Απάντηση Βουλευτή Θανάση Καββαδά στην τοποθέτηση Δρακονταειδή για το ΤΕΙ στον Prisma 91,6…


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Αθήνα 12 Αυγούστου 2018

 

Απάντηση βουλευτή Λευκάδας Θανάση Καββαδά

στις δηλώσεις του Δημάρχου Λευκάδας

για τη συνένωση των ΤΕΙ με το  Πανεπιστήμιο Ιονίων  Νήσων

Θα ήταν χρήσιμο παράγοντες του δημόσιου βίου της Λευκάδας  να βλέπουν με  καθαρό μάτι τις νομοθετικές αποφάσεις που αφορούν το νησί.

Έχω ήδη τοποθετηθεί δημόσια για τη συνένωση των ΤΕΙ Λευκάδας με το Πανεπιστήμιο Ιονίων Νήσων και το νομοσχέδιο που βρίθει από αοριστίες και ευχολόγια.

Αντιλαμβάνομαι τις καλές προθέσεις του Δημάρχου, όπως και την κομματική του προσήλωση. Σε ό,τι αφορά το θέμα των ΤΕΙ καλό θα ήταν να αναλάβει το μέρος των ευθυνών που του αναλογεί.

Ειδικά στο θέμα των κτιριακών εγκαταστάσεων του ΤΕΙ που είναι προφανές, όπως ορίζει ο νόμος Γαβρόγλου, ότι θα διαδραματίσουν καταλυτικό ρόλο, για το εάν  θα λειτουργήσει το νέο Τμήμα στη Λευκάδα.

Ο κ. Γαβρόγλου αποφάσισε την ίδρυση και όχι τη λειτουργία του νέου Τμήματος στη Λευκάδα.  Την απόφαση λειτουργίας την άφησε στη Σύγκλητο και μόνον, η οποία θα αποφασίσει  «εφόσον συνεκτιμήσει τις υλικοτεχνικές υποδομές και το εκπαιδευτικό προσωπικό».

Το ότι το ΤΕΙ Λευκάδας είναι το μόνο των Ιονίων νήσων που δεν έχει δικές του εγκαταστάσεις είναι σε όλους γνωστό. Και δεν τις διαθέτει από διαχρονικές παραλήψεις και λάθη της Δημοτικής Αρχής και φυσικά της σημερινής.

Θα θυμίσω στον κ. Δήμαρχο ότι το Μάιο του 2017, με επιστολή μου και σε συνάντηση στο γραφείο του, του είχα επισημάνει την κρισιμότητα μετεγκατάστασης του ΤΕΙ και τον κίνδυνο να χαθούν κονδύλια 2.000.000 ευρώ που έχουν εγκριθεί, εξαιτίας λανθασμένων χειρισμών των αρμοδίων φορέων με το Ο.Τ 305 που φιλοδοξείται να ανεγερθεί το νέο κτίριο. Τραγική παράληψη της Δημοτικής Αρχής για την επίλυση του κτιριακού είναι η μη συμπερίληψη του επίμαχου οικοπέδου στην πρώτη διορθωτική πράξη εφαρμογής, που θα συντόμευε τις διαδικασίες και θα έδινε ένα σημαντικό πλεονέκτημα, στην απόφαση της Συγκλήτου. Γι αυτό το «λάθος» υπάρχουν ευθύνες ή όχι;

Μάλιστα η Δημοτική Αρχή,  παρά την ολιγωρία στο θέμα των εγκαταστάσεων του ΤΕΙ το προηγούμενο διάστημα, δεν φαίνεται να διευκολύνει τις διαδικασίες,ώστε να δώσει στη Σύγκλητο το ισχυρό «χαρτί» των υποδομών, για τη λειτουργία του νέου Τμήματος στη Λευκάδα.

Όπως πληροφορούμαι διεκδικεί τμήμα του Ο.Τ 305 στο οποίο βρίσκεται το κτίριο του Κέντρου Νεότητας, για τη δημιουργία νέου Νηπιαγωγείου, καθυστερώντας εκ νέου τις διαδικασίες μετεγκατάστασης του ΤΕΙ,  και αποδυναμώνοντας το βασικό κριτήριο για να λειτουργήσει το νέο Τμήμα στη Λευκάδα.

