Δήλωση βουλευτή Λευκάδας Θανάση Καββαδά για την πρόσφατη πυρκαγιά στη χωματερή και τη διαχείριση των σκουπιδιών στη Λευκάδα


«Έπειτα από μια σωρεία διαχειριστικών λαθών, ολιγωριών, καθυστερήσεων και αναβολών έχουμε φτάσει πλέον σε ένα πολύ επικίνδυνο αλλά και κρίσιμο σημείο στο θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων στη Λευκάδα.

Η πρόσφατη πυρκαγιά στο χώρο εναπόθεσης των σκουπιδιών του νησιού, καταδεικνύει το πόσο ευαίσθητη και ακραία έχει γίνει πλέον η κατάσταση.

Δίπλα σε σχολεία και κατοικίες, εκλύονται τοξικές ουσίες που θέτουν σε κίνδυνο την υγεία και τη ζωή των συνανθρώπων μας, δημιουργώντας παράλληλα ανυπολόγιστη ζημιά στο φυσικό περιβάλλον, τις συνέπειες της οποίας ακόμη δεν γνωρίζουμε.

Τουλάχιστον δύο χρόνια τώρα οι Λευκαδίτες πληρώνουν αυξημένα τέλη που επέβαλε η δημοτική αρχή για έναν δεματοποιητή που δεν λειτουργεί, ή που λειτούργησε ανεπαρκώς και για πολύ μικρό χρονικό διάστημα, χωρίς να λύνει το πρόβλημα.

Την ίδια ώρα η Μονάδα Προεπεξεργασίας Ανακύκλωσης και Κομποστοποίησης  (ΜΟ.Π.Α.Κ.) των απορριμμάτων παραμένει στα χαρτιά και το μόνο που ακούμε είναι υποσχέσεις ότι θα ολοκληρωθεί, ενώ δεν έχει καν ξεκινήσει ούτε ως προκήρυξη έργου!

Σαφώς το πρόβλημα της διαχείρισης των σκουπιδιών και η επίλυσή του είναι αποκλειστική ευθύνη των δημοτικών αρχών. Όσο όμως δεν λύνεται, προκαλείται μια σειρά ερωτημάτων στα οποία εκτιμώ ότι όλοι οι Λευκαδίτες θέλουν απαντήσεις:

 1. Διενεργούνται μετρήσεις ποιότητας του αέρα στην περιοχή πλησίον της χωματερής ώστε να υπάρχει σαφής εικόνα για τους κινδύνους στους οποίους πιθανώς να εκτίθενται τα παιδιά μας και οι πολίτες;
 2. Διενεργούνται έρευνες για τις επιπτώσεις που προκαλεί η χωματερή στο φυσικό περιβάλλον και κυρίως στον υδροφόρο ορίζοντα και το θαλάσσιο πλούτο;
 3. Ποια είναι η διαχείριση των χρημάτων που εισέπραξε ο Δήμος από τα αυξημένα τέλη που επέβαλε την τελευταία διετία για τη λειτουργία ενός δεματοποιητή που απλά δεν έχει τεθεί σε οριστική λειτουργία;
 4. Πώς σκοπεύει η δημοτική αρχή να αντιμετωπίσει το φαινόμενο της συσσώρευσης των σκουπιδιών στον υπάρχοντα χώρο εναπόθεσης; Ακόμη και με το δεματοποιητή, έχει προβλεφθεί η επάρκεια του χώρου μέχρι την λειτουργία της ΜΟΠΑΚ;
 5. Σκοπεύει ο Δήμος να ανακοινώσει πλήρες και αναλυτικό χρονοδιάγραμμα δεσμευτικών ενεργειών για το πως θα διαχειριστεί το πρόβλημα των σκουπιδιών ή θα συνεχίσει αποσπασματικά να ενημερώνει θολώνοντας περισσότερο τα νερά;

Θα ήταν χρήσιμο για όλους να δοθούν απαντήσεις ώστε η κοινωνία να γνωρίζει επακριβώς τι πραγματικά συμβαίνει, όχι για να κατανείμει ευθύνες (αυτό άλλωστε στις δημοκρατίες γίνεται στις εκλογές) αλλά γιατί έχει δικαίωμα στην ενημέρωση, στην προστασία της και στο δημόσιο έλεγχο».

About Ομάδα Σύνταξης 28442 Articles
To LefkadaToday.gr είναι μια σύγχρονη ενημερωτική ιστοσελίδα για όσα συμβαίνουν στην Λευκάδα και την ευρύτερη περιοχή.

1 Comment

 1. O Πληρεξούσιος ( παλαιότερος όρος του Βουλευτή) του Νομού στο Εθνικό κοινοβούλιο , και εκπρόσωπος των πολιτών, πρωτοπόρος ως πρέπει άμεσα να κινητοποιήσει και τους πολίτες – τον Δήμο πολιτών που προηγείται της δημοτικής αρχής και την συγκροτεί – να παρουσιάσουν και σχέδιο ως επιστημονικό εγχώριο τεχνολογικό δυναμικό και με την βοήθεια του κράτους σε τεχνική βοήθεια και τεχνογνωσία ,για την δημιουργία εργοστασίου- τελευταίου τύπου – για την διευθέτηση των σκουπιδιών.
  Δεν είναι καλύτερες κοινωνικά και αποτελεσματικότερες διεκδικητικά οι Σκανδιναυικές κοινωνίες με τα ολοκληρωμένα εργοστάσια επεξεργασίας των σκουπιδιών.
  Η φωτιά στα σκουπίδια, νομοτελειακά ( μοιραία ) θα επερχόνταν εφ όσον η απόθεση γίνεται χύδην, και αυτό είναι και προειδοποίηση μια και τα σκουπίδια κερδίζουν ολονέν χώρο και έδαφος χωρίς να μπορούν να αντιμετωπισθούν .Και μαζί εξαπλούνται οι παρενέργειες- όπως η φωτιά, τα επικίνδυνα αέρια οι μυρωδιές, τα μικρόβια και ότι άλλο- που τα σκουπίδια χύδην εξασφαλίζουν.
  Η προοπτική ( το προ-ορισμένο ) των χύδην εν αποθέσει σκουπιδιών δεν μπορεί παρά νάναι η συνολική κοινωνική παρακμή ( δηλαδή η αλλοίωση του χώρου και του τόπου προοδευτικά).
  Η παρακμή δεν είναι η κατάσταση που επιτρέπει να αναζητηθούν ευθύνες, γιατί και η διάθεση αναζήτησης ευθυνών μειούται -χάνεται- και αυτή προοδευτικά .
  Τα σκουπίδια που κερδίζουν έδαφος και η μειούμενη πλέον διάθεση των ανθρώπων να αντιμετωπίσουν τα σκουπίδια, είναι το ταυτάριθμο της παρακμής.

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.