Βασίλης Τσίρκας στον Prisma 91,6: Ανοίγει ο δρόμος για την έξοδο της χώρας από την σκληρή μνημονιακή επιτροπεία

Στο απογευματινό μαγκαζίνο του Prisma 91,6 ο Βουλευτής Αρταίων Βασίλης Τσίρκας σχολιάζοντας τις πολιτικές εξελίξεις.

Όπως ανέφερε η χώρα μας βρίσκεται σε ένα κομβικό σημείο, με την έννοια ότι έχουμε μια συμφωνία της 15ης Ιουνίου που έκλεισε οριστικά η δεύτερη αξιολόγηση, η οποία ανοίγει ένα δρόμο για την έξοδο από την κρίση και την άρση της σκληρής μνημονιακής επιτροπείας για πολλά χρόνια στην χώρα μας.

Ο στόχος αυτής της κυβέρνησης είναι να καταφέρουμε να σταθεί η χώρα στα δικά της πόδια με την έξοδο από τα Μνημόνια, να αποκτήσουμε βαθμούς οικονομικής ελευθερίας με τον ίδιο να εκτιμά ότι είναι μια ευνοϊκή στιγμή για την ελληνική οικονομία καθώς υπάρχουν οικονομικοί δείκτες που δείχνουν ανάκαμψη της οικονομίας, χωρίς ωστόσο διάθεση πανηγυρισμού.

Διαβάστε και το σχετικό άρθρο του Βασίλη Τσίρκα στο insider.gr

Στον δρόμο για την έξοδο από την κρίση

 

Του Βασίλη Τσίρκα*

 

Με τη συμφωνία που επιτεύχθηκε στο Eurogroup του Ιουνίου αποτυπώνεται η καθαρή απόφαση προσδιορισμού των παραγόντων για τη ρύθμιση του χρέους, η οποία θα πραγματοποιηθεί με την ολοκλήρωση του προγράμματος τον επόμενο χρόνο. Η υπέρβαση της κρίσης και η επερχόμενη έξοδος από τα μνημόνια και την επιτροπεία, στο τέλος του τρέχοντος προγράμματος, τον Αύγουστο του 2018, αποτελούν ορόσημο για την μελλοντική πορεία της ελληνικής οικονομίας αλλά και της ελληνικής κοινωνίας.

Η Ελλάδα μετά το 2022 θα είναι η μοναδική χώρα στην Ευρωζώνη που θα βρίσκεται σε καθεστώς θετικής εξαίρεσης από το Σύμφωνο Σταθερότητας, καθώς τα πρωτογενή πλεονάσματα θα είναι της τάξης του 2%, μικρότερα από οποιαδήποτε άλλη χώρα.

Είναι η πρώτη φορά, μετά από τόσα χρόνια κρίσης και διαρκούς λιτότητας, που υπάρχει συγκεκριμένος οδικός χάρτης εξόδου από τα μνημόνια και την επιτροπεία. Η ελληνική οικονομία ανακάμπτει σταθερά και αυτό γίνεται σαφές με την ανεργία να συνεχίζει την πτωτική της τάση, τη ραγδαία αποκλιμάκωση των ελληνικών διετών και δεκαετών ομολόγων, με τους ρυθμούς ανάπτυξης να είναι θετικοί. Το πρώτο τρίμηνο του 2017, εν μέσω διαπραγμάτευσης, η ελληνική οικονομία κατέγραψε ανάπτυξη 0,4 %, με τον οίκο Moody’s να αναβαθμίζει το αξιόχρεο της ελληνικής οικονομίας, ενώ ο τουρισμός  αναμένεται να καταγράψει για φέτος ιστορικό ρεκόρ, ξεπερνώντας τα 30 εκατομμύρια επισκεπτών.

Το κλίμα αυτό και η νέα πραγματικότητα της ελληνικής οικονομίας θα δώσουν ώθηση στην επανεκκίνηση της οικονομίας σε μια νέα κατεύθυνση δίκαιης και κοινωνικά αποδεκτής ανάπτυξης. Με το τρέχον πρόγραμμα να λήγει στα τέλη του καλοκαιριού του 2018 υφίσταται κρίσιμος πολιτικός χρόνος, ώστε η επανεκκίνηση της οικονομίας να γίνει με δίκαιους και βιώσιμους όρους. Η νέα εποχή πρέπει να βρει την ελληνική οικονομία θωρακισμένη.

Η μεταμνημονιακή εποχή είναι πλέον ορατή περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη φορά σε όλα αυτά τα χρόνια της κρίσης. Η Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και η κοινοβουλευτική πλειοψηφία που τη στηρίζει κλήθηκαν να διαχειριστούν τη δυσκολότερη στιγμή της σύγχρονης ιστορίας της χώρας, με την πλάτη στον τοίχο, με άδεια ταμεία που παρέδωσε η συγκυβέρνηση ΝΔ – ΠΑΣΟΚ. Για πρώτη φορά σήμερα δημιουργούνται οι προϋποθέσεις, ώστε αυτή η Κυβέρνηση να βγάλει τη χώρα από τα μνημόνια, το φθινόπωρο του 2018, με τη συνταγή της προπαγάνδας της αντιπολίτευσης να ακυρώνεται πλήρως.

