Γιάννης Αθανασίου στον Prisma 91,6: “Η λειτουργία των κοινωνικών δομών είναι προμετωπίδα στον Δήμο Λευκάδας”


Στον Prisma 91,6 μίλησε ο πρόεδρος του σωματείου Κοινωνικών, Προνοιακών Δομών Λευκάδας Γιάννης Αθανασίου με αφορμή τις απεργιακές κινητοποιήσεις των εργαζομένων σε όλη την Ελλάδα.

Σχετικά με τον δήμο Λευκάδας διευκρίνισε  ότι η λειτουργία των κοινωνικών δομών είναι σε ένα πολύ καλό επίπεδο, καθώς εμπράκτως τα προβλήματα τα οποία αντιμετωπίζονται κατά καιρούς, αντιμετωπίζονται πάντα σε συνεργασία με την τοπική αυτοδιοίκηση, η οποία έχει σταθεί κοντά στα καίρια προβλήματα, όπως και θέματα υποχρηματοδότησης του ΚΔΑΠ ΜΕΑ, που έθεταν σε κίνδυνο τις δομές και το προσωπικό και κάλυψε οικονομικά τις ανάγκες τους.

Επίσης γίνονται και κοινές δράσεις, παρουσιάσεις ημερίδες, για να κοινωνήσουμε στον κόσμο το θέμα και την λειτουργία των κοινωνικών δομών, καθώς είναι προμετωπίδα στον Δήμο Λευκάδας.

“Ωστόσο υπάρχουν θεσμικά προβλήματα τα οποία διαιωνίζονται, με το κυριότερο πρόβλημα το εργασιακό, καθώς οι εργαζόμενοι στις κοινωνικές δομές λειτουργούν με παρατάσεις ορισμένου χρόνου.

“Ο κάθε Δήμος έχει μια μικρή συμμετοχή στην βούληση να αλλάξει αυτό, ωστόσο η καίρια βούληση αφορά το κράτος γενικότερα, την πολιτεία.

Εάν η πολιτεία θέλει να θεσμοθετήσει μόνιμα κάποιες δομές οι οποίες πιστοποιούν και αποτυπώνουν την αλληλεγγύη και την ανθρωπιά στον πολίτη, τότε θα πρέπει να κάνει και τις ανάλογες κινήσεις.”

 

Η Ευθύνη ωστόσο της συνδικαλιστικής οργάνωσης των δήμων όπως η ΚΕΔΕ και ΚΕΔΚΕ παλιότερα έχει παίξει καίριο ρόλο στο να διαμορφωθεί αυτή η προχειρότητα η οποία υπάρχει τόσα χρόνια, καθώς οι κοινωνικές δομές υπάρχουν δεκαπέντε χρόνια, με υπαλλήλους που έχουν προσληφθεί μέσω ΑΣΕΠ, καλύπτοντας βασικά κενά των τοπικών δομών και αυτή η προχειρότητα συνεχίζεται ακόμα και σήμερα.

Η ΚΕΔΕ δεν απαίτησε με σθένος από τις τόσες κυβερνήσεις που πέρασαν από τον τόπο, πριν υπάρξει η μεγάλη κρίση, το αυτονόητο ότι δεν μπορεί υπάλληλοι που έχουν προσληφθεί μέσω ΑΣΕΠ να «βολοδέρνουν» από παράταση σε παράταση αλλά να θεσμοθετηθούν αυτές οι υπηρεσίες.

Μάλιστα το 2011-2102 προέκυψε και θέμα ιδιωτικοποίησης αυτών των δομών μέσω των Κοινωνικών συνεταιριστικών υπηρεσιών, όπου εκεί  έχει ευθύνη η τοπική αυτοδιοίκηση, που έπαιξε τον ρόλο με πλάγιο ρόλο, αλλά και σήμερα και στα πλαίσια της καλής συνεργασίας, η οποία μπορεί να υπάρχει στον Δήμο Λευκάδας, ωστόσο δεν υπάρχει σε όλους τους δήμους στην Ελλάδα, καθώς οι εργαζόμενοι δεν πληρώνονται κάθε μήνα όπως στην Λευκάδα, ούτε υπάρχει αντίστοιχο πλαίσιο δράσεων.

Αυτό είναι δυστυχώς αποτυπώνει το πώς βλέπει ο κάθε αιρετός στον τόπο του τις κάθε κοινωνικές δομές.

LefkadaToday.gr – Σημαντική Ενημέρωση:

Στο πλαίσιο της νέας πολιτικής του Facebook, πολλές από τις αναρτήσεις μας, είναι πιθανόν να μην σας εμφανίζονται στο news feed τόσο συχνά όσο παλιότερα. Προκειμένου να μην χάνετε καμία από τις αναρτήσεις μας, ακολουθήστε την παρακάτω απλή διαδικασία:
– Στη σελίδα του Lefkada Today στο Facebook, Επιλέξτε το κουμπί ‘Ακολουθείτε‘ και στη συνέχεια την επιλογή ‘Να Εμφανίζονται πρώτα

About Ομάδα Σύνταξης 21361 Articles
To LefkadaToday.gr είναι μια σύγχρονη ενημερωτική ιστοσελίδα για όσα συμβαίνουν στην Λευκάδα και την ευρύτερη περιοχή.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.