Αντί ο κ. Δήμαρχος να πανηγυρίζει για ένα νόμο – ευχολόγιο θα πρέπει να απαντήσει τι σκοπεύει να πράξει ώστε να τελειώνει το σήριαλ «κτιριακές εγκαταστάσεις». Θέλει ή δεν θέλει να παραχωρηθεί στο ΤΕΙ σήμερα ή στο Ιόνιο πανεπιστήμιο αύριο το Ο.Τ 305 ώστε να αποκτήσει η Λευκάδα σύγχρονες εγκαταστάσεις για την τριτοβάθμια εκπαίδευση;

Πότε τελικά θα καταλήξει σε μια συγκεκριμένη θέση ο κ. Δήμαρχος; Γιατί οι καθυστερήσεις σχετικά με αυτό το θέμα έχουν μια και μόνη αιτία: τις παλινωδίες και τα λάθη χειρισμού του κ. Δημάρχου που ήδη βρίσκεται επικεφαλής του Δήμου Λευκάδας επί τέσσερα χρόνια.

Ακόμα και τον προηγούμενο μήνα ο κ. Δήμαρχος μέσα σε 15 μέρες άλλαξε άποψη. Από τη μια ζητά το Ο.Τ 305 για το ΤΕΙ, αναφέροντας ότι δεν υπάρχουν άλλες ανάγκες του Δήμου. Όμως μετά από 15 μέρες αλλάζει άποψη και ζητά να μειωθεί η έκταση που προορίζεται για το ΤΕΙ, αφαιρώντας 1061,43 τμ για ανέγερση νέου νηπιαγωγείου. Αυτό τόσα χρόνια δεν το γνώριζε όταν όλοι μας αγωνιζόμασταν για το ΤΕΙ; Δεν είναι σοβαρά πράγματα αυτά και τον καλώ να δημοσιοποιήσει τα σχετικά επίσημα έγγραφα.

Δηλαδή ότι έχει γίνει μέχρι σήμερα  ακυρώνεται και ξεκινάμε πάλι από την αρχή.

Από την άλλη οι πάντες γνωρίζουν ότι τα υπάρχοντα Τμήματα ΤΕΙ θα υποδεχθούν φοιτητές για τελευταία φορά φέτος το Σεπτέμβριο. Το ζητούμενο, με όσα προανέφερα, είναι εάν θα υπάρχει στο εξής Τμήμα που θα μπορεί να υποδεχθεί φοιτητές.

Για να σταματήσουμε να εμπαίζουμε τους Λευκαδίτες: Εγγυάται ο κ. Δήμαρχος την λειτουργία του νέου Τμήματος το 2019, όπως έχει υποσχεθεί ο  κ. Γαβρόγλου στη συνέντευξη τύπου που έδωσε στη Λευκάδα;

Και να πει την αλήθεια: ότι μετά το Σεπτέμβριο του 2018 και μέχρι να λειτουργήσει το νέο τμήμα η Λευκάδα πρωτοετείς φοιτητές δεν θα δει.

Τέλος να σημειώσω ότι τα σχετικά με την αυτοκριτική δεν με αφορούν. Η μετάθεση των ευθυνών διαχρονικά έχει όρια. Και τα όρια αυτά τα έχει ξεπεράσει εδώ και καιρό η σημερινή κυβέρνηση και η φιλική της σημερινή δημοτική αρχή στη Λευκάδα.

LefkadaToday.gr – Σημαντική Ενημέρωση:

Στο πλαίσιο της νέας πολιτικής του Facebook, πολλές από τις αναρτήσεις μας, είναι πιθανόν να μην σας εμφανίζονται στο news feed τόσο συχνά όσο παλιότερα. Προκειμένου να μην χάνετε καμία από τις αναρτήσεις μας, ακολουθήστε την παρακάτω απλή διαδικασία:
– Στη σελίδα του Lefkada Today στο Facebook, Επιλέξτε το κουμπί ‘Ακολουθείτε‘ και στη συνέχεια την επιλογή ‘Να Εμφανίζονται πρώτα

About Ομάδα Σύνταξης 21720 Articles
To LefkadaToday.gr είναι μια σύγχρονη ενημερωτική ιστοσελίδα για όσα συμβαίνουν στην Λευκάδα και την ευρύτερη περιοχή.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.