Γιάννης Στέφος στον Prisma 91,6: “Κάποιοι δήμαρχοι δεν θέλουν την απλή αναλογική γιατί είναι κολλημένοι στην καρέκλα και ξέρουν ότι θα απομακρυνθούν.”Την πολιτική επικαιρότητα σχολίασε στο απογευματινό μαγκαζίνο του Prisma 91,6 βουλευτής Ιωαννίνων ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Στέφος.

Ο κύριος Στέφος αναφέρθηκε στην τροπολογία που κατέθεσαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και αφορούσε την δυνατότητα διεξαγωγής διπλών εκλογών τον Μάιο του 2019, για να υπάρξει μία ομαλή μετάβαση από τον Καλλικράτη στον Κλεισθένη, καθώς υπήρχαν και κάποιες φωνές που έκαναν λόγο για συνταγματικότητα της παραμονής του χρόνου των αιρετών, λέγοντας ότι θεώρησαν σκόπιμο να μην παίζουν με αυτά τα ζητήματα.

“Η πρώτη εφαρμογή του νόμου θα φέρει τις εκλογές ή λίγο πιο σύντομα, ωστόσο μέσα στα χρονικά όρια που προέβλεπε ο προηγούμενος νόμος και ο κύριος Σκουρλέτης σωστά  έκανε δεκτή την τροπολογία.”

Η πρόθεση της κυβέρνησης ωστόσο δεν είναι να κάνει τριπλές εκλογές, αλλά να εξαντληθεί η τετραετία, ωστόσο μπορεί να προκύψει ένα απρόβλεπτο γεγονός, με το σύνταγμα να δίνει τη δυνατότητα να γίνουν και εθνικές εκλογές, όμως  δεν μπορούν να χαρακτηριστούν ως πρόωρες, καθώς ήδη μπαίνουμε στον τέταρτο χρόνο διακυβέρνησης και αν υποθετικά αυτές πραγματοποιηθούν στο Μάιο πρακτικά θα έχει εξαντληθεί η τετραετία.

Σχολιάζοντας την κριτική που ακούγεται για τον Κλεισθένη ο κύριος Στέφος ανέφερε ότι επειδή και ο ίδιος προέρχεται από την αυτοδιοίκηση και αναφερόμενος στα φαινόμενα διαπλοκής και διαφθοράς τα οποία επικαλείται ο κύριος Πατούλης είπε ότι  δεν θα υπάρξουν.

“Ο Κλεισθένης 1 αυτό το οποίο επιδιώκει είναι  να ρίξει μία κουλτούρα συνεργασίας, καθώς δεκάδες Ευρωπαϊκές χώρες, έχουν συστήματα απλής αναλογικής τόσο στις εθνικές εκλογές αλλά και στην τοπική αυτοδιοίκηση. Γιατί εκεί δεν υπάρχουν αυτά τα φαινόμενα;” υπογράμμισε ο κ Στέφος.

Μάλιστα με αφορμή την καμπάνια που έκανε ο κύριος Πατούλης αναρωτήθηκε ποιος την πλήρωσε καθώς πρόκειται για μία πολιτική καμπάνια προβολής που κόστισε 300.000 ευρώ

Στο ενδεχόμενο της ακυβερνησίας των δήμων, δήλωσε  ότι οι περισσότερες αποφάσεις των δημοτικών Συμβουλίων είναι κατά πλειοψηφία, λίγες είναι αποφάσεις που διαφοροποιούνται, καθώς διαφθορά και διαπλοκή υπάρχει εκεί που υπάρχει πολύ χρήμα και αυτό συμβαίνει περισσότερο στις περιφέρειες, εκεί  ακούγονται πολλά σχόλια για πελατειακές σχέσεις και αναθέσεις μεγάλων έργων, παρόλο που το σύστημα ανάληψης εργολαβιών από τις περιφέρειες έχει εξορθολογιστεί.

“Σκεφτείτε λοιπόν σε ένα μονοκρατορικό σύστημα  που θα έχει την πλειοψηφία ή μία παράταξη, πόσο πιο εύκολο θα είναι να γίνονται αναθέσεις σε φίλα προσκείμενους, παρά να γίνονται μετά από συνεννόηση όλων όπως υποστηρίζει το σύστημα της απλής αναλογικής.

“Μου είναι αδιανόητο στον 21ο αιώνα μία ευρωπαϊκή χώρα όπως η Ελλάδα που πέρασε αυτά που πέρασε, να υπάρχουν αυτοδιοικητικοί άρχοντες κολλημένοι χρόνια στην καρέκλα, που δεν επιθυμούν αυτό το αναλογικό σύστημα εκλογών κυρίως γιατί γνωρίζουν ότι πολλοί από αυτούς θα απομακρυνθούν.

About Ομάδα Σύνταξης 27547 Articles
To LefkadaToday.gr είναι μια σύγχρονη ενημερωτική ιστοσελίδα για όσα συμβαίνουν στην Λευκάδα και την ευρύτερη περιοχή.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.