Τα προηγούμενα χρόνια, εκτός από την τεράστια απώλεια του ΑΕΠ της χώρας, χάθηκαν εκατοντάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας. Όταν κληθήκαμε να αναλάβουμε τα ηνία της χώρας τον Γενάρη του 2015 η ανεργία ήταν στο 27 %. Τη δεδομένη χρονική περίοδο, για πρώτη φορά μετά από πάρα πολλά χρόνια, βρίσκεται σε χαμηλότερα επίπεδα από το 2012, στο 21,7%, και φαίνεται πως η αποκλιμάκωση αυτή έχει σταθερά καθοδική πορεία.

Το κλίμα στην Ελλάδα, μετά από επτά χρόνια καταστροφικής λιτότητας, αλλάζει προς θετική κατεύθυνση. Η στροφή στη βελτίωση της καθημερινότητας του πολίτη και η ανακούφιση των κοινωνικά αδύναμων συνεχίζει να αποτελεί προτεραιότητα για την Κυβέρνηση. Καμία αλλαγή προς το καλύτερο δεν θα έχει νόημα, αν δεν μπορεί να τη νιώσει ο κόσμος που βρέθηκε στο περιθώριο το προηγούμενο διάστημα.

Η μάχη για να ορθοποδήσει η χώρα και η κοινωνία πρέπει να είναι διαρκής. Σε ένα δυσμενές περιβάλλον συσχετισμών, όπου κυριαρχούν οι δυνάμεις του ακραίου νεοφιλελευθερισμού που επιδιώκουν να επιβάλλουν τη λιτότητα ως μονόδρομο για τις χώρες του Νότου, σίγουρα η μάχη αυτή δεν θα είναι εύκολη. Αρχίζει, όμως, και αποδίδει καρπούς.

Ο ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζει να αποτελεί σημείο αναφοράς για όλες τις προοδευτικές δυνάμεις στην Ευρώπη που αγωνίζονται για τον τερματισμό της λιτότητας και την υλοποίηση μιας διαφορετικής πολιτικής προς όφελος των δυνάμεων της εργασίας, της νεολαίας, των κοινωνικά αδύναμων.

Το ανταγωνιστικό προοδευτικό πολιτικό σχέδιο που εκφράζει ο ΣΥΡΙΖΑ και η σημερινή κυβέρνηση, εμπεριέχει ένα συνολικό σχέδιο ριζοσπαστικών αλλαγών, στην οικονομία, την εργασία, το κοινωνικό κράτος, την τοπική αυτοδιοίκηση. Στοχεύει στην παραγωγή νέου πλούτου και τη στήριξη στους τομείς που η χώρα διαθέτει συγκριτικό πλεονέκτημα.

Κεντρικό μέλημα αυτού του σχεδίου είναι η αξιοποίηση του πολύτιμου ανθρώπινου δυναμικού των χιλιάδων νέων επιστημόνων, η δημιουργία θέσεων πλήρους εργασίας,  η εξασφάλιση επενδύσεων σε έργα και υποδομές προς όφελος του δημοσίου συμφέροντος και με σεβασμό στο περιβάλλον, η δημιουργία ενός ισχυρού κοινωνικού κράτους, η θωράκιση των θεσμών για την αντιμετώπιση της διαφθοράς και της διαπλοκής.

Πρέπει να απαντήσουμε από σήμερα στις προκλήσεις που έχουμε μπροστά μας για τη μεταμνημονιακή εποχή. Ο ΣΥΡΙΖΑ παραμένει στην πρώτη γραμμή της μάχης για την υλοποίηση αυτού του σχεδίου, που έχει στο κέντρο του την παραγωγική, κοινωνική και θεσμική ανασυγκρότηση, που θα βγάλει τη χώρα και το λαό από τα αδιέξοδα που παράγει η κρίση.

Σε αυτή την ευνοϊκή χρονική στιγμή για την ελληνική οικονομία πρέπει όλοι να τοποθετηθούν απέναντι στα μεγάλα διακυβεύματα και να απαντήσουν στο ερώτημα αν η μετά το μνημόνιο εποχή θα είναι μια από τα ίδια ή θα ανοίξει οριστικά μια νέα σελίδα για τον τόπο.

 

* Ο Βασίλης Τσίρκας είναι βουλευτής Άρτας του ΣΥΡΙΖΑ.

LefkadaToday.gr – Σημαντική Ενημέρωση:

Στο πλαίσιο της νέας πολιτικής του Facebook, πολλές από τις αναρτήσεις μας, είναι πιθανόν να μην σας εμφανίζονται στο news feed τόσο συχνά όσο παλιότερα. Προκειμένου να μην χάνετε καμία από τις αναρτήσεις μας, ακολουθήστε την παρακάτω απλή διαδικασία:
– Στη σελίδα του Lefkada Today στο Facebook, Επιλέξτε το κουμπί ‘Ακολουθείτε‘ και στη συνέχεια την επιλογή ‘Να Εμφανίζονται πρώτα

Ομάδα Σύνταξης
About Ομάδα Σύνταξης 17527 Articles
To LefkadaToday.gr είναι μια σύγχρονη ενημερωτική ιστοσελίδα για όσα συμβαίνουν στην Λευκάδα και την ευρύτερη περιοχή.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.