Ανακοίνωση της ΕΛΜΕ Λευκάδας για τις συγχωνεύσεις σχολείων


Προς: Σχολεία & ΜΜΕ

Ανακοίνωση της ΕΛΜΕ Λευκάδας για τις συγχωνεύσεις σχολείων

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, υπηρετώντας πιστά την ΕΚΤ, το ΔΝΤ, τον ΟΟΣΑ και τον ΣΕΒ, προωθεί, με τρόπο αποσπασματικό αλλά μεθοδικό, αλλαγές στην εκπαίδευση, στον πυρήνα των οποίων εδρεύει η ακραία νεοφιλελεύθερη πολιτική αντίληψη που αντιμετωπίζει το κοινωνικό κράτος ως άχθος και όχληση. Η συρρίκνωση του δημόσιου σχολείου αποτελεί την ιδεολογική πυξίδα της παρούσας κυβέρνησης με βάση την οποία υλοποιεί τις συντηρητικές αντιεκπαιδευτικές της αναδιαρθρώσεις.

Πρόσφατα, για το κλείσιμο της 3ης αξιολόγησης ψηφίστηκαν στη Βουλή ανάμεσα σε άλλα αντιλαϊκά μέτρα και οι συγχωνεύσεις σχολείων. Το Υπουργείο Παιδείας προσπάθησε να υποβαθμίσει το γεγονός όμως η πραγματικότητα το διαψεύδει. Εδώ και καιρό παρατηρούμε πως μέσα από υπουργικές αποφάσεις και εγκυκλίους σφίγγει διαρκώς ο κλοιός γύρω από το δημόσιο σχολείο.

Αν στις υπουργικές αποφάσεις του πρόσφατου παρελθόντος για τις προϋποθέσεις λειτουργίας τμημάτων στα ΓΕΛ, τομέων και ειδικοτήτων στα ΕΠΑΛ και τμημάτων με παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες, προστεθεί η πρόθεση για αναμοριοδότηση προς τα κάτω των σχολικών μονάδων εκ μέρους του Υπουργείου Παιδείας, τότε γίνεται αντιληπτό ότι επίκεινται σαρωτικές αλλαγές στο χάρτη της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης μέσα από συγχωνεύσεις, υποβάθμιση και κλείσιμο σχολείων.

Στην ίδια κατεύθυνση κινείται και η υπ’ αριθμ. 10645/ΓΔ4/22-1-2018 Υπουργική Απόφαση που επεκτείνει τις ηλεκτρονικές εγγραφές των μαθητών (που ήδη ισχύουν στα ΕΠΑΛ) και στα ΓΕΛ, καταργώντας επί της ουσίας τη γεωγραφική κατανομή των μαθητών. Μάλιστα, δίνει τη δυνατότητα στους διευθυντές εκπαίδευσης να μετακινούν μαθητές από ένα σχολείο σε άλλο, όταν

ο αριθμός τους υπερβαίνει τον μέγιστο αριθμό του τμήματος (!). Είναι προφανές πως στόχος όλων των παραπάνω είναι να επιτευχθεί η λειτουργία του ελάχιστου αριθμού τμημάτων με τον μέγιστο αριθμό μαθητών.

Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, το Υπουργείο Παιδείας με το συμπληρωματικό έγγραφο 14184/Δ4/26-1-2018 για τον χαρακτηρισμό των μαθητών που συμπλήρωσαν ήδη από το α΄ τετράμηνο απουσίες πάνω από το προβλεπόμενο όριο ως μη παρακολουθούντων, ανοίγει το δρόμο για κλείσιμο τμημάτων στο μέσο της σχολικής χρονιάς.

Η κατάσταση είναι κρίσιμη αφού, όπως φαίνεται, θα ακολουθήσει σύντομα ένα δεύτερο κύμα συγχωνεύσεων και κλεισίματος σχολείων, αντίστοιχο με αυτό της Διαμαντοπούλου. Στη Λευκάδα βιώνουμε ήδη την απαράδεκτη κατάσταση

About Ομάδα Σύνταξης 27533 Articles
To LefkadaToday.gr είναι μια σύγχρονη ενημερωτική ιστοσελίδα για όσα συμβαίνουν στην Λευκάδα και την ευρύτερη περιοχή.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.