Κώστας Δρακονταειδής στον Prisma 91,6: Στοίχημα για τον Δήμο η ομαλή λειτουργία του Μουσείου “Άγγελος Σικελιανός”…

«Το Μουσείο Άγγελος Σικελανός δεν είναι ένα μουσείο σαν όλα τα άλλα» ανέφερε στον Prisma 91,6 ο δήμαρχος Λευκάδας Κωνσταντίνος Δρακονταειδής.

«Το είδος του μουσείο, αλλά και ο Άγγελος Σικελιανός για τον οποίο φτιάχτηκε το μουσείο δεν είναι μια τυχαία προσωπικότητα.

Είναι ο εθνικός-οικουμενικός ποιητής, αγωνιστής γιατί στην ζωή του πάλεψε, είναι ο άνθρωπος που έφερε στο προσκήνιο την Δελφική ιδέα και προσπάθησε να την υλοποιήσει, άρα μιλάμε για μια ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΑ.

«Ωστόσο το μουσείο δεν είναι κοινό μουσείο και από πλευράς κατασκευής, καθώς υπάρχει ένας συνδυασμός διαφορετικών πραγμάτων και εξαιρετικών εκθεμάτων όπως το μελανοδοχείο, το στυλό κονδυλοφόρος του Σικελιανού, τα μαλλιά της Εύας, ταυτόχρονα όμως αυτά και άλλα πολλά εκθέματα που είτε δωρίθηκαν σε πολύ μεγάλο βαθμό, είτε αγοράστηκαν από  Δήμο Λευκάδας, ταυτόχρονα με την ψηφιακή τεχνολογία που δημιουργεί ένα ατμοσφαιρικό μουσείο, λέγοντας ότι κάποιος το μουσείο μπορεί να το επισκεφτεί ατομικά, γιατί όταν περπατάει και διαβάζει ταυτόχρονα ακούει ψιθυριστά την φωνή του Σικελιανού μαζί με άλλα ηχητικά και για αυτό το λόγο το καθιστά ξεχωριστό και για αυτό το λόγο αρχές του 2018 θα φτιαχτεί ένας φάκελος ο οποίος θα υποβληθεί για να υπάρξει η βράβευση ως ένα από τα καλύτερα μουσεία της Ευρώπης.»

Ο Δήμαρχος Λευκάδας αναφέρθηκε και στο θέμα της συντήρησης του μουσείου «Άγγελος Σικελιανός» επαναλαμβάνοντας ότι είπε στην ομιλία του ότι το ένα στοίχημα ήταν η κατασκευή του, το άλλο μεγάλο και ενδεχομένως πιο δύσκολο είναι η συντήρηση του, καθώς μιλάμε για ένα ακριβό μουσείο και με οικονομικούς όρους, καθώς πρέπει σταθερά η υγρασία του να είναι κάτω από 60% και η θερμοκρασία όχι πάνω αλλά και κάτω από 24 βαθμούς Κελσίου.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι όλη την ημέρα θα λειτουργούν μηχανήματα και αυτό εκτοξεύει το κόστος, το πιο σημαντικό είναι όμως ότι χρειάζεται προσωπικό, το οποίο θα πρέπει να έχει την δυνατότητα να ανταποκριθεί και επιπλέον εξειδίκευση ,επίσης ο δήμος έχει δυσκολία στο να προσλάβει προσωπικό λόγω των γνωστών Μνημονιακών δεσμεύσεων.

Ο Δήμος συζητά την ανάγκη να βρει μια λύση ώστε και να λειτουργεί σταθερά και αξιόπιστα όλο τον χρόνο, σε πρώτη φάση αυτό που ξεκίνησε  είναι να λειτουργεί καθημερινά με μια μέρα να είναι κλειστό και τις υπόλοιπες μέρες της εβδομάδας θα είναι κλειστό, καθώς οι εργαζόμενοι δεν μπορούν να δουλεύουν Σαββατοκύριακα με βάση το υπάρχον θεσμικό πλαίσιο.

Σε πρώτη φάση το μουσείο θα ξεκινήσει δίνοντας την δυνατότητα σε όλους τους Λευκαδίτες να το επισκεφτούν, ενώ υπάρχουν σκέψεις για την ανάγκη συνεργασίας με την  εκπαιδευτική κοινότητα, ώστε τα σχολεία να το επισκεφτούν με όρους ουσίας και επίσης μετά από συνάντηση με την Ελένη Σικελιανός με την οποία αντάλλαξαν ιδέες και σκέψεις για το πώς και η ίδια θα συμβάλει με την δική της βαρύτητα που πηγάζει από την συγγενικής της σχέση.

Για μερικούς μήνες το χειμώνα θα  είναι ελεύθερη η είσοδος καθώς δεν υπάρχει σοβαρό μουσείο στον κόσμο που να μην έχει κάποιο εισιτήριο.

Επίσης εξετάζεται η δυνατότητα αγοράς κάποιων αναμνηστικών ή κάποιοι τίτλοι βιβλίων του Άγγελου Σικελιανού και θα υπάρχει ένα αντίστοιχο τιράζ για να μπορέσει κάποιος να τα προμηθευτεί.

Θα πρέπει, ανέφερε να πάμε σε μια λύση που ούτε τον κόσμο θα αποτρέπει λόγο υψηλού κόστους, αλλά θα δώσει και μια δυνατότητα στον Δήμο να ανταποκριθεί στο πολύ υψηλό κομμάτι της συντήρησης.

 

LefkadaToday.gr – Σημαντική Ενημέρωση:

Στο πλαίσιο της νέας πολιτικής του Facebook, πολλές από τις αναρτήσεις μας, είναι πιθανόν να μην σας εμφανίζονται στο news feed τόσο συχνά όσο παλιότερα. Προκειμένου να μην χάνετε καμία από τις αναρτήσεις μας, ακολουθήστε την παρακάτω απλή διαδικασία:
– Στη σελίδα του Lefkada Today στο Facebook, Επιλέξτε το κουμπί ‘Ακολουθείτε‘ και στη συνέχεια την επιλογή ‘Να Εμφανίζονται πρώτα

Ομάδα Σύνταξης
About Ομάδα Σύνταξης 17541 Articles
To LefkadaToday.gr είναι μια σύγχρονη ενημερωτική ιστοσελίδα για όσα συμβαίνουν στην Λευκάδα και την ευρύτερη περιοχή.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.