Αλαλούμ στο Κτηματολόγιο Λευκάδας, Λέσβου και Χίου διαπίστωσε ο Γ. Δημαράς


Στα μέσα της εβδομάδας που πέρασε πραγματοποιήθηκε η επίσκεψη του υφυπουργού Περιβάλλοντος Γιώργου Δημαρά στο Κτηματολόγιο, κατά την οποία συζήτησε τόσο με τα διευθυντικά στελέχη όσο και με πολλούς εργαζόμενους.

Ο υφυπουργός έδειξε ενδιαφέρον για όλες τις πτυχές του έργου, κυρίως όμως για ό,τι αφορά την εξυπηρέτηση του πολίτη αλλά και τη χρηστή οικονομική διαχείριση.

Του προξένησε όμως ιδιαίτερη απορία το γεγονός ότι σε ορισμένες περιοχές (όπως η Λευκάδα, η Λέσβος και η Χίος) τα λάθη ξεπερνούσαν το ένα τρίτο των ιδιοκτησιών και ο κρατικός φορέας πραγματοποίησε διαγωνισμό για τον επαναπροσδιορισμό (στην ουσία, την επανάληψη) της διαδικασίας, χωρίς να κηρύξει έκπτωτους τους υπεύθυνους για τη μη ορθή καταγραφή, οι οποίοι ενίοτε… ξανακέρδισαν τον διαγωνισμό.

Οι ερωτήσεις του Γιώργου Δημαρά προκάλεσαν δυσφορία σε όσους είναι υπεύθυνοι διαχρονικά για την έλλειψη διάκρισης μεταξύ σωστών επαγγελματιών και μη. Δυσφορία και αμηχανία, αφού σε συγκεκριμένες ερωτήσεις του επικαλέσθηκαν αόριστα την Ευρωπαϊκή Ένωση, τους… «νόμους» κ.λπ.

Αγαπητέ υφυπουργέ, αγνές και έντιμες οι προθέσεις σου, αλλά εάν ασχοληθείς λίγο ακόμα με τέτοια ζητήματα, όπως και με ζητήματα διαχρονικού ελέγχου και νομιμότητας, το θέμα μπορεί να καταλήξει μεν στον εισαγγελέα, αλλά η αρμοδιότητα του Κτηματολογίου στα χέρια… άλλου. Γιατί το μεν υπουργικό πνεύμα πρόθυμο, αλλά… δεν αρκεί.

LefkadaToday.gr – Σημαντική Ενημέρωση:

Στο πλαίσιο της νέας πολιτικής του Facebook, πολλές από τις αναρτήσεις μας, είναι πιθανόν να μην σας εμφανίζονται στο news feed τόσο συχνά όσο παλιότερα. Προκειμένου να μην χάνετε καμία από τις αναρτήσεις μας, ακολουθήστε την παρακάτω απλή διαδικασία:
– Στη σελίδα του Lefkada Today στο Facebook, Επιλέξτε το κουμπί ‘Ακολουθείτε‘ και στη συνέχεια την επιλογή ‘Να Εμφανίζονται πρώτα

About Ομάδα Σύνταξης 21996 Articles
To LefkadaToday.gr είναι μια σύγχρονη ενημερωτική ιστοσελίδα για όσα συμβαίνουν στην Λευκάδα και την ευρύτερη περιοχή.

