Έκκληση για Ενός Λεπτού Σιγή για τους Απολεσμένους


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗΤΟΥ

ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ ΚΑΙ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΝΥΔΡΙΟΥ ΒΙΛΧΕΛΜ ΝΤΑΙΡΠΦΕΛΝΤ

 

Έκκληση για Ενός Λεπτού Σιγή για τους Απολεσμένους

Πιστεύεις στον Θεό;Πιστεύω Αυτώ ως…;

14 Αυγούστου παραμονή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου. Η περιφορά της εικόνας έχει αποφασιστεί ακόμη μια χρονιάστο Νυδρί. Όπως και πέρυσι θα διανύσει τον κεντρικό δρόμο, θα κατευθυνθεί στο λιμάνι και ξανά στον κεντρικό δρόμο για να καταλήξει εκεί από όπου ξεκίνησε: στην εκκλησία της μικρής μας πόλης,που λέγεται «Κοίμησις της Θεοτόκου».

Ο επιτάφιος , η εικόνα της Παναγίας, τα εξαπτέρυγα, οι ιερείς ,οι ψάλτες,  οι επίσημοι,η φιλαρμονική που έρχεται με ενέργειες του αδελφού Εμπορικού Συλλόγου και το λεγόμενο πλήθος κόσμου που ακολουθεί.Αυτή είναι η μία εικόνα.

Αλλά  όπως πέρυσι και όπως κάθε χρονιά με όλα τα μαγαζιά ανοιχτά, τους τουρίστες να ψωνίζουν και πολλούς καταστηματάρχες με τις ταμειακές μηχανές ανοικτές να εισπράττουν. Την ίδια ακριβώςώρα που ο Επιτάφιος αγγίζει τα μέτωπά μας και τα κοιμισμένα μάτια μας, τις κοιμισμένες αισθήσεις.

Επίσης η πομπή θα περάσει όπως και πέρυσι, όπως και κάθε χρονιά μπροστά από εστιατόρια με καθισμένους πελάτες, με στόματα μπουκωμένα και ιδρωμένα μέτωπα από την προσπάθειαγια απόλαυση μέσα σε συνθήκες ζέστης και υγρασίας.Θα γίνει και η συνηθισμένη στάση στο λιμάνι για να ψάλουν με φόντο και προοπτική τα μεγάλα homecinemaπου κρέμονται πολύχρωμα και βοώντα από τις καφετέριες  και τα μάτια μας και εκπέμπουν εις τον πάτο της εικόνας μας.

Ακίνητοι και απαθείς αλλά με την αυτοματοποιημένη κίνηση στις κάμερες και τα κινητάπατάμε την σκανδάλη της φωτοσύνθεσης καιαπαθανατίζουμε με ιλιγγιώδη αδράνεια τα πάντα, που εδώ είναι άλλη μία στιγμή ή η ίδια στιγμή με τον Επιτάφιο ήτην εικόνα της Παναγίας.

Αυτή είναι η άλλη εικόνα.

Πιστεύεις στον Θεό; Πιστεύω Αυτώ ως…;

Μέσα στις καταστροφές υπάρχει και η ελπίδα. Κάποιοι, νεαροί κυρίως, ιδιοκτήτες καφετεριών και ελάχιστοι εστιάτορες χαμηλώνουν τα φώτα και όρθιοι μαζί με τους πελάτες τους περιμένουν με σεβασμό να περάσει η πομπή. Ας τους μιμηθούμε όλοι.

Έκκληση λοιπόν από τον Σύλλογό μας

προς όλους τους αρμόδιους να δοθούν οι απαραίτητες οδηγίες,κυρίως προς τους ιδιοκτήτες εστιατορίων και καφετεριών, για να μειώσουμε όσο γίνεται την ασχήμια σε μια θρησκευτική πομπή που έχει τηνσημασία και τα όρια του Πένθους.

Το παράδειγμα των λίγων λέει: να χαμηλώνουν τα φώτα και να παραμένουν όρθιοι πελάτες , ιδιοκτήτες και προσωπικό μέχρι να τελειώσει η πομπή.

Ευτυχώς υπάρχει το παράδειγμα.

Νομίζουμε η αστυνομία έχει ένα κεντρικό ρόλοκυρίως παραινετικό  για την απαραίτητη Διόρθωση. Ας δοθούνοι σχετικές οδηγίες.Όλοι οι τοπικοί σύλλογοι ας πάρουν τις ανάλογες

πρωτοβουλίες. Και ατομικά ο καθένας μας.

Ενός λεπτού σιγή λοιπόν για τους Απολεσμένους

Ο τρόπος που τιμάμε μια πομπή θρησκευτική κρατάει την συνολική μας εικόνα αθροιστικά ή  αφαιρετικά στο σημείο του δικού μας ορισμού. Το πως υπάρχουμε γενικά.

Το πένθος  σίγουρα ταιριάζει στην Ηλέκτρα,αλλά  χωρίς την σημασία του και τον σεβασμό στην τελετουργία της Παράδοσης είμαστε ανάπηροι και στην  χαρά.

Και από καθαρά τουριστική  άποψη είναι πιο ενδιαφέρουσα μία εικόνα χαμηλόφωνη και ατμοσφαιρική για τους ίδιους τους επισκέπτες μας.

Δεν είμαστε ο πολιτισμός της κατάνυξης, αλλά κάποιον νεκρό έχουμε όλοι να θυμόμαστε και να μας θυμίζει  ταυτόχρονα με το πέρασμα του Επιταφίου και την εικόνα της Κοιμήσεως: τον άνθρωπο.

Εξ άλλου συνταρακτικά και επίκαιρα απολεσμένοι είναι οι καμένοι κοντινοί μας  Έλληνες, κάτι σαν μακρινοί συγγενείς μας.

Μας δίνει μια αφορμή για επαναπροσδιορισμό αυτή η στάχτη.

Πιστεύεις στον Άνθρωπο; Πιστεύω αυτώ ως…;

Για τον Σύλλογό μας

Ελένη Βερυκίου

.

LefkadaToday.gr – Σημαντική Ενημέρωση:

Στο πλαίσιο της νέας πολιτικής του Facebook, πολλές από τις αναρτήσεις μας, είναι πιθανόν να μην σας εμφανίζονται στο news feed τόσο συχνά όσο παλιότερα. Προκειμένου να μην χάνετε καμία από τις αναρτήσεις μας, ακολουθήστε την παρακάτω απλή διαδικασία:
– Στη σελίδα του Lefkada Today στο Facebook, Επιλέξτε το κουμπί ‘Ακολουθείτε‘ και στη συνέχεια την επιλογή ‘Να Εμφανίζονται πρώτα

About Ομάδα Σύνταξης 21091 Articles
To LefkadaToday.gr είναι μια σύγχρονη ενημερωτική ιστοσελίδα για όσα συμβαίνουν στην Λευκάδα και την ευρύτερη περιοχή.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.