον SM18

¨Εξω απο τον SM18

Στο πρώτο συγχροκύκλωτρο με τον κύριο Διαμαντόπουλο

Μέσα στον ανιχνευτή ALICE με την Δρ. Χατζηφωτιάδου

Μπροστά απο ομοίωμα του επιταχυντή

Στην πλατεία με το  Ρολόι στη Γενεύη

Ανεσί, Γαλλία

Χιονισμένες Άλπεις

Γαλλοιταλικά σύνορα, πέρασμα απο το τουνελ στο Mont Blanc

 

Μιλάνο, στο οπερατικό θέατρο η Σκάλα του Μιλάνο

Μιλάνο, Πλατεία Πίατσα Ντελ Ντουόμο μπροστά απο τον καθεδρικό ναό

Στα κανάλια της Βενετίας

Στην πλατεία του Αγίου Μάρκου στη Βενετία

Ανκόνα, στο λιμάνι

LefkadaToday.gr – Σημαντική Ενημέρωση:

Στο πλαίσιο της νέας πολιτικής του Facebook, πολλές από τις αναρτήσεις μας, είναι πιθανόν να μην σας εμφανίζονται στο news feed τόσο συχνά όσο παλιότερα. Προκειμένου να μην χάνετε καμία από τις αναρτήσεις μας, ακολουθήστε την παρακάτω απλή διαδικασία:
– Στη σελίδα του Lefkada Today στο Facebook, Επιλέξτε το κουμπί ‘Ακολουθείτε‘ και στη συνέχεια την επιλογή ‘Να Εμφανίζονται πρώτα

About Ομάδα Σύνταξης 26158 Articles
To LefkadaToday.gr είναι μια σύγχρονη ενημερωτική ιστοσελίδα για όσα συμβαίνουν στην Λευκάδα και την ευρύτερη περιοχή.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.