Home > Συνεντεύξεις > Ο πρόεδρος του Οργανισμού Ανακύκλωσης εξηγεί στον Prisma 91,6 τις ευθύνες των Δήμων στην ανακύκλωση

Ο πρόεδρος του Οργανισμού Ανακύκλωσης εξηγεί στον Prisma 91,6 τις ευθύνες των Δήμων στην ανακύκλωση

Ο πρόεδρος του Οργανισμού Ανακύκλωσης εξηγεί στον Prisma 91,6 τις ευθύνες των Δήμων στην ανακύκλωση

Σύμφωνα με τον Ελληνικό Οργανισμό Ανακύκλωσης, σήμερα η Ελλάδα καταλαμβάνει μια από τις χειρότερες θέσεις σε ποσοστά ανακύκλωσης στην Ευρώπη, καθώς θάβουμε περίπου το 83% των απορριμμάτων και ανακυκλώνουμε μόλις το 17%. Ειδικότερα, για την πλαστική σακούλα, εκτιμάται ότι κάθε κάτοικος χρησιμοποιεί 400 πλαστικές σακούλες κάθε χρόνο, δηλαδή 4,5 δισεκατομμύρια σακούλες ετησίως. Από αυτές οι περισσότερες προέρχονται από τα ψώνια που κάνουμε στα σούπερ μάρκετ.

Θα πληρώνουμε 3 λεπτά για κάθε σακούλα

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος, από την 1η Ιανουαρίου του 2018 για κάθε λεπτή πλαστική σακούλα ο καταναλωτής θα πληρώνει 3 λεπτά και από την 1η Ιανουαρίου του 2019 θα πληρώνει 7 λεπτά. Τα χρήματα αυτά θα καταβάλλονται στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, η οποία στη συνέχεια θα χρηματοδοτεί περιβαλλοντικές δράσεις.
Ο Πρόεδρος του Ελληνικού Οργανισμού Ανακύκλωσης Δημήτρης Πολιτόπουλος, σε συνέντευξη του στον Prisma 91,6 δηλώνει πως τα χρήματα που θα συγκεντρωθούν από το περιβαλλοντικό τέλος από την χρήση της πλαστικής σακούλας θα έχουν ανταποδοτικό χαρακτήρα. «Εμείς δεν θέλουμε να εισπράξουμε ούτε ένα λεπτό. Θέλουμε ο πολίτης να χρησιμοποιεί την χάρτινη σακούλα, ή την σακούλα πολλαπλών χρήσεων ή ακόμη και το διχτάκι που χρησιμοποιούσαμε παλιά», τονίζει ο κ. Πολιτόπουλος και προσθέτει: «Ο σκοπός της επιβολής του περιβαλλοντικού τέλους είναι να αποτρέψει τους πολίτες να χρησιμοποιούν την πλαστική σακούλα, όταν αγοράζουμε τα ψώνια μας. Τα έσοδα από αυτή την διαδικασία, (που είναι 3 λεπτά από 1/1/2018 και 7 λεπτά από 1/1/2019) είναι καθαρά ανταποδοτικά, θα επιστρέφουν στον πολίτη. Η σκέψη είναι η εξής: “Φέρε μου 10 τσάντες που τις πλήρωσες 3 λεπτά στο σούπερ μάρκετ για να τις πάω στην ανακύκλωση και εγώ θα σου δώσω δωρεάν μια τσάντα πολλαπλών χρήσεων για να μην αγοράζεις πλαστικές”. Ο ΕΟΑΝ θα ενημερώσει τον κόσμο για τα προβλήματα που προκαλεί η πλαστική σακούλα κυρίως στο θαλάσσιο περιβάλλον.

Ο πολίτης οφείλει να ελέγχει τον Δήμο

Στο ερώτημα αν όντως κάποιοι Δήμοι μαζεύουν τα απορρίμματα συμμεικτα και όχι ξεχωρισμένα, είπε ότι αν το βλέπει πρέπει να το καταγγείλει στον Ελληνικό Οργανισμό Ανακύκλωσης και θα βγάλει άκρη, καθώς και να παρεμβαίνουν αν βλέπουν ότι ο Δήμος δεν κάνει καλά την δουλειά του, να αποθαρρύνονται και να μην συμμετέχουν, ενώ αν την κάνουν καλά τότε συμμετέχουν και η συμβολή τους είναι σημαντική.

Μάλιστα είπε ότι πλέον με τα νέα δεδομένα θεωρητικά έχει την δυνατότητα μέσω του προγράμματος καθαριότητας του να αποφασίσει τον τρόπο συλλογής των απορριμάτων, επίσης να πουλάει τα ανακυκλώσιμα αλλά και να δηλώνει τι ποσότητες ανακυκλώνει και τι υπόλειμμα υπάρχει.

Αφού του δοθούν όλες αυτές οι δυνατότητες τεχνοοικονομικές είναι υποχρεωμένοι να πιάσουν τους στόχους όπως και η Ελλάδα. Αν οι Δήμοι δεν το κάνουν αυτό είμαστε υποχρεωμένοι αφού τους ενημερώσουμε να μπει και κάποια ποινή καθώς αν δεν πιάσουμε τους στόχους η Ελλάδα κινδυνεύει με πρόστιμο το 2020.

Δείτε επίσης:
24ωρη απεργία στα ΜΜΕ Πέμπτη 14 Δεκεμβρίου 2017
Διήμερο προσφορών για τα εκατό χρόνια του Εμπορικού Συλλόγου Λευκάδας
Μάκης Μελάς στον Prisma 91,6: Κάποιοι σύμβουλοι έχουν αναλάβει εργολαβικά να αντιπολιτεύονται την διοίκηση και τον συνεταιρισμό ΤΑΟΛ
Τμήμα Ναυτιλιακών Σπουδών πανεπιστημιακού επιπέδου στη Λευκάδα