1 Comment

 1. O ΚΟς Δημαράς καλέ είναι να ερευνήσει το πώς συγκροτήθηκαν αέρα υπολογιστικό στρεμματικά τα κτημοατολόγια Λευκάδος από το 2000. Η κυβέρνηση που σε ένα βαθμό ικανοποιεί κάποιες παραμέτρους εξορθολογισμού εξυπηρέτησης των πολιτών – taxis πληρωμή φόρων και ΔΕΚΟ σε ΑΤΜ κλπ και στο ηλεκτρονικό μπάνκινγκ κλπ που απελευθερώνουν χρόνο- καλά είναι να δεί και την βάση αναγωγής της Κτημαυτογράφησης σε όλη την Ελλάδα και στην Λευκάδα.
  Ουδέποτε στην αρχή σύνταξης του κτηματολογίου ζητήθηκε τοπογραγικό κατοικίας – ιδιαλιτερα στις παλαιότερες- ούτε αγρού ή καλλιέργειας. Παλιά συμβόλαια κατ εκτίμηση τότε όλων των δεκαετιών μέχρι το 2010-2011 που άρχισε ο νέος συμβολαιογραφικός κώδιξ με υποχρεωτική σύνδεση εφορίας ενφια τοπογραφικού. Ένα κυριολεκτικό χάος που εν όψει του επερχόμενου περιουσιολογίου θα δημιουργήσει ικανά προβλήματα, εκτός και αν η λογική είναι η εισπραξιμότητα των προστίμων για την τιμωρία των πολιτών και αυτό θα είναι πολιτική πράξη δόλια και άθλια. Γιατί το ίδιο κράτος δεχόνταν τις κατ υπολογισμό αόριστο δηλώσεις καταγραφής συμβολαιακά των ακινήτων και για τις μεταβιβάσεις 6 χρόνια πρίν και κατόπιν για διορθώσεις απαιτεί πρόστιμα, που και αυτά τα ανέβασε από 60 σε 100 ευρώ ανά έτος!!!! Το φαινόμενο της τιμωρίας δια προστίμων της επίσημης απ το κράτος αλήθειας ( αυτό σημαίνει η κτηματογράφιση χωρίς τοπογραφικά) θα είναι παρών, Και τότε οι πολίτες δικαίως θα αμελούν στην φορλογική κτηματολογική συνείδηση και θα ψάχνουν κάθε λογής δρόμους παράκαμψης τ της αλήθειας που το κράτος θεωρεί ώς αλήθεια, αλλά δεν την αποδέχεται.
  Πρώτα στο κτηματογραφικό σχέδιο και στο περιουσιόλογιο πρέπει με την διορθωτική κίνησξ του κράτους να απαιτήσει να διορθωθούν οι πολίτες- αν αυτοί έχουν αθ΄λητο λάθος ή επιμένουν κάποιοι να είναι – αν είναι αδιόρθωτοι.
  Και πρός αυτή την κατεύθυνση να αναλάβει πρωτοβουλία η Περιφερειακή και η Δημοτική αρχή. Γιατί έχουν και αυτοί ευθύνη ώς κτηματικές η οικιστικές περιφέρειες των πολιτών στα όριά τους.
  Η κτηματογράφηση της χώρας όπως άρχισε να γίνεται απ όταν άρχισε διαχρονικά μετά την δεκαετία του 1990 ή κάπου τότε μες την δεκαετία αυτή είναι μνημείο και αναφορά χωροταξικής ίντριγκας. Και το κράτος και οι πολίτες αυτή την ίντριγκα θα την βρούν μπροστά τους. Το 100 ευρώ για διόρθωση ακινήτων στην ΔΟΥ ανά έτος, ολλές φορές για ένα ακίνητο είναι και αντικοινωνικό και εξόχως τιμωτητικό πρόστιμο, με την οργάνωση που είχε στον τομέα κτηματογράφησης η χώρα ώς το 2000. Και μόλις το 1997 είχε εκδοθεί η αναγκαιότητα αποτύπωσης στο Ε9 των κατά προσέγγιση ακινήτων, και μάλιστα με ερμηνευτικά φυλάδια που πολές φορές δεν μπορούσαν να αποτυπώσουν ερμηνευτικά τα υπάρχοντα ακινητα.
  Το κράτος και η κυβέρνηση να ενδιαφερθεί, γιατί είναι θέμα αξιοπιστόας του όδιου του κράτους, αν δεν θέλει να καταρακωθεί και άλλο η ήδη κλονισμένη καίρια η αξιοπιστία του